Bursa Fridays For Future’dan Nida Nur Mutlu, Pınar Vatansever, Uğur Bayraktar, Saadet Nur Coşkun'la 20 Eylül ve sonrasında neler yapacaklarını konuştuk.
Fridays For Future Bursa'yı anlatabilir misiniz?
Fridays For Future Bursa topluluğunun kolaylaştırıcı ekibi dört kişiden oluşuyor: Nida Nur Mutlu, Pınar Vatansever, Uğur Bayraktar, Saadet Nur Coşkun. Nida 15 yaşında, 10. sınıf öğrencisi; Pınar 18 yaşında, 12. sınıf öğrencisi; Uğur da 18 yaşında ve mezun; Saadet ise 17 yaşında ve yine 12. sınıf öğrencisi. Doğa için büyük-küçük mücadele eden herkes bizim doğal üyemizdir. Biz kolaylaştırıcı ekip olarak sadece bazı işlerin düzenlenmesini ve hızlandırılmasını sağlıyoruz. Henüz bir gönüllü ekibimiz yok ama yakında onun da grubunu kurup düzenli toplantılar alacağız.
Biz uzun zamandır iklim değişikliği üzerinde çalışmalar yapmaya çalışıyorduk. Fakat çok da başarılı olduğumuz söylenemez. Daha sonra Greta Thunberg'in ve onun yaptıklarından haberimiz oldu. Greta'yı ve yaptığı grevleri takip etmeye başladık. Sonrasında Greta'nın yaptığı grevler ve Fridays For Future hareketleri dünyada büyük yankılar uyandırıp tüm dünyada yayılmaya başlayınca çok heyecanlandık ve mutlu olduk.
Bu sırada biz de Bursa'da gençler olarak "Neler yapabiliriz?" diye düşünmeye başladık ve tüm yaz dönemi boyunca bir şeyler yapmaya çalıştık fakat yine bir türlü istediğimiz sonuca varamadık. Daha sonra, yaz bitimine doğru, bir de baktık ki önümüzde büyük bir gün var : 20 Eylül, Küresel İklim Grevi. 20 Eylül yaklaşırken bu sefer daha büyük bir toplulukla bu güne hazırlanmamız gerektiğini düşündük. Bunun sonucunda da diğer şehirlerdeki Fridays For Future toplulukları ilham kaynağımız oldu. Biz de "Niye Bursa'da da Fridays For Future topluluğu olmasın?" dedik ve yaklaşık 3 hafta önce Fridays For Future Bursa ayağını oluşturduk.
"Hepimizin geleceği yok olabilir"
Sizce iklim krizi ne demek?
Bizce iklim krizi; hepimizin bildiği, farkında olduğu ve etkilerini birçok alanda hissettiği, iklim değişikliği sorununun artık son raddelere geldiğini, sorunun çözülmesi için küresel çapta harekete geçilmesinin gerekliliğini ve aciliyetini vurgulayan bir kavram.
İklim değişikliğini hepimiz biliyoruz, duyuyoruz, etkilerini hissediyoruz. Fakat sanırım aciliyeti konusunda -en gerekli olduğu zamanda- hepimiz aynı farkındalıkta değiliz. Bu yüzden herkesi iklim krizi kavramını anlamlandırmaya, içselleştirmeye ve harekete geçmeye davet etmek istiyoruz.
Maalesef küresel çapta büyük yıkımlarla sonlanacak ve hepimizin geleceğini yok edecek bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bu iklim krizinin aciliyeti de ortada. İklim değişikliği de yeni bir kavram olmadığı için kriz durumunda da çözümleri ortada. Tek ihtiyacımız olan ise küresel çapta hareket geçmek, yani doğa için el vermek. Bu haraketin sesini herkese duyurabilmek ve yöneticilere bu talebimizi iletebilmek amacımız. Malesef çoğu ülkelerin hükümetleri iklim krizini görmezden geliyor. Farklı konularda üstünlük kurmaya çalışıp iklim değişikliğini umursamamakta ısrarcılar. Farkındalar ya da değiller, bu vurdumduymazlıkları tüm insanlığa zarar verecek.
Fridays For Future hareketini nereden duydunuz?
Birçok kişi gibi biz de medyanın ve gündemin etkisiyle haberdar olduk. Aslında en başından beri Greta Thunberg’ı takip ediyorduk ve yaptığı eylemlerden haberdardık. Kendisini çok takdir ediyorduk ama kendi yerelimizde nasıl bir haraket başlatabiliriz, bilemiyorduk.
Sonrasında BBC News gibi yabancı basınlarda “Küresel ısınmaya karşı Avrupa’da öğrenciler sokağa çıktı. ” manşetleri altında #FridaysForFuture etiketini görünce bu haraketin tüm dünyayı sardığını anlamak çok da güç olmadı. Sonrasında daha da yakından takip etmeye başladık. Bu sırada biz de kendi aramızda sivil olarak neler yapabiliriz onları düşünürken bir baktık ki Fridays For Future Türkiye’de de yaygınlaşıyor.
Türkiye’de yaygınlaşmasının ardından kurulan Fridays For Future ekiplerinin çok sıkı takipçileri olduk. Bu toplulukları takip ettikçe iklim krizinin ciddiyetini, aciliyetini daha da iyi anladık. Özetle medya sayesinde Fridays For Future hareketinden haberimiz oldu. “Biz iklim krizi için neler yapabiliriz?” diye düşününmemizin sonucunda da kendimizi Fridays For Future hareketinin içinde bulduk.
20 Eylül’de planlar nedir?
20 Eylül’de Bursa Nilüfer Üç Fidan Parkı’nda birçok STK , topluluk ve Nilüfer Kent Konseyi ile ortak olarak yapılacak olan Nilüfer İklim Festivali’nde olacağız.
Öncelikle saat 14.00’de Nilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı’na yürüyeceğiz. Sonrasında ise saat 14.30’dan 22.00’a kadar çeşitli atölyeler, forumlar, konserler, gösterimler olacak ve biz de orada Fridays For Future Bursa standında olacağız. Biz de orada tohum topları atölyesi ve pankart atölyesi yapacağız. Merak edenler için etkinliğin detayları sosyal medya hesaplarımızda mevcut. Özetle; 20 Eylül’de iklim krizi için, doğa için mücadele edenlerin birlik, beraberlik ve barış içinde gerçekleştireceği bir festivalde olacağız.
"20 Eylül'den sonra durmak yok"
Peki 20 Eylül sonrasında neler yapmayı düşünüyorsunuz?
20 Eylül bizim için ilk olacak. Yani topluluk olarak ilk kez iklim hareketine destek verdiğimiz gün olacak. 20 Eylül geçtikten sonra da hiç durmaya niyetimiz yok. Biz toplumun, özellikle çocukların ve gençlerin, bilinçlendirilmesi sonucunda hareketin büyüyüp iklim krizinin, doğa katliamlarının çözüme kavuşacağını düşünüyoruz.
Bu yüzden 20 Eylül’ün hemen sonrasında özellikle doğa için, iklim için önemi büyük olan günlerde toplumu bilinçlendirici etkinlikler organize edeceğiz. Bu günler haricinde ise çevre dostu bir yaşam tarzını içselleştirmek için çeşitli çalışmalar, flashmob etkinlikleri ve atölyeler yapmayı planlıyoruz. Bütün bu atölyeler ve etkinlikler dışında sosyal medyada imza kampanyaları da başlatmayı ya da var olan kampanyalara destek vermeyi düşünüyoruz. Bir planımızdan biri de gereksiz karton kutularının (diş macunu kutusu vb.) kullanımını azaltmaya yönelik bir çalışma yapmak.
Son cümlelerimizde Fridays For Future Bursa ekibi olarak yaptığı grev ile hepimize örnek olan Greta arkadaşımıza teşekkür etmek istiyoruz ve herkese sağlığı, geleceği, diğer canlıların yaşamı , doğa katliamlarına hayır demesi ve hükümetlere sesimizi duyurabilmemiz için adım atmaya davet ediyoruz! Doğa için el verin!
Not: Bursa’daki iklim grevi saat 14.00’de Nilüfer Kent Konseyi’nin önünde başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 22:00’ye kadar sürecek.