Geçen yıl hayatını kaybeden çocuk kitapları yazarı David McKee'nin belki de en çok bilinen eseri Elmer, hâlâ çocukları hikâyelerinin içine çekmeye devam ediyor.
Yamalı bir fil Elmer. Biraz cin fikirli, biraz komik. Tüm filler gri renkteyken Elmer, biraz siyah, biraz beyaz, biraz mavi, biraz turuncu ve belki biraz da yeşil. Sanırım azıcık da pembe. Aynı bir gökkuşağı gibi.
İlk kitap 1989'da basıldı
Çok sevilen bu yamalı fil hakkında 29 orijinal öykü yazıp resimleyen McKee, Elmer ile ilgili ilk hikâyesini 1968 yılında kaleme aldı ve resimledi. Bu kadar büyük bir başarıya dönüşeceğini kimse tahmin etmemişti. 1975'te ikinci öykü geldi: Elmer Again (Yeniden Elmer). 1989'da çıkan ilk kitabın ardından yıllar içinde kademeli olarak 40'tan fazla dile çevrilmiş pek çok Elmer kitabı çıktı. Ve bunun yanında Elmer giysi ve oyuncakları da...
Elmer hikâyelerinde geçen kapsayıcılık, kutlama ve dostluk temaları, Guardian gazetesinin 2014'te Elmer'i bir LGBTİ+ kahramanı olarak selamlamasına yol açtı. Guardian bu renkli kahramanın 25. yaşını şu sözlerle duyurmuştu:
Bir LGBTİ+ kahramanı
"Dünyanın en renkli fili, çeyrek asırdır insanların zihinlerini farklılıkları kabul etmeye ve kendileri olmaya açıyor – bir LGBTİ+ kahramanı olmasına şaşmamalı!"
McKee o sırada bir röportajda "Bunu asla yapmayı düşünmedim, ancak daha sonra keşfedebileceğim bilinçaltı süreçleri olduğundan şüpheleniyorum" demişti.
Yaklaşık 40 dilde 10 milyondan fazla okurla buluşan Elmer dizisi Türkiye'de de Mundi etiketiyle çocuklarla buluşuyor. Serinin şu kitapları Türkçe okunabilir: "Elmer", "Elmer ve Wilbur", "Elmer ve Rüzgar", "Elmer ve Kar", "Elmer Günü", "Elmer ve Kelebek", "Elmer ve Yarış", "Elmer ve Gül".
Farklılıkları kutlayan pek çok çocuk kitabının belki de önünü açan bir seri Elmer. Kim olduğunuzu kabul etmekle ve etrafınızdaki sizden farklı insanları yargılamamak, benimsemekle alakalı.
Komik ve şakacı
"Bir gece Elmer düşünmekten uyuyamamış, düşündüğü düşünce de farklı olmaktan usandığıymış. "Kim duymuş ki yamalı fil diye bir şey?' diye düşünmüş. Herkesin bana gülmemesine şaşmamalı."
Oysaki Elmer esprili, komik, şaka yapmayı seven bir fil olduğu için herkes ona gülüyormuş.
İlk kitapta Elmer, sürüdeki diğer tüm gri filler gibi olmaya çabalıyor. Yaban mersinlerinin suyuyla boyanıp kendini diğer fillere benzetiyor. Ama zamanla bunun sıkıcı bir şey olduğuna karar veriyor ve bu küçük şakasını daha fazla sürdüremiyor.
Elimizdeki diğer kitap "Elmer ve Wilbur"da ise Elmer'ın kuzeni Wilbur ile tanışıyoruz. Kuzen de aslında diğer tüm fillerden biraz farklı, damalı bir fil. Eşek şakalarını seven Wilbur'a, Elmer aklını başından alacak bir ders veriyor.
Birlik olmanın önemini vurgulayan, şaka yapmanın sınırlarını, farklılıkları konuşabileceğiniz iki Elmer macerası ve daha fazlası çocukları bekliyor.
3 yaş ve üzeri çocuklarla okunabilecek serideki çizimler de büyük ve dikkat çekici. Ve tabii ki çok renkli, tıpkı Elmer gibi!
(AÖ)