İnsanı “yaralanabilen” canlı olarak tanımlıyabiliriz ve elbette birçok tanımı daha mevcuttur. Yara alabilmek, yaralanmak ve yara.
Bedenimiz yaralanabilir, düşünüşümüz yaralanabilir ve ruhsallığımız yaralanabillir. Yaralanma anları ise beklenmedik ve anidir bir de geri döndürülemez. Bir kez yara aldıktan sonra artık bu yara ile birliktesinizdir, onunla ne yapıcağınıza ve şifasına nasıl kavuşturacağınıza sizin karar vermeniz gerekir. Peki tüm bunlara girişmeden önce yaralarınız size dair ne söylüyor olabilir?
Akhilleus, topuğundan aldığı yara ile ölmüştür. Tüm bedeninde ölümsüz olmayan tek yer topuğudur ve kadere bakın ki onu ölüler ülkesine topuğundan aldığı yara götürmüştür. Ruhumuza aldığımız yaralar, en çok da inandığımız veya inanmak istediğimiz, güvendiğimiz ve aidiyet kurduğumuz, bir çok duygumuzun bağlandığı mekanlarda –ruhsallığın ilişkilenme mekanları-olur.
Yara ile sökük arasında da muhakkak bir yakınlık vardır. Yara ile sökülmüş olan nesne algılayışılarımızı ve kendilik algılayışlarımızı tekrar bir araya kavuşturup bir dikme girişiminde bulunuruz. Boşluktan soğuk hava girebilir ve canavarlar çıkabilir* çünkü. Peki ya bazı sökükler bir araya gelmiyor ve dikiş tutmuyorsa?
Böyle anlarda ruhunuza Moderato Cantabile** bir şeyler dinletebilirsiniz eğer sessizlik sizi ürkütüyor, boğulacak gibi ya da kendinizi kaybedecekmiş gibi hissediyorsanız. Durmak ve bakmak gerekiyor, yaraya ve yara alınan ruhsal mekana. Acaba bu yara kendiliğe dair ne söylüyor olabilir? Neden şimdi ve burada bu yara alınıştır?
Ruhsallığımızın ayakları takılıp kalmıştır da bir taşa, biz de yerle kucaklaşmışızdır; sızlıyor, acıyor ve kanıyor olabiliriz. Düştüğümüz yerden kalkmak için acele etmeden; sızlayan, acıyan ve kanayan yerimize kulak asmak iyi bir fikir olabilir tekrar aynı yerden kanamamak adına.
Onarma ise epeyce göreceli bir evredir. Her yaranın ve her kendiliğin kendince bir onarma biçimi vardır. Kendine has bir desen ve bir dokunuş. Onarım bittikten sonra artık siz yara almadan önceki kendilikten başka bir kendiliğe sahipsinizdir. Yara ve sökükten başka bir kendilik meydena getirmişsinizdir.
(FS/EMK)
*Boşuk, Anna Lıenas, Nesin Yayınevi.
**Moderato Cantabile: Hafif ezgili