Bir haberle başlar her şey..
Bundan sonrası gazetecinin işidir. Soru işareti kalmayacak kadar iyi araştırmanız, onlarca insanla konuşmanız, bir satırlık belgenin peşinde gece gündüz koşmanız icap edebilir. Kuralına uygun anlaşılır yazma aşaması başlar. En iyi başlığı bulmanız, en iyi görseli seçmeniz lazım…
Tüm bunlar olurken zamanla yarışırsınız. Çünkü haber beklemez.
Haber yazımı bitince editörler, şefler, girer devreye. İtiraz edenler, şüpheyle yaklaşanlar olur. Soruların sonu gelmez. Eksiklerin giderildiği kanaati oluşursa nihayetinde haber yayına alınır.
Uzun ya da kısa, rutin ya da özel bir haber özetle böyle bir süreçten geçer, yayımlanır.
Artık arşivin bir parçasıdır o haber. O günün yazılı tanıklığı, toplumsal hafızanın bir parçasıdır.
Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 16 Temmuz’lu kararını ilk öğrendiğimizde yazıişlerinde herkes günlük haber yoğunluğunun içindeydi.
Birimiz görüş alıyor, birimiz fotoğraf seçiyor, birimiz bitmiş haberi yayına alıyorduk.
Ve karar bize “erişiminizi engelledik” diyordu.
Avukatımız Meriç Eyüboğlu hukuki süreçle ilgilenirken haber yapmaya devam ettik. Bu kez özne bizdik; haber yapma özgürlüğü, haber alma hakkı.
Ertesi gün dosyanın tamamına ulaşıldığında bu kez şunu gördük. Aynı mahkeme, bir gün sonra "yanlış oldu” diyerek erişime engeli kaldırmıştı.
Doğrudan ilgilisi olduğumuz kararlar bize bildirilmemişti bile. Her iki karara da tesadüfler ve uzun uğraşlar sonucu ulaşabilmiştik.
Yani mahkeme “sehven” diyerek kararı kaldırmamış olsa bianet’in yaklaşık 20 yılda onca emekle oluşturulmuş 200 binden fazla içeriğine ulaşılamayacaktı.
Kararın “sehven”liği durumun vehametini ortadan kaldırmıyor elbette. Bu kararla, haber verme ve haber alma özgürlüklerimizin gerekçesiz engellenebileceği gerçeği bir kez daha ortaya konulmuş oldu. Zira söz konusu kararla Fersude, Etha'nın da içinde olduğu 15'i haber sitesi, toplamda 136 adrese erişim engellenmişti.
Buraya kadar yazdıklarımla ilgili haberleri okumak isterseniz, linkleri şöyle:
TIKLAYIN- bianet'in Tüm İçeriğine Engelleme Kararı
TIKLAYIN- Erişim Engeli Meclis Gündeminde
TIKLAYIN- bianet'in Engellenmesi Kararı Sehven, 135 Adres Hâlâ Yasaklı
TIKLAYIN- Ertuğrul Kürkçü: Bağımsız Medyanın Bileği Bükülmez!
Yazım için notlar alırken dokuz yaşındaki Utku’nun Kaz Dağları’ndaki ekolojik yıkımdan söz etmeye çalışırken TRT Çocuk’ta sözünün kesildiği video düştü önüme.
Dokuz yaşındaki çocuğun sözlerinin engellenmesi ifade özgürlüğü konusunda daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini gösteriyor hepimize.
Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de Utku’nun yaşıtları iklim krizi mücadelesinde seslerini duyuruyor artık. Gelecek onların ve onlar da bunun bilinciyle şimdiden harekete geçmiş durumda. Tam da bu nedenle Utku’ya ve onun gibi çocukları, gençleri daha fazla dinlemek, daha fazla okumak gerekiyor.
Yeri gelmişken, bianet’in yukarıda sözünü ettiğim 200 binden fazla içeriğe sahip arşivinde 15 Haziran’dan beri çok önemli yazılar birikiyor.
"Z Kuşağından İklim Yazıları" başlığı altında genç yazarlar, plastik kullanımından küresel ısıtmaya, çölleşmeden Caretta Caretta’lara kadar istedikleri her konuda, istedikleri zaman yazılar yazıyor.
Z kuşağının da söz hakkını, ifade özgürlüğünü koruma sözü veriyoruz.
Dayanışma güzeldir
bianet’e erişim engeli haberi duyulduktan sonra ziyaretçimiz eksik olmadı. Hepsi yüzlerinde kocaman bir gülümsemeyle haber merkezine geldi, "Geçmiş olsun gençler, kolay gelsin" dedi. Yanı sıra telefonlar hiç durmadı, mesajlar, SMS'ler, e-postalar ve tabii ki içte ve dışta ilgili örgüt ve kurumların erişim engellemesini protesto eden, ihlale karşı ifade özgürlüğünü savunan/hatırlatan açıklamaları bir kez daha hiç de yalnız olmadığımızı gösterdi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı avukat Gülseren Yoleri, IPS İletişim Vakfı Kurucu üyeleri gazeteci Tuğrul Eryılmaz ile gazeteci ve araştırma görevlisi Füsun Özbilgen, bianet kurucularından doktor Mustafa Sütlaş ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Basın – İş Genel Başkanı Faruk Eren, Civil Right Defenders'in Türkiye Temsilcisi Sinan Gökçen, Yurttaşlar Derneği'nden Esra Koç, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalattin Can ve Girişim'den Yunus Bican bianet'e geldiler.
Arayan, soran, mesaj gönderen, açıklama yapan herkese bizden bir kez daha teşekkürler.
İyi günler olsun. (DBE/APA)