Devasa, belki bir toplam olarak bütün, ama dikkatli bakınca birbirine tutturulmuş, tutturulmuş da bozulmuş, bozulmamış da hep öyleymiş gibi duran karmaşık bir yığın... Dip dibe, iç içe fakat yek pare değil; kendi içine kapalı ama, herkesin bilip kimsenin ulaşamadığı delikleri olan büyük bir kafes gibi... O kafese düşmüş gerçekliklere bakıyor Ceren Oykut, Mayom İçimde sergisinde; İstanbul'a bakıyor.
Mayosu içinde, her an çıkacak bir fırsatı değerlendirmek üzere deniz kıyısında beklemiş, kentin ruhunda dolanmış, gördüğü her şeyi içine sonra kalemine aktarmak üzere içine tıkıştırmış Oykut.
Sergideki fısıltılar
Akıntının kıyılara sürüklediği, İstanbul'a kıyısından eklemlenen, onun parçası da olsa kaderi eklendiği kıyıdan öteye gidemeyen bir kent hayatından kesitlerle dolu sergi. "Şehre gökdelenlerin sunduğu kuşbakışı yerine, ait olduğum yerlerden, deniz seviyesinden bakmaya çalıştım. Böylece İstanbul ayağa kalktı ve bir kanyona dönüştü" diyor Oykut.
Kuşbakışı görünenler, Oykut deniz seviyesine inerken dağıla saçıla peşinden düşüvermiş aşağıya.
Hareketli bir duygu veriyor sergi insana. Denize gönüllü kentin deniz seviyesinden algılanışı kıpırtısız olmuyor anlaşılan. Sergideki çalışmalara her bakışta, farklı bir detay az önce gelip yerini almış gibi yeniden keşfediliyor. Fısıltılar duyarsanız şaşırmayın: Demin burada mıydı bu taşlar; binaları birbirine bağlayan asma köprüler nereye gitti; yıkıntıların arasındaki çocuk daha kent kurulurken almış sanki yerini, o gösterince görebiliyoruz kendisini...
İstanbul'un geleceği bugünün gerçeği
"İster istemez bir gelecek kurgulamaya başladım: Ardı ardına gerçekleşmiş depremler, işlevlerinin tümünü kaybetmiş binalar ve mekânlar oluştu" diye anlatan Oykut'un kurguladığı gelecek belli ki hiç kopmamış bugünden. Binaların ite kaka birbirine verdiği cılız destek, yıkıntıları incelikle örülmüş bir kentte duyulan kakafonik seslerin kaynağı sanki. Hep çevremizde varolan ama duyduğumuzu fark etmediğimiz sesler çizgilerle yansımış Oykut'un çalışmalarına.
Mayom İçimde sergisine, Barış Pirhasan'ın yazdığı, Osmanlı Sarayı'na sığınan bir kediyle padişahın aşkını anlatan Hürrem adlı masalı desenlediği sırada yarattığı çalışmalardan örnekler de koymuş Ceren Oykut. Kedi sessizliğinde, kedi sıcaklığında bir katkı gibi siyah beyaz çalışmalar arasına yerleşivermiş çizgiler.
Mayom İçimde sergisi 31 Aralık'a kadar artSümer'de görülebilir. (YY)
* artSümer: Kemankeş Mah. Mumhane cad. Laroz Han 67/A Karaköy / İstanbul Tel: 212 - 249 10 35