"Gazze Şeridi'nin işgali, İsrail'in emperyalist kampanyalarından bir yenisi; amacı İsrail burjuvazisinin ve onun ABD'li ve Avrupalı müttefiklerinin nüfuzunu bütün bölgeye yaymak.
"Bu savaşın kökünde iki halkın ya da iki bölgenin anlaşmazlığı yok. Bu savaş, milliyetine ya da dini inanına bakılmaksızın, bölgedeki bütün işçi sınıfına karşıdır. Bugün Filistin halkının tek dostu dünyanın emekçi insanlarıdır."
Bu sözler, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi (DFLP) örgütünün bildirgesinden. DFLP, Arap halkının İsrail polis devletinin ırkçı baskısı altında, Yahudi halkının da milliyetçi propagandanın ve askeri politikaların kıskacında olduğunu söylüyor.
Türkiye'de İsrail'in Gazze'ye saldırısını protestolarda ırkçı sözler, Yahudi düşmanlığı görülüyor.
Halklarla devletlerin/hükümetlerin bir olmadığını unutanlar, İsrail'de önemli bir barış hareketi olduğunu da unutuyor.
İsrail'in son saldırısından sonraki birkaç örneği anımsatalım.
Tel Aviv'de 10 bin kişi yürüdü: İsrail'deki barış yanlısı 20 örgüt, geçen hafta sonu Tel Aviv'de 10 bin kişilik bir eylem düzenledi; üstelik sağcı grupların saldırısına uğradılar. Hamas'la görüşülmesini, Gazze'ye ablukaya son verilmesini, Filistin topraklarındaki işgalin bitirilmesini istiyorlar.
Kadınların açıklaması: İsrail merkezli farklı politik görüşlerden kadın örgütleri ortak bir açıklamayla Gazze'ye yönelik saldırının derhal sonlanmasını istedi.
Gazeteye ilan: Barış Bloku (Gush-Shalom) örgütü günlük gazete Haaretz'e ilan verdi; "Ateşi kesin, hemen!" dedi.
Vicdani retçiler: İsrail devletinin Filistin topraklarını işgaline, baskı politikalarına ve insan hakları ihlallerine ortak olmayan istemeyen genç vicdani retçilerin oluşumu Shministim, İsrail ordusunun sürekli hapis tehdidine rağmen mücadelelerini sürdürüyor. Aralarından birinin babası eski bir Mossad yöneticisi.
Barış İçin Yahudi Sesi: İsrailli genç vicdani retçilerin sesini dünyaya bir destek kampanyasıyla duyuransa, ABD'deki Barış İçin Yahudi Sesi örgütü. Filistin ve İsrail'deki aktivistlerle birlikte çalışıyor, ABD dış politikasının değişmesini, İsrail işgalinin sona ermesini, Filistinli mültecilerin sorunlarının insan haklarına ve uluslararası hukuka dayanan bir şekilde çözülmesini istiyorlar.
Hak örgütleri: B'Tselem, İsrail merkezli bir insan hakları örgütü. Yıllardır İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki hak ihlallerini belgeliyor. 10 İsrail merkezli hak örgütüyle birlikte, şu an Gazze'de yaşananları belgelemeye ve Gazze halkına yardım etmeye çalışıyorlar. Olanları ve etkinlikleri ortak bir İnternet günlüğünde yayınlıyorlar. Bu örgütler arasında İnsan Hakları İçin Doktorlar (PHR), İsrail'de İşkenceye Karşı Kamu Heyeti, İnsan Hakları İçin Hahamlar, İsrail'de Arap Azınlık Hakları İçin Hukuk Merkezi (Adala), İsrail'de Medeni Haklar Birliği, İnsan Hakları Gönüllüleri, Uluslararası Af Örgütü İsrail Birimi, Hakları Planlama Planlamacıları (Bimkom), Seyahat Özgürlüğü Hukuk Merkezi (Gisha), Bireyin Savunması Merkezi (Hamoked) var. (TK)