Fotoğrfaf: Kaos GL
Hemen her gün sosyal medyada görüyoruz. “Üç bin lira elektrik faturası geldi”, “İki bin lira doğal gaz geldi”, “Üç ekmek, biraz peynir aldım 70 TL” ödedim…
Herkes ekonomik sorunlardan söz ediyor. Üstelik artık sadece alt gelir gruplarındaki kişiler değil hemen her sosyal ekonomik seviyeden kadın ve erkek, ekonomik durumu anlatıyor, yoksullaşmaya dikkat çekiyor.
Peki, toplumun en kırılgan grupları arasında yer alan LGBTİ+’lar tüm bu zamlardan ve yükselen enflasyondan nasıl etkilendi?
Kaos GL Sendikal Çalışmalar Grubu’ndan araştırmacı Remzi Altunpolat, Kaos GL’den Yıldız Tar’a bu sorunun cevabını, “LGBTİ+’lar için zamlar ve ekonomik krizin ekstrası: Ayrımcılık ve derin yoksulluk” başlıklı haberde detaylıca anlatıyor.
Medya, LGBTİ'ları "sorun" olarak görüyor
Diyor ki, “Aslında bugün Türkiye’de mevcut ekonomik krizin sağlık krizi ile, iklim krizi ile, gıda krizi ile, enerji krizi ile ve elbette siyasal kriz ile iç içe geçtiğini vurgulamak gerekiyor. Bu anlamda bugün yaşadığımızın yapısal, çok boyutlu ve sistemik bir kriz olduğunu söylemek mümkün” ve ekliyor: “Yaşlılar, çocuklar, kadınlar, LGBTİ+’lar… Ekonomik kriz, halihâzırda kırılgan olan grupları daha da savunmasız hale getiriyor.”
Yoksullukla ilgili çok fazla haber yapıldı, yapılıyor. Aynı şekilde yüzlerce araştırma da var benzer konularda.
“Yoksulluğun çocuk hali”, “Yoksulluğun kadın hali”, yoksulluk denilince her yaş ve cinsiyet düşünülürken, ikili cinsiyet dışına çıkan yani LGBTİ+ kapsayıcı haber ve araştırmaların sayısının neredeyse hiç olmadığını görüyoruz.
Bu konu aslında 2021 Medya raporunun sunulduğu çevrimiçi toplantıda gündeme geldi. Kaos GL Derneği’nden Yıldız Tar ve Ali Özbaş, raporu sunarken üzerine basa basa şuna iki noktaya değindi.
*Medya LGBTİ+’lar hakkında konuşuyor, LGBTİ+’ları özne olarak gündemleştirmiyor.
*Medya, LGBTİ’ları "sorun" olarak görüyor, LGBTİ+ toplumun sorunlarını gündemleşirmiyor.
Yani, yoksulluk, ekonomik kriz, iklim krizi, deprem, pandemi gibi birçok alanda yapılan haberler ikili cinsiyet sisteminin dışına çıkamıyor. Haberler kadın ve erkekler üzerinden şekilleniyor.
Kaos GL’den meslektaşlarımızın hatırlattığı, eleştirisini sunduğu bu konuyu hepimizin yeniden düşünmesi gerek belli ki.
bianet kadın ve LGBTİ+ editörü olarak ben kendi adıma bu konudaki özeleştirimi somut haberlerimle sunacağımın sözünü vereyim bu yazıyla…
Herkese, şiddetsiz bir hafta dilerim.
(EMK)