Türk Tabipleri Birliği yayını Toplum ve Hekim Dergisi, 40.yaşını kutladığı 2018 yılına iki önemli sayı ile merhaba dedi. 1978 yılında başladığı yayın hayatını 40 yıla eriştiren dergi, Türkiye’de sağlık alanında sağlık politikaları ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere tıp eğitimi, sağlık emek gücü, sosyal güvenlik, çalışma yaşamı ve koşulları, eşitlik, tıp etiği, evrim, ekoloji, yerel yönetimler vb. bir çok başlıkta yayınladığı çalışmalar ile önemli bir kaynak hâline geldi. Bu kaynağa büyük oranda online olarak erişilebiliyor olması da ayrı bir anlam ve önem taşıyan bir başlık olarak not edilmesi gereken bir yan oldu.
Arşivindeki yayımlanan makalelerin önemli bir kısmına eksiksiz ve ücretsiz ulaşımın olanaklı olduğu dergi iki ayda bir yayımlanıyor ve eski usul “abonelik” sistemiyle okurlarıyla buluşuyor, ayrıca tabip odalarına da ulaştırılıyor.
40. yılın ilk iki sayısı da son zamanlarda çokça tartışılan bir konu başlığı üzerine: “Dinin Siyasallaştırılması ve Sağlık”. Dosya editörlüğü Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) ve Kocaeli Dayanışma ve Araştırma Derneği kurucu üyeleri Doç. Dr. Özlem Özkan ve Doç. Dr. Yücel Demirer tarafından yapılan dosyada konu iki sayıda 14 yazıyla ayrıntılarıyla irdeleniyor.
Dosya editörleri bir nevi “sunuş” yazısı özelliği içeren yazılarında dosya kapsamına dair “Dinsel inanç ve buna bitişik siyasal tercihler son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de toplumsal yaşamı derinden etkilemekte, daha önce karşılaşmadığımız türden soru ve sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır.
Dinden esinlenen hareket ve programların dünya düzleminde değişik biçimlerde ortaya çıkması, aslında kapitalizmin ürünü olan modernitenin başarısız sonuçlarından birisidir” tespitini yaparak dinsel hareketlerin “kapitalist modernitenin yarattığı yoksullaşma ve yabancılaşmanın ürettiği toplumsal yıkıma yanıt olma iddiası” taşıdıklarını ve siyasal olduklarını; bu yönüyle de “toplumsal gerçekliğin bir ifadesi olarak ortaya çıkarken, dinin nasıl bir ideolojiyle işlev gördüğünü” ortaya koyduklarını belirtiyorlar.
Dosyada din tarihinden kadın ve kadın sünneti meselesine, aile planlamasından ayrımcılık ve aşı reddine, kürtaj yasaklarından psikiyatri uygulamalarına, hastanelerdeki manevi bakım uygulamalarından geleneksel ve tamamlayıcı tıp eğitim ve uygulama merkezlerine, ağız diş sağlığı hizmetlerinden gündelik tıbbi pratiğe kadar birçok başlıkta dinin siyasallaşması irdeleniyor.
Yakında “Aşı Karşıtlığı” sayısı çıkacak olan dergi sağlık alanındaki güncel tartışmaları eleştirel bir yerden irdeliyor.
Biri ulusal diğeri uluslararası iki indekste yer alan Türk Tabipleri Birliği yayın organlarından Toplum ve Hekim Dergisi 40 yaşında! (CIY/HK)