"Kararlıyız" olayı: "Bunu Türk milleti kabul mü edecek? Türkiye Cumhuriyeti buna boyun mu eğecek arkadaşlar? (...) Ne kadar büyük olursa olsun, ne kadar yaygara yaparsa yapsın Türkiye Cumhuriyeti asla ve asla bunlara prim vermeyecektir, geçit vermeyecektir. (...) bu site, Türkiye Cumhuriyeti ile bir mücadeleye girmiştir. Burada açıkça söylüyorum: Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletiyse bunlara asla ve asla prim vermeyecek, boyun eğmeyecek..." (1)
"Devletimiz, milletimiz, bütün güvenlik kuvvetimiz, başta TSK olmak üzere hep beraber, sonuna kadar, kararlı bir şekilde bu işten kurtulmak ve bu işi Türkiye’de tehdit olmaktan çıkarmak için ne gerekirse yapılacağını hem dünya, hem terör örgütü bilmelidir. Bu slogan olarak gelebilir ama bu devletin kararlılığıdır." (2)
"Dış mihrak" olayı: "Bu, aynen, 1970'li yıllarda Kıbrıs Harekâtında yaşadığımız sıkıntılarla, ambargolarla aynı şeydir, farklı şey değildir. Çağ değişmiştir, teknoloji değişmiştir ama zihniyet değişmemiştir." (1)
"Kim dost, kim düşman bunları ayırt etmek gerçekten zor. Bugünkü dünyada bazen komşunuzdan, bazen müttefikinizden, bazen kardeş bildiğinizden, bazen de içine girmek için uğraştığınız birliklerden dostça, düşmanca tavırlar farklı farklı gelebilmektedir." (2)
"İç mihrak" olayı: "Bu kadar hukuk tanımaz, bu kadar kendi başına buyruk bir siteyi ne yazık ki bu ülkede hararetle savunanlar var, ben bunu da kınıyorum." (1)
"Bildiride ayrıca, halkımızın tahrikler karşısında devletine her şart altında göstermeye devam ettiği güven, sabır, metanet ve sergilediği sağduyu ile basın ve yayın organlarının bilgilendirme görevlerinin icrasında taşıdıkları rol ve sorumluluğun önemle altı çizildi." (3)
Tehdit görüldüğü yerde ezilir
(1) numaralı sözler Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a ait. Meclis Genel Kurulu'nda, Atatürk'e hakaret içeren videoları barındırdığı için iki yıldan uzun zamandır mahkeme kararlarıyla erişime kapatılan YouTube ve paylaşım sitesinin sahibi Google'la yürüttükleri cansiperane mücadeleden bahsediyor.
(2) numara Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Harp Akademileri'nde 26 yıldır siyasal taleplerle silahlı kalkışmaya giden ve son dönemde saldırılarını artıran PKK'ye karşı yürütülen cansiperane mücadeleden bahsediyor.
(3) numara Gül'ün başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısından. Konu iki numarayla aynı.
Görüldüğü gibi devlet bir tehdit algılaması yapmaya görsün -İnternet sitesi ya da silahlı örgüt fark etmez- aynı kararlılıkla üstüne gidiyor. Devleti şuursuzca tehdit eden -İnternet sitesi ya da silahlı örgüt fark etmez- içeriden de dışarıdan da destek alıyor. Başka türlüsü düşünülemez zaten.
Bu tehditler -İnternet sitesi ya da silahlı örgüt fark etmez- devletçe dört bir yandan kuşatılıyor. Diplomatik girişimler, ekonomik uygulamalar, sosyal tedbirler vs... "Sonuna kadar" mücadele kararlılığı vurgulanıyor ve "gereken neyse" yapılacağı ekleniyor. Sadece dil konusunda bir değişim olabiliyor; cumhurbaşkanlığı seviyesinde dil biraz daha nazik, Meclis kürsüsünde serbest vezin.
Bu durumda YouTube'un -diz çökmediği takdirde- daha en az 24 yıl kapalı kalacağını varsayabiliriz. Kürt sorunununsa bu "kararlılık"la daha ne kadar süreceğini bilmek çok zor. (EA/EÖ)