Makalenin İngilizcesi için tıklayın
83 milyonun doğrudan veya dolaylı etkilendiği ülkenin en büyük sorununun eğitim sorunu olduğunu söyleyebiliriz. Koronavirüs vaka sayıları gün geçtikçe artarken öğrenciler ve veliler okulların açılış tarihleriyle ilgili herhangi bir değişiklik olup olmadığını öğrenmek istiyor.
Ayrıca pandemide bir üst politika belirlenerek, kısa ya da orta vadede salgının gene bu politika içinden çıkacak öngörüye göre vaka sayılarının belli bir sayıya inmesi ya da vakada ölüm oranlarının belli bir sayının altına düşmesi durumunda okulların açılması planlanabilir.
Yoksa bu hedeflere ulaşamamamız durumunda sürekli ertelemelerle okulları tehir etmek durumunda kalırız, ki bu da kafaları allak bullak edecektir.
Net bir açıklama gerekli
Okullar, okul öncesi çağda bulunan anaokulu öğrencileri ile birinci sınıf olmak üzere 21 Eylül'de başlıyor. Diğer haftalarda belirtilen gruptaki öğrencilerle, bu grup dışındaki diğer ara sınıf ve son sınıf öğrencilerinin ne zaman ve hangi şartlarda eğitim öğretime devam edebileceği bilinmiyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yüz yüze ve uzaktan eğitimin nasıl olacağı, eğitim öğretim faaliyetlerinin en uygun şekilde erişiminin nasıl sağlanacağı ve bununla ilgili altyapı eksikleri nasıl giderileceğinin açıklaması bekleniyor.
Hakkari genelinde yeni dönem için ilgili kurum il ve ilçe Milli Eğitim müdürlüklerinin hummalı bir çalışma içinde oldukları görülüyor. Ancak bazı konular onları da aşıyor.
Öyle ki Hakkari geneli ve ilçelerinde düşünürseniz, özellikle Yüksekova’da 2016 yılındaki yıkımdan sonra arızalanan Telekom altyapısı hala şehrin genelinde aktif değil.
Yıkılan bölgede halen meskun olan vatandaşlarımızın bulunduğu mahallelerde Telekom firması yeterli altyapısını kuramamış, mobil şirketlerinin de Yüksekova merkez ve köylerinin genelinde halen sağlıklı bir hizmet veremediği de aşikar.
Öğrencilerin uzaktan eğitim marifetiyle ders göreceği tablet, bilgisayar ve cep telefonları yok. Değil bunlara sahip olmak, sahip olsalar bile erişim sağlayabilecekleri internet altyapısı yok.
Elektrik kesintileri çok fazla
Uydudan EBA televizyonunu izleyecek imkanları olmayan birçok insanın var olduğunu da biliyoruz. Kapı kapı dolaşıp televizyon, tablet, cep telefonu vb. iletişim araçları istemek zorunda kalanların hikayelerini duyuyoruz, dinliyoruz.
Uzaktan eğitime erişme/ulaşma imkanları olanlar da var elbet. Bunlar toplumun yüzde kaçıdır bilmem ama büyük çoğunluğunun halen erişim imkanlarına sahip olmadığını, sahada durumun fotoğrafını çektiğimizde daha iyi görebiliyoruz
Bunun etkisini belki hemen değil ama zamanla göreceğiz.
Her şey uygun olsa bile Yüksekova'nın en büyük kanayan yaralarından biri de, gene konuyla bağlantılı diye söylüyorum, düzensiz elektrik kesintileri.
Maalesef bu iki sorunun (telekom altyapısı, enerji naklindeki kesintiler) varlığı devam ettikçe uzaktan eğitimden sağlıklı bir şekilde faydalanmak hayalcilik olur.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilçe milli eğitim müdürlüğü ve kaymakamlık vasıtasıyla imkanı olmayan çocuklarımız için de çözüm üretmesi gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk uzaktan eğitim sisteminden mahrum olan çocuklarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Hükümet veya yerel idarelerin de kendine göre çözüm üretmesi, Telekom ve diğer mobil şirketlerinin teknik eksikliklerini gidermesi gerekiyor.
Bunun dışında internet ücretlerinde büyük indirimler yapılarak hatta önemli bir bölümünün ücretsiz olması ya da çok uygun öğrenci eğitim paketlerinin devreye sokulması gerekir.
Kış gelmeden
Ayrıca ömründe bilgisayarla tanışmamış, interneti kullanmasını bilmeyen, evinde uydu cihazı ve televizyonu, tableti ve bilgisayarı olmayan öğrencilerin de olabileceğini hesaba katarsak, yükün ağır olduğu görülecektir.
Kış mevsimine yaklaşırken ileride grip, nezle gibi mevsimsel hastalıkların olabileceğini, artabileceğini düşünerek okulların açılması mümkün değil gibi görünüyor.
Bu yönüyle çocuklarımızın uzaktan eğitim yoluyla eğitimlerine devam etmek zorunda kalacağı gerçeği ile karşı karşıyayız.
Yüksekova’da daha kış şartları yaşanmadan uzaktan eğitim için gerekli altyapı donanım ve imkanları ile öğrencinin erişimini sağlayacak iletişim materyalleri ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerekiyor.
Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması da bunu gerektiriyor.
(NÇ/APA)