Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, bugün gazetecilerle yaptığı toplantıda olanca açıklığıyla konuştu ve Ergenekon soruşturması başladığından beri olur olmaz yerlerden çıkan silahların ordu envanterinde bulunmadığını söyledi.
Gerçi bulunan mühimmatın ordudan çıkıp çıkmadığını belirlemek zor ama en azından silahların ordu cephaneliklerine ait olmadıklarını bilmek sevindirici. Başbuğ, 1986'dan beri ordunun toprak altına silah gömmeyi bıraktığını da belirtti.
Bu sevindirici gelişmeye rağmen, toprağa gömülen silahların ve mühimmatın nereden geldiği hala belirsiz. Başbuğ, birkaç olasılık sıraladı: Kolayca silah bulunabilen Irak'tan gelebilir. Mühimmat mesela Emniyet'ten çıkmış olabilir. Ya da operasyon sırasında kontrol etmek çok mümkün olmadığı için kaçırılmış olabilir....
Başbuğ, ordu içinde denetimi sıkılaştıracaklarını da ekledi. Mesela artık mühimmatın da bireysel numaraları olacak, bulunan silah nereden çıkmış anlaşılacak.
Genelkurmay başkanı daha iyi bir güvence de verdi, "Silah askerin namusudur" dedi... "Eee, bir de Türk şeysidir, bizim için silah önemlidir yani" diye ekledi. "Topraktan silah fışkırıyor" diyen gazeteci Mehmet Ali Birand'ı da payladı "Karamsarlık yaratmayın." Kısacası korkuya mahal yok.
Aynı saatlerde İstanbul'da süre giden Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'ndan gazetelere yansıyan haberler, silah üretimi ve kullanımının ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor.
ABD'li United Technologies Corp. bünyesinde bulunan Sikorsky'nin başkan yardımcısı Stephen Estill, diyor ki "TSK'nin 109 adet genel maksatlı helikopter ihalesini kazanmak çok önemli. Sikorsky olarak 2009'da 6,2 milyar dolar satış yapmayı öngörüyoruz. Savunma sanayi alanında dünyanın en büyük alıcılarından Türkiye ile işbirliğini de artırmayı planlıyoruz."
Bir diğer habere göre, hava kuvvetlerine 2014'ten itibaren teslim edilecek yeni nesil F-35 savaş uçakları için Türkiyeli şirketler 5,5 milyar dolarlık imalat yapacak. Ana yüklenici ABD'li Lockheed Martin. Türkiye'den de TUSAŞ, Alp Havacılık, Aselsan ve Kale Grubu uçakların imalatında çalışıyor.
"Suikast silahı" diye nitelenen Glock tabancalarının Türkiye temsilcisi Müslüm Erdoğan, 2008'de 1 875 tabanca sattıklarını söyledi. "2 bin 500 ila 3 bin dolar arasında fiyatı olan tabancalara Türkiye'de büyük ilgi var."
Yerli silah üretiminin yüz akı Makine Kimya Endüstrisi'nin (MKE) 2007 faaliyet raporuna göre o yıl Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet ve Jandarma'dan toplam 371 milyon TL'lik sipariş gelmişti.
Gerçi bu silahların da numaraları vardır ama o kadar çok ki kontrol etmek için en etkili yöntem Başbuğ'un ki olsa gerek... Ne de olsa kimse "namus"una halel gelsin istemeyecektir. (ES)