Topuklu Ayakkabı Giymenin Püf Noktaları:
*Topuklu ayakkabı giymek için yapılması gereken bir takım egzersizler var. Topuklu ayakkabı ayağın parmak kısmına çok basınç yüklediği için ayakta ve bilekte rahatsızlığa neden olabiliyor. Bunu önlemek için, bu tür ayakkabılar giymek isteyen kadınların her gün yalın ayak, belli hareketler yapmaları gerekiyor. Balerin duruşu önemli bir egzersiz hareketi. Ayak uca doğru esnetiliyor, parmak ucunda yürünerek duruş sağlamlaştırılıyor. Günde en az bir kere, ayak parmakları ovularak esnekleştiriliyor. Özellikle baş parmak uca doğru esnetiliyor.
*Topuklu ayakkabıda marka ve model seçimi çok önemli. Ayakkabının numarası ayağa tam uygun olmalı. Küçük ayakkabı, yüksek topuklu model çok tehlikeli. Ayağın ayakkabının içinde rahat durması önemli.
*Topuklu ayakkabılar içinde en sağlıklıları, önü açık, yazlık modeller. Kapalılar her zaman riskli. Topuklu ve açık ayakkabılarda ayağın öne yaptığı baskı daha az, parmaklar daha rahat hareket ediyor.
Topuklunun Tarihi
İ.Ö 4000
Ayakkabı denilen şey ilk kez ortaya çıkar. Esnek deri parçaları ayağa tutturularak ilkel ayakkabı modelleri elde edilir. Mısır fresklerindeki figürlerin ayaklarındaki sandalet benzeri giyecekleri anımsayın.
İ.S. 200
Romalı tiyatro oyuncuları arasında kothorni denilen düz sandaletler moda olur.
İ.S. 1000
Saxon düğünlerinde kız tarafı gelinin ayakkabılarından birini erkek tarafına göndererek otoritenin onlara geçtiğini gösterir. Bu ayakkabı, düğünden sonar gelinin nedimelerine fırlatır, ayakkabıyı yakalayan kızın bir sonraki düğünün gelini olacağına inanılır. (Artık bu gelenek değişti, biliyorsunuz, nedimelerin can güvenliği açısından yalnızca gelinin çiçeği fırlatılıyor.)
1154-1189
Britanya Kralı II. Henry dar ve sivri uçlu ayakkabılar giyerek bir moda başlatır. Rivayetlere göre Kral kendi çarpık ayak baş parmaklarını bu model ayakkabılarla gizlemektedir.
1189-1199
Aslan Yürekli Richard ata binmesini kolaylaştıracak türden ayakkabılar dizayn eder.
1215
Paris'te üniversite hocalarının uzun burunlu ayakkabı giymesi yasaklanır. Ama bu yüzyılda ayakkabı burunları giderek uzar. Asiller upuzun burunlu ayakkabılarla dolaşır.
1500
Erkeklerin ata binerken kullanacağı ayakkabı tiplerine modern anlamda topuk benzeri bölümler kondurulur. Topukumsu parçaları olan botlar erkekler arasında revaçtadır.
1509-1547.
Britanya Kralı VIII. Henry ön kısmı çok geniş ayakkabılar giyer.
1533
İtalyanlar'ın soylu gelini Catherine d'Medici, 14 yaşında Orleans Dükü'yle evlendirildiğinde, düğünde boyu uzun gözüksün diye topuklu ayakkabı giymektedir. Gerçek anlamda yüksek topuğun Leonardo de Vinci tarafından icat edildiği rivayet edilmektedir.
1553-1558
İsyankar Prenses Mary Tudor o dönemde mümkün olan en yüksek topuklu ayakkabıları giyer. 19. Yüzyılın sonuna dek, yüksek topuk hem erkekler, hem de kadınlar arasında çok modadır.
1660
Fransız ayakkabı ustası Nicholas Lestage, XIV. Louis'nin sarayında işe alınır. Yaptığı ayakkabıların topuklarında minyatür savaş sahnesi resimleri yer almaktadır. Kral bu ayakkabılarla on santim daha uzun görünür.
1745
XV. Louis'in en sevdiği metreslerinden, küçük ayaklı Madame de Pompadour, küçük, dar ve yüksek topuklu ayakkabı modasını başlatır. Kadınlar ayakkabı seçerken, ayaklarını olduğundan küçük gösteren modelleri bulmaya yönelirler.
1793
Marie Antoinette beş santim topuklu ayakkabılarıyla gezinir. Ama Fransız Devrimi'yle birlikte topuk boyu kısalır.
1794
Quincy Reed Boston'da ABD'nin ilk perakende ayakkabı dükkanını açar.
1800'lerin Başı
Yunan tarzı düz ayakkabılar ve sandaletler moda olur.
1865
Tenis gibi sporlar için ayakkabı tipleri icat edilir. Kadınlar için popüler topuk boyu beş santim civarındadır.
1904
İngilizler'in icadı olan kadın ayakkabıları Amerika kıtasını fetheder. Kadınlar çok çeşitli modelde ayakkabı seçeneklerine kavuşur.
1955
İtalya'da ultra yüksek topuklu ayakabılar çıkar. Sivri burunlu ayakkabılar her iki cins için de moda olur.
1970'ler
Düz ayakkabıların dönüşü muhteşem olur. Spor ayakkabılar gönüllere that kurar. Kadınlar sert görünümlü botlar, kovboy çizmeleriyle de ortalıkta rahat rahat salınır.
1980'ler
Estetik zevklerdeki çeşitlilik moda kavramını etkiler. İş hayatında yüksek topuklular tercih edilirken, günlük hayatta rahat, düz, sportif görünümlü ayakkabılar kullanılır.
1990'lar
Spice Girls'ün yüksek spor ayakkabıları ayakkabı endüstrisini sarsar. Bundan sonraki adım merak konusudur.