6827 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14'üncü maddesi ile "Yüksek Öğretime Giriş ve Yerleştirme" şekli 11 Nisan 2012 tarihinde yeniden düzenlendi. Eski sistemde ortaöğretim başarı puanının hesaplanmasında, mezun olunan okulun ağırlık puanı hesaba dahil edilirken, yeni sistemde bu uygulamadan vazgeçildi.
Yaklaşık 1 milyon 100 bin öğrencinin girmiş olduğu Seviye Belirleme Sınavında (SBS) başarı göstererek Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler ve Özel Liseleri kazanarak yükseköğretime girişte ek puan almayı hak eden öğrencilerin kazanılmış olan bu hakları ellerinden alındı.
Bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasıyla okullarında oldukça zor olan sınavlardan yüksek not almakta zorlanan Anadolu, Fen, Sosyal ve Özel Liselerin öğrencileri, bu liselere göre daha kolay sınavları olan ve yüksek not alması daha kolay olan düz lise öğrencileri ile eşit hale getirilmişlerdir.
6827 Sayılı Kanunun yine aynı maddesinin (d) bendi ile mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere, kendi branşları ile ilgili bir yüksek öğretim kurumunu tercih etmeleri halinde verilen katsayı uygulamasına da son verildi. Yani tüm öğrencilerin okul başarı puanının hesaplanmasında, okul durumu gözetilmeksizin bireysel başvuruları esas alındı.
Ancak aynı Kanunun 16'ncı maddesi ile 2457 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na Geçici 61. Madde eklendi.
Eklenen Geçici Madde 61'nci madde ile, halen meslek ve teknik liselerde okuyan öğrenciler, kendi branşlarında bir yüksek öğretim kurumunu tercih etmeleri halinde eski kanun hükmü uygulanmaya devam edecekler. Yani halen bu okulların 1, 2 ve 3'üncü sınıflarında okuyan öğrenciler için katsayı uygulaması devam ediyor ve kazanılmış hakları korunuyor.
Meslek ve Teknik Lisesi öğrencilerinin kazanılmış hakları korunurken zorlu bir sınav geçerek Anadolu, Fen, Sosyal ve Özel Liselerin halen 1, 2 ve 3'üncü sınıflarında öğrenim gören öğrencilerin hakları maalesef korunmadı.
Dolayısıyla, çocukluklarını yaşayamadan sınava hazırlanarak, başarılı olmuş bu çocuklar, üniversite sınavlarına hazırlanmaya başladıkları bu günlerde, daha baştan büyük bir moral ve motivasyon kaybı yaşadılar.
Bu nedenlerle, genellikle sözü edilen bu okulların öğrenci ve velileri, bir imza kampanyası başlattı. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Muharrem Işık'ın meclise verdiği kanun değişikliği teklifine de destek olmak istiyorlar.
Ayrıca veliler ve öğrenciler de kazanılmış haklarının korunması talebiyle, hükümetin topu atarak bu düzenlemeyi yapmakla sorumlu tuttuğu YÖK'e karşı Danıştay'a dava açma hazırlığındalar. (HT/HK)