Bu yıl, Charles Darwin'in 200. yaşgünü tüm dünyada Evrim Kuramı etrafında örülmüş etkinliklerle kutlanıyor. Murat Gülsaçan, 20 üniversitenin biyoloji bölümü öğretim üyeleriyle konuştu. Yazı dizisinin ilki "Akademi İçin Darwin Hassas Bir Konu" başlıklıydı. İkinci yazıda Bilim Teknik'in Darwin kapağına sansür tartışması üzerine görüşler; üçüncüsü öğretim üyelerinin biyoloji müfredatı ve Yaratılışçılığın müfredata girmesi üzerine görüşleri, dördüncüsüyse Adnan Oktar ve yaradılışçılık üzerine değerlendirmeler...Yazı dizisinin beşinci bölümünü aktarıyoruz.
Darwin yılında Türkiye'de tahminlerimin ötesinde pek çok etkinlik yapıldı ve planlanmış pek çok başka etkinlik var. Sivil toplum örgütleri ve bilim insanlarıncaoluşturulan Darwin Yılı Oluşumu bu etkinliklerin düzenlenmesine ön ayak oluyor. Ancak web sitelerinden de anlaşılacağı gibi bu etkinliklerin duyurulmasında, basının ilgisine rağmen, bir zafiyet yaşandığı aşikar. Şimdiye kadar yapılmış etkinlikler hakkında en kapsamlı listeye Evrim Çalışkanları’nın blogundan ulaşabilirsiniz. TÜBA’nın web sitesinde de bu konuda bir duyuru var.
Görüşlerini aldığımız üniversitelerde Tabipler Odası, Eğitim-Sen ve öğrenci kulüplerinin talebi ya da desteğiyle de etkinlikler düzenlenmiş, Çukurova ve Ege Üniversitesi örneklerinin de gösterdiği gibi tıp fakülteleri de Darwin Yılı kutlamalarında faaliyet gösteriyorlar. Yine üniversite üniversite gezip konferans ve söyleşilere katılan öğretim üyelerinin varlığına işaret etmeli. British Council’ün Türkiye’yi dolaşan Darwin Now sergisine
de bu etkinlikler kapsamında değinmeliyiz.
Yine de bu yıl içinde etkinlik planlamayan biyoloji bölümleri de yok değil.
Öğretim üyelerine şöyle sorduk: Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de çeşitli etkinlikler yapılıyor. Sizin üniversitenizde yapılan ya da planlanan her hangi bir etkinlik var mı?
Anadolu Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Yavuz Kılıç: Bir panel düzenlendi ancak doğrudan üniversite değil. Tabibler odası, eğitim sendikası ve üniversitenin bir kulübünce.
Cumhuriyet Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Başıbüyük: Yapıldı, bizim üniversitemizde bizim bölümümüzle, antropoloji bölümü arasında bir etkinliğimiz oldu. Yarım günlük sempozyum şeklinde, ben ve Ahi Evran Üniversitesi'nden Antropolog Prof. Dr. Erksin Güleç konuşmacı olarak katıldık...
Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Akçalı: Bildiğim kadarıyla yapılacak.
Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Canlı: Tıp fakültesi bir etkinlik yaptı.
Ege Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Karaboz: Daha önce Ege Üniversitesi Fen Fakültesi bazında bununla ilgili bir panel yapıldı. Ancak onun dışında biz bölüm olarak bu yılın içinde ekim ayında üniversite adına bir Darwin Sempozyumu düzenleyeceğiz, kutlamalara bölüm olarak katkı sağlamak için. Üniversite içinden ve dışından ünlü bilim adamları getirerek, şu an için hazırlıkları sürüyor.
Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Prof. Dr. Eşref Yüksel: Yok biz öyle bir şey yapmayı düşünmüyoruz. Biz teoriler üzerine fazla düşünmüyoruz.
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy: Hacettepe'li çeşitli öğretim üyeleri bağımsız olarak konferanslar verdiler bu yıl. Fakat onun haricinde biyoloji bölümü öğrencileri tarafından organize edilen, iki günlük bir sempozyum yapıldı, Darwin yılı için, Nisanın 27-28'indeydi. İki günlük bir sempozyum oldu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden ben katıldım, Antropoloji Bölümü'nden Prof. Yılmaz Selim Erdal katıldı ama sunumların büyük bir bölümü master-doktora öğrencileri tarafından yapıldı. Birinci günün asıl yoğunluğu ise bölüm öğrencilerinin (lisans) hazırladığı çok güzel Beagle Seyahatnamesi ve Türlerin Kökeni ve Alfred Russel Wallace hakkında değerlendirmelerden oluşuyordu. Böyle iki günlük bir sempozyum oldu. Onun haricinde yanılmıyorsam ekim ya da kasım aylarında "Darwin ve İktisat" diye evrimsel iktisat üzerine bir sempozyum düzenlenmesi düşünülüyor. Bunun dışında Hacettepe Üniversitesi'nin çıkardığı Fen Fakültesine ait bir bilimsel dergi var Hacettepe Journal of Biology and Chemistry bu dergi bu yılın son sayısını tamamen evrim sayısı yapacak. Çeşitli yazarlarla konuşuldu. Derleme şeklinde ama teknik yazılar gönderecekler. İngilizce yayınlanan, çeşitli abstractlara, indekslere giren dergi, bir Darwin sayısı çıkaracak, bunları söyleyebilirim. Ama tekil olarak diğer öğretim üyelerinin de vardır, kuşkusuz. Ali Demirsoy'da bunların içerisinde. Ama ben tekil olarak martın ikinci haftasından bu yana 12 tane sempozyumda, Darwin ve Evrim konusunda, konuştum.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Beldüz Böyle bir etkinlik yok. Her hangi bir planlama, yapmak isteyen, her hangi bir başvuru yok. Bizim hocalarımız arasında evolüsyon konusunda uzmanlaşmış bir kişi yok.
Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Ünal: Evet, üniversitemizde Atatürk Eğitim Fakültesi'nde evrim dersini anlatan Prof. Dr. Sema Ergezen, "Biyoloji ve Evrim" diye bir konferans verdi.
Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Ünyayar Bu konuda dışarıdan taleple, üniversitemizde bir konferans düzenlenmişti. Üç öğretim üyesi. Bizde de bu konuda çalışan arkadaşlar var. Panel gibi bir konferans düzenlendi. Bu konu da duyarlıyız tabii ki, bu konu da arkadaşlar konferanslar vererek bilgilendirmeye çalışıyorlar. Önemli bir yıl bu yıl kasım ayı Türlerin Kökeni kitabının çıktığı yıl dönümü. Hatta bizim kasım ayında şöyle bir şeyimiz olacak, bu konu da çalışan Prof. Dr. Battal Çıplak var, Akdeniz Üniversitesi'nde bir konferans için davet ettik. Kasım ayında kitabın çıkış yıldönümüne denk gelecek şekilde bir konferansımız olacak Mersin Üniversite'si Biyoloji Bölümü'nde.
ODTÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Kence: ODTÜ'de yapılan ilk etkinlik "Darwin 2009: İlk Toplantı"adı altında düzenlenen toplantıydı. Prof. Dr. Francisco J. Ayala'nın konuşmacı olarak katıldığı başka bir konferans düzenlendi. Bunun dışında Türkiye'de düzenlenen çeşitli konferans ve sempozyumlara katılıyorum. Geçen hafta İstanbul'da evrim sempozyumundaydım, önümüzdeki hafta İzmir'e gidip Ege Üniversitesi'nde Darwin günleri adlı toplantıya katılacağım. Bunların dışında "Darwin Now" sergisi Haziran sonunda ODTÜ'de sergilenecek. Bu kapsamda daha çok lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katkıda bulunacağı bir etkinlik düşünüyoruz.(MG/EÜ)