Anadolu, Ankara, Bahçeşehir, Galatasaray, İzmir Ekonomi, Kadir Has, Karadeniz Teknik, Kocaeli, Mersin, Selçuk Üniversiteleri iletişim fakültelerinden öğrenciler, Batman Express ve Siirt Mücadele muhabirleri ve bianet’ten arkadaşlar Şubat ayından başlayarak 30 Mart’a kadar....
Ankara, Adana, Batman, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gölcük, İstanbul, İstanbul-Beşiktaş, İstanbul-Fatih, İstanbul-Sultanbeyli, İzmir, İzmir-Balçova, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Polatlı, Siirt, Sinop, Trabzon ve Urfa sokaklarında dolaştılar, “Yurttaş Seçimi Konuşuyor” başlığı altında 2014 Yerel Seçim Videorama dosyasıyla memleketin seçim atmosferini bianet okurlarına yansıtmaya çalıştılar.
10 iletişim fakültesi, iki yerel gazete ve bianet 10 Mart-29 Mart günleri arasında hep birlikte 2014 Yerel Seçimleri’nin öncesini kendi yaşadıkları çevrelerden bize taşıdılar. Tam 34 video-haber yapıldı ki bu haberlere panorama kelimesinden devşirerek bulduğumuz videorama adını verdik.
Yorucu ama heyecanlı bir çalışma oldu. Gerçi yerel medya ve iletişim fakülteleriyle ilk kez ortaklaşa çalışma yürütmüyorduk. Daha 1997’lerde “Başka bir iletişim/medya mümkün” inancıyla yerel medya ve iletişim akademisyenleriyle birlikte ilk adımı atarak yola çıktık. Bağımsız İletişim Ağı’nı (BİA) birlikte hayal edip inşa ettik, bianet’i birlikte oluşturduk, habercilik buluşmalarında, kitaplarımızda, yüzlerce haberde birlikteydik.
Bugün bianet habercilik değerlerinden söz ediyorsak, bütün bir toplamın yerel medya, üniversite, bağımsız gazeteciler, mühendisler, mimarlar, hekimler, hak savunucuları, üniversite öğrencileri, yazarlarımız, muhabirlerimiz ve okurlarımızla birlikte oluşturduğumuzu tekrarlamalıyız; birbirimize teşekkürlerle...
Zaten, daha ilk başta “Üretim temelinde dayanışma” dememiş miydik? İşte 2014 Yerel Seçim Videoraması tam da bu BİA/bianet’i üç sözcükle anlatan şiarın, artık bugün BİA/bianet kolektifi dediğimiz biraradalığın kapsamlı bir ürünü oldu.
2014 Yerel Seçim Videoramasına emeği geçen, bu kolektifin parçası olan dostlarımızı kurumlarıyla birlikte, tek tek yazmak istiyorum. Bu kolektifin zaman içinde önemli bir parçası haline gelen iletişim (sadece iletişim de değil aslında) öğrencilerini özellikle belirtmek gerekiyor.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. İncilay Cangöz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Sevilay Çelenk, Bahçeşehir Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Mahmut Çınar, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Dilruba Çatalbaş, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Hakan Tuncel, Yrd. Doç. Dr. Altuğ Akın, Kadir Has Üniversitesi Pusula Akademi'den Orkun Şahin, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Şule Yüksel Özmen, Mersin Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Taylan, Konya Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tülay Şeker ve Radyo ve Televizyon Yapım Yayın Araştırma ve Uygulama Merkezi Haber Koordinatörü Selman Selim Akyüz bu kolektif çalışmanın fakültelerindeki koordinatörlüğünü üstlendiler.
2014 Yerel Seçim Videoraması'nı henüz tasarlarken BİA eğitim danışmanımız Prof. Dr. Sevda Alankuş bizimleydi, çalışmanın bir yerinden sonra Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi dekanı olarak da bizimle oldu.
Videorama’nın iletişim ayağında kameralarını alıp yaşadıkları yerde kendilerini sokağa atan gazeteciliğe çoktan başlamış öğrencileri de ismen sıralamak istiyorum.
İdriscan Özcan ve Erkan Kaan Güler (Anadolu), Gülçin Altındağ ve Osman Yayla (Ankara), Serhat Yordam (Bahçeşehir), Işıl Nur Karataş, Cansu Gül Güçlü ve Onur Aker (Galatasaray), Çağrı Öner, Emine Eren ve Burak Ütücü, Fundanur Öztürk ve Burak Karayalçın (İzmir Ekonomi/Medya Kulubü), Dilvin Gültekin, Pelin Alpaslan, Büşra Şentürk ve Nur Banu Demirci (Karadeniz Teknik), Servet Can Dönmez, Burak Civan, Gökçe Atik, Hasan Doğanay, Kaan Uslu ve Ümmühan Yıldırım (Mersin), Kübra Yavuz (Selçuk).
Siirt'ten Mücadele gazetesinin bianet'e ilk günden beri haberlerini geçen, her zaman ''bianet'' olan Cumhur Kılıççıoğlu dostumuz Videorama için hemşehrileriyle iphone'uyla söyleşenlerin başında geliyor. Batman Express’ten Mehmet Şah Ayaz’la görüşmek isterken karşımıza yeni avukat oğlu Bilal Ayaz çıktı. Avukat-gazeteci Ayaz, Merve Ablak ile birlikte Batmanlıların görüşlerini bianet’e taşıdı.
Yıllardır bianet okurlarının “yaşlılık”, hayat ve sinema yazılarıyla yakından tanıdığı Şadiye Dönümcü’yü de videorama için muhabir “yaptık”. Onun sayesinde dokuz farklı Ankaralı aracılığıyla başkent bianet’e taşındı.
Ve, bianet... Şu bir ayda yayın yönetmenliğinden adeta ayrılmışçasına handiyse sadece videorama koordinatörü oldum, teknik arkadaşımız Korcan Uğur’la kurgusu yapılmış –ki öğrenci ve gazetecilerden gelen videoların çoğu kurgulu idi- yapılmamış tüm çalışmaları ortak formata uydurmaya çalıştık. Hızlı kurgu becerisiyle bize katılan Beyza Kural’ı da anmalıyım. Bir ayın sonunda bianet TV için adım atacağız, aksi takdirde TV’lerden teklif bekleyeceğiz. Proje koordinatörümüz Evren Gönül önerileri ve enerjisiyle her aşamada işin içindeydi. Videorama fikrini ortaya atan Proje danışmanımız Nadire Mater çalışmanın büyük bir bölümünü üstlendi.
Nilay Vardar Sinop gezisine, Elif Akgül Ankara seyahatine videolar sıkıştırdı. Nilay ayrıca Sultanbeyli’den, Elif de Bursa’dan sesler ulaştırdı. Beyza da, konusu olduğu üzere gençlere kamera tuttu.
Ekin Karaca Urfa, Diyarbakır ve Mardin’e uzandı, dört günde dakikalar boyu kayıtlarından kotardığı videoramalarla gördüklerini aktardı.
Tabii ki bu kadar da değil; bütün bianet her boyutuyla yerel seçim haberleri yapmaya çalışırken, videolarımıza heyecanlandıkça “zorla” izlemek durumunda kaldı. Leyla İşbilir ve Baran Gündoğdu da yaratım ekibinin bir parçası olarak her an çalışmadaydı.
Özetle 10 iletişim fakültesi, iki yerel gazete ve bianet muhabir ve yazar kolektifiyle ve de Friedrich Ebert Stiftung Derneği'nin desteğiyle memleketin 22 il ve ilçesinden 34 videorama yaptık. Aslında hep birlikte yaşadığımız ağır gündemin baskısı olmasaydı çok daha fazla iletişim fakültesi ve yerel medyayla çok daha kapsamlı bir çalışma yapabileceğimiz notunu da burada düşelim.
Bu boyutta doğudan batıya, kuzeyden güneye uzanan bir ilk çalışma oldu; ya da bu boyutta bir ilk adım diyelim. Devamını yapmalıyız, buradan kolektife katılan katılamayan herkese duyurmak istiyorum.
Çok keyifliydi, Youtube yasağı gelmeseydi daha da keyifli olacaktı.
Seçim sonuçlarının hayırlara vesile olması ve biraz soluk almamız dileğiyle çok teşekkürler.
Ve devamla! (HK)
* 2014 Yerel Seçim Videoraması için tıklayınız...