Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İtalya'nın Trieste kentinde bu sene 29. kez düzenlenen uluslararası film festivali 19-28 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek.
Uzun ve kısa metrajlı film yarışmalarının yanında etkinlikte belgeseller de yarışıyor.
Animasyon seçkisi dışında, Art & Sound (Sanat ve Ses) bölümü, 68 kuşağının isyankâr ruhunu yansıtan filmler ve Kürdistan konulu yapımlar da festivalin programını zenginleştiriyor.
Etkinliğin iki tane açılış filmi var: Biri Politeama Rossetti perdesine yansıyacak Tony Gatlif'in Djam'ı. İstanbul sahneleriyle göz doldurmuş olan film İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) Filmekimi programında yer alıyordu.
Teatro Miela'nın açılış filmi ise Jean-Luc Godard'ın Sympathy for the Devil (Şeytana Sempati) adlı deneysel belgeseli. Rolling Stones'un aynı adlı şarkısının kayıtları dışında 68 ruhunun vurucu unsurları ustanın maharetli dokunuşu sayesinde devrimcilere ilham vermeye devam ediyor.
Trieste Film Festivali’nde gösterilecek belgeseller arasında Alexandru Solomon'un Tarzan'ın Hayaları (Tarzan's Testicles), Terje Toomitsu'nun Sovyet Hippileri (Soviet Hippies), Radu Jude'den Ölü Millet (Dead Nation) ve yönetmen hanesinde Elwira Niewiera ile Piotr Rosolosky'yi gördüğümüz Prens ve Dibbuk (The Prince and the Dybbuk) da var.
Kürdistan'dan sevgilerle
Çalkantılı yakın geçmişinde yaşanmış travmatik olayların etkisinden sıyrılmakta zorlanan Trieste'de Kürdistan konulu filmlerin olmasına şaşırmamalı.
Resmen kabul edilmiş veya edilmemiş azınlıklarına yönelik milliyetçi politikalar Avusturya Macaristan İmparatorluğu liman kentine şaşaasından çok şey kaybettirdiği ve kent taşra zihniyetine saplandığı halde, multietnik yapısı hâlâ direniyor ne de olsa.
Ülkesiz Bayrak (A Flag Without Country), Bahman Ghobadi'nin 2015 yapımı filmi kurmacayla belgesel arasında gidip geliyor. Irak Kürdistanı olayların merkezinde.
Yönetmenliğini Stéphane Breton'un üstlendiği Ateş'in Kızları (Filles du Feu) 2017 Fransa yapımı bir belgesel. IŞİD ve diğer düşmanlarına karşı mücadele eden Suriyeli Kürt kadınlarına odaklanıyor. Yedi ay boyunca özgürlük savaşçısı kadınları günlük hayatlarında takip ediyoruz.
Gözyaşına Yer Yok (No Place for Tears) Reyan Tuvi imzasını taşıyor. İsviçre'nin Nyon kentindeki Visions du Réel, Münih'teki Dokfest ve Sarajevo Film Festivaline katılmış olan çarpıcı belgesel, savaş, dayanışma, bağımsızlık ve kimliğini koruma hakkında seyirciyi bir kez daha düşündürüyor.
Yer aldığı birçok festivalde ilgiyle karşılanmış, Bratislava, Locarno ve Milano festivallerinde ödüllendirilmiş Meteorlar (Meteors) Gürcan Keltek'in başarı grafiğini iyice yükseltmiş durumda. Trieste sonrası Rotterdam Film Festivaline de davetli olan başarılı yönetmen Kıbrıs'taki toplu mezarları konu alan Koloni (Colony) ile sinemaya şiirsel bakışını kanıtlamıştı.
Son filmi için belgesel unsurlara sahip bir kurmaca veya tam tersi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'deki bir Kürt köyünde hipnotize edici görüntülerle dolu, kayıplar ve hafıza hakkında estetik olduğu kadar siyasi bir yapım.
Trieste günler boyunca sinemayla yatıp kalkacak, siz de buyurmaz mısınız? (MT/EKN)