Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Yayın Tarihi: 21 Ocak 2012 00:05
 ~ Son Güncelleme: 31 Ekim 2013 00:03
4 dk Okuma

ANADOLU`DA KADININ KÜLTÜREL ŞİFRELERİ

Unutulan Anne Diline Yolculuk

Yıldız Cıbıroğlu'nun Anadolu`da Kadının Kültürel Şifreleri, dilin peşinde, kadın ve erkeğin arkaik belleğine doğru bir yolculuğa çıkarıyor bizi. Kadını hor gören, bastıran, ayıplayan bu anlayışın köklerini anlatıyor.
Unutulan Anne Diline Yolculuk
Haber Yeri
BİA Haber Merkezi
kitap eleştirisi dilbilim kadın
ilgili haberler
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.
Google ile Katkıda Bulunun
Yayın Tarihi: 15 Şubat 2025 00:00
 ~ Son Güncelleme: 15 Şubat 2025 10:18
6 dk Okuma

Kadınlar, 14 Şubat’ta “kanlı elmas” değil, yaşamak istiyor

Biz kadınlar biliyoruz ki, gerçek sevgi eşitlikten doğar. Yaşatır, büyütür, var eder, çoğaltır. Ve biz artık ölmek değil, eşit bir yaşam istiyoruz. Çünkü sevgi, ancak adaletin ve eşitliğin olduğu bir dünyada var olabilir.
Görseli Büyüt
Kadınlar, 14 Şubat’ta “kanlı elmas” değil,  yaşamak istiyor
Fotoğraf: csgorselarsiv.org
bianet kadın ve LGBTİ+ haberleri editörü (Ekim 2018). bianet stajyerlerinden (2000-2001). Cumhuriyet, BirGün, DİHA, Jinha, Jin News, İMC TV için muhabirlik yaptı. Rize'de yerel gazetelerde...

bianet kadın ve LGBTİ+ haberleri editörü (Ekim 2018). bianet stajyerlerinden (2000-2001). Cumhuriyet, BirGün, DİHA, Jinha, Jin News, İMC TV için muhabirlik yaptı. Rize'de yerel gazetelerde çalıştı. Sivil Sayfalar, Yeşil Gazete, Journo ve sektör dergileri için yazılar yazdı, haberleri yayınlandı. Hemşin kültür dergisi GOR’un kurucu yazarlarından. Yeşilden Maviye Karadenizden Kadın Portreleri, Sırtında Sepeti, Medya ve Yalanlar isimli kitaplara katkı sundu. Musa Anter Gazetecilik (2011) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (2024) en iyi haber ödülü sahibi. Türkiye Gazeteciler Sendikası Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu kurucularından. Sendikanın İstanbul Şubesi yöneticilerinden (2023-2027). İstanbul Üniversitesi Avrupa Birliği ve Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun. Toplumsal cinsiyet odaklı habercilik ve cinsiyet temelli şiddet haberciliği alanında atölyeler düzenliyor. Ekim 2018’den bu yana bianet’te çalışıyor.

Devamını Göster
Yayın Tarihi: 25 Ocak 2025 00:00
 ~ Son Güncelleme: 25 Ocak 2025 00:00
2 dk Okuma

2025, eşitliğin ve adaletin yılı olsun!

Bakım emeğinin hane içerisinde dengeli dağılımına ve aile potası içerisinde kadını eritmeyen bakış açısına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bu çok mu zor?
Görseli Büyüt
Bu görsel, kadın hakları mücadelesini temsil eden bir protestoyu gösteriyor. Katılımcılar, ellerinde "Tacizde, tecavüzde kadının beyanı esastır" ve "Kadın katillerinin cezalarında iyi hal-tahrik indirimlerine hayır!" gibi sloganlar içeren pankartlar taşıyor. Bu tür görüntüler, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın cinayetlerine karşı adalet talebi ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi konularında farkındalığın artırılması için güçlü bir mesaj niteliğindedir.
Fotoğraf: csgorselarsiv.org
2012'de İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. 2017'de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (SBE) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programından “Cinsiyet...

2012'de İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği bölümünden onur derecesiyle mezun oldu. 2017'de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (SBE) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programından “Cinsiyet Eşitlikçi Perspektifle Belediye Bütçeleri: Fatih Belediyesi” konulu teziyle tamamladı. İstanbul Üniversitesi SBE’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programında doktora eğitiminde tez aşamasında. Ayrıca, “Kadın Yoksulluğu ve Kentsel Yoksulluk” üzerine bilimsel çalışmalar yürütüyor. 2013-2016 arasında TÜBİTAK’ta ulusal ve uluslararası projelerde araştırmacı olarak görev aldı. 2017-2020 arasında KA.DER’de (Kadın Adayları Destekleme Derneği) projeler koordinatörü olarak çalıştı. KA.DER’de kadın dostu kentler, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ve kadınların her alanda eşit temsili konularında Türkiye’nin birçok şehrinde çalışmalar yürüttü. On yıla yakın mesleki hayatında ulusal ve uluslararası 25’ten fazla proje yönetti. Kadın çalışmaları, kentleşme politikaları, sosyal politikalar, toplumsal cinsiyet eşitliği ve yerel yönetimler alanındaki akademik çalışmaları ve projeleri bağımsız araştırmacı olarak sürdürüyor. Bu alanlarda çok sayıda rapor ve çeşitli bilimsel dergilerde makaleleri yayımlandı. Mart 2021’de 5 “Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı”nı kurdu. Kadınların hayatın her alanında aktif olarak yer alması ve fırsatlara eşit erişebilmesi misyonu çerçevesinde çalışmalarını yürütüyor.

 

Devamını Göster
bianet günün manşetleri
Sayfa Başına Git