Bütün dünya iklim için 20 Eylül'deki Küresel Grev’e hazırlanıyor.
Türkiye’de de 20 Eylül günü yapılacak etkinlikler için hazırlıklar sürüyor.
16 Yaşındaki İklim Aktivisti Greta Thunberg’in çağrısıyla bir araya gelen gençlerin oluşturduğu Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketi Türkiye’de birçok yerde etkinlikler yapacak.
Talep net ve basit: İklim krizini durdurun!
Bu hafta zamansız yayımlanan Havaya Bağlı Her Şey köşemizde Fridays For Future Ankara ekibinden genç iklim aktivisti Bilge Yerli ile konuştuk.
FFF Ankara 20 Eylül’de saat 14.00-18.00 arasında Çankaya’da Kuğulu Park’ta olacak.
"Geleceğim adına endişelendim"
Kendinizden bahseder misiniz?
Adım Bilge Yerli, Ankara’da ODTÜ Koleji’nde 11. sınıfı okumaktayım. En başından beri Greta Thunberg ve Fridays For Future hareketini yakından takip etsem de ancak 2-3 ay öncesine kadar harekete geçme kararı aldım. Tabii insanlara ulaşmak, toplanmak derken yaklaşık 3 hafta önce, birkaç arkadaş olarak Fridays For Future Ankara ayağını kurduk.
Kendi adıma şunu diyebilirim ki özellikle iklim adı altında/odaklı olmasa da küçüklüğümden beri hep ‘zarar verdiğimiz bir çevrenin’ farkındalığı ile büyüdüm. Bu farkındalık başta bana küçük bir yaşta ‘ağaçlar kesilmesin, sular kirlenmesin, kuşlar evsiz kalmasın; ışıkları kapatalım’ dedirtse de yıllar geçtikçe, dünyaya zarar verdiğimizin hayli eksik bir tanım olduğunu gördükçe, kapatılacak ışık kalmadıkça, geri dönülemeyecek bir şekilde mahvettiğimiz ekosistemler, iklim ve sonuç olarak hayatlarımız adına daha doyurucu bir eyleme geçme ihtiyacı hissettim.
Eylem isteği fakat bunu yönlendirebilecek bir alanım olmadıkça bu konuda okudum, okudukça geleceğim adına endişelenmeye, korkmaya başladım.
Fridays For Future hareketinin çıkışı ile geleceğin korkulu gerçekleri ile paralize oluşumdan kurtulup benim de yapabileceğim bir şey olduğuna inandım. Bundan beri, Greta’nın da dediği gibi kimsenin bir fark yaratmak için küçük olmadığına inanarak elimden geldiğince bu konuda çalışmalar yapıyorum.
Sizce iklim krizi ne demek?
İklim krizi benim için çok şey çağrıştırsa da sanırım en çok dikkat çekmek isteyeceğim konu, sonundaki ‘kriz’ ekinin yeniliği olacaktır. İklimlerin değiştiği olgusu ne yenidir ne de bir buluş. Üzücü olan gerçek ise aslında içinde olduğumuz durumun genel geçer bir terim olan ‘değişiklik’le sınırlandırılamayacak kadar acil olduğunun bu kadar yeni farkına varmamızdır.
Biz -ne kadar inkar etme isteğimiz ağır bassa da- insanlık dahil milyonlarca canlının yokoluşuyla sonlanacak bir krizin ortasındayız.
Bu kriz ne kadar aciliyet arz ediyorsa çözümü de bir o kadar net. İklim krizi için yeni bir tanıma, benim onu anlamlandırmama ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Aynı şekilde, Fridays For Future hareketi de iklim krizini yeniden tanımlamayı, yeni bir anlam katmayı ya da bir çözüm üretmeyi değil yıllardır var olan çözümlerin uygulanmasını talep ediyor. Aslında varmaya çalıştığım şey, bu işin bencesi sencesi olmadı sadece bir dili yani bilimin dilini tanıdığıdır.
Fridays For Future hareketini nereden duydunuz?
Yanlış hatırlamıyorsam Greta’nın en başta her gün yaparak başladığı sonrasında da Fridays For Future’a evrilen okul grevinin 18. gününde Greta’nın sosyal medyasında paylaştığı bir fotoğrafla karşılaşmıştım.
20 Eylül’de Ankara/Çankaya Kuğulu Park’tayız! Gösteri ve yürüyüş hakkımızı kullanarak saat 14.00-18.00 arası Ankara’nın sosyal bir merkezi olan Kuğulu Park’ta döviz atölyesinden pankart boyamaya, şarkı ve danslardan o gün kaçıracağımızın derslerinin tekrarını yapmaya kadar her türlü etkinliğimiz olacak. Tamamen barışçıl bir eylem düzenlemeyi ve sonunda da basın açıklaması amaç ve taleplerimizi belirtip çöp toplama etkinliği ile günü kapatmayı planlıyoruz.
Peki 20 Eylül sonrasında neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Öncelikle gelecek küresel iklim grevlerinde kesinlikle biz de katılacağız. Bununla birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi ve meclisle beraber çalışmalar sürdürmek istiyoruz. Onun dışında sayımızın gittikçe artacağına inanarak ileride sıkça etrafımızdakilerden başlayarak toplumu bilgilendirme odaklı etkinlikler düzenleyeceğiz.
Üzücü bir gerçek olsa da yaşıtımız her öğrencinin bizim ulaştığımız bilgilere ulaşmasının mümkün olmadığının farkındayız ve bunun üstüne gidip çalışacağız. Onun dışında kendi kağıdını yapma atölyeleri, plastikten sanat ve benzeri türlü etkinlik düzenlemek istiyoruz. Kısacası büyük hedeflerimiz var. Fakat en büyük hedefimiz kendimize bir gelecek var edebilmek. Benzer hisleri paylaşan herkesi aramazda görmeyi isteriz. (CT/DB)