"Mucize Operasyon" (Operación Milagro), dünya tıp tarihinin, dayanışma girişimlerinin en büyüğüdür. Bu program dâhilinde, üçüncü dünya ülkelerinin yoksul insanları, katarak, glokom, şaşılık vb. göz hastalıklarını parasız tedavi ettirebiliyorlar (1).
2014 yılına kadar 6 milyon insanı, tedavi etmeyi amaç edinen bu program; 2004-Ekim 2008 tarihleri arasında, Latin Amerika, Asya ve Afrika kıtasında 33 ülkeden, 1 milyon 314 bin kişiyi ameliyat ederek sağlığına kavuşturdu.
Bu dev dayanışma girişimi, bugüne kadar hemen hemen hiçbir radyo, televizyon ve büyük basın kuruluşlarında yayınlanmadı. Niçin? Bunu açıklamak kolay: Çünkü Mucize Operasyon, "herhangi bir gelişmiş ülke" tarafından finanse edilmiyor. Çünkü "Dünya Bankası fonları" tarafından desteklenmiyor. Çünkü herhangi bir "özel şirketin himayesi" altında değil.
Pazarlanan dayanışma
Bu operasyon, Latin Amerika'daki iki ülkenin hükümeti tarafından, hiçbir bedel talep edilmeksizin yürütülüyor. Tedaviler için gerekli altyapı tesisleri, binlerce doktor ve ilaçlar bu iki hükümet tarafından karşılanıyor. Hatta hastaların, her iki ülkede bulunan hastanelere ulaşabilmeleri için gerekli uçak masraflarını da bu hükümetler üstleniliyor.
Mucize Operasyon, büyük medya kuruluşlarının, kendisini susturma ve bastırma girişimlerine karşılık bu organizasyonu finanse ve organize eden iki ülkenin adını derhal açıklıyor: Küba ve Venezüella (2).
Bugüne dek yapılan dayanışma organizasyonlarından, hiç olmadığı kadar büyük olan bu tıbbi dayanışma organizasyonu, haber kaynaklarının gündeminde bulunmazken; optik ürün bayileri ve göz klinikleri tarafından finanse edilen ve minimum etkili insani girişim projelerine, büyük medya grupları, her gün haberlerinde yer veriyor (3).
Elbette bu paradoksal bir durumdur. Güney ülkelerinde, zar zor birkaç yüz kişinin yararlandığı ve "Kurumsal sosyal sorumluluk" diye adlandırılan bu girişimler, pazarlama departmanlarınca oluşturulan şirketlerle bütünleşmiş yapılardır. Şüphesiz bu şirketlerin birçoğu da, iletişim araçlarına reklâm veren, kalburüstü müşterilerden oluşmaktadır.
OXFAM raporu da sansürlendi
Uluslararası İnsani Yardım Örgütü OXFAM, yayınladığı bir raporunda, dünyada, 30 milyondan fazla insanın kör olmasına yol açan hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlara, kolay erişimin engellendiğini belirterek, ilaç şirketlerinin patent işlerinden şikâyetçi oldu (4). Jenerik ilaçları savunan bu raporda; "medya reklamlarının müşteri potansiyeline, ilaç şirketlerinin çıkarlarına karşı özenli davranmadığı ve medya acısından önemli-aydınlatıcı bir yankıya sahip olmadığı için" sansürlendi.
Birkaç Kübalı doktorun operasyondan çekilmesi
Evet, bazı medya grupları, Mucize Operasyon konusunda kamuoyunu bilgilendirdiler. Elbette, Venezüella ve Küba'nın dayanışması sayesinde yeniden görme yeteneğine kavuşan, yıllarca unutulan ve kendi haline terk edilen, binlerce insanın bir kısmının yaşadıklarını anlatmak için haber yapmadılar.
Yaptıkları tek haberin amacı da: Amerika Birleşik Devletleri veya Latin Amerika'nın özel kliniklerinde, daha yüksek maaşla çalışmak için programı terk eden, birkaç Kübalı doktoru, dünyaya duyurmak (5).
Amerikan elçilikleri ve konsoloslukları ve de Miami'deki organizasyonlar tarafından yönetilen, Kübalı doktorları ülkeden kaçırma şebekeleri bulunduğunu hatırlamak lâzım. Bu şebekelerin tamamıyla başarısız oldukları kanıtlandı. Eğer kaçırılan birkaç doktor dikkate alınmazsa. 110 ülkede yaklaşık olarak 42.000 Kübalı çalışan var. Bunların %75'i sağlık personelidir.
Miami'de, "Barrio Afuero" (dışarıdaki mahalle) adlı bir web sitesi, dayanışma işlerinde çalışan Kübalı doktorları para ile kandırmak için kuruldu.
Bu site, üçüncü dünya ülkelerinden, Amerika'ya giden herhangi bir kişi gibi, bu ülkeye gitmiş olan "Kübalı yüz profesyonel doktoru" sanki kaçmışlar gibi göstererek ucuz bir haber yaptı. Büyük trajlı gazeteler ise, ülkesini terk eden çok az doktor olmasına rağmen, onlar ile röportajlar yaptılar.
Elit tıbbın protestoları
Mucize Operasyon'un uygulandığı ülkelerde medya, tıp derneklerinin ve kuruluşların, operasyonu protesto ettikleri bir alanına dönüştü (7).
Bu profesyonel elit tabaka ve iş dünyası; parasız hizmet veren Kübalı göz servislerinin, çıkarlarını tehlikeye sokması nedeniyle, hükümetlerine operasyon karşıtı baskılar yaptılar.
Yıkıcı proje
Mucize Operasyon, dünya medyasının en büyükleri ve Latin Amerikalı elit sınıf için, çok büyük bir sorundur. Bu operasyon, bireycilik ve para ideolojisini yenecek olan dayanışma ideolojisinin bir kanıtıdır. Ve bu dayanışma, ne onların ticari çıkarlarına ne de büyük hedeflerine uygundur.
Bu proje yıkıcı ve derin bir etkiye sahip. Bu yüzden, dünya bilgi akışını kontrol eden büyük şirketler; XXI yüzyılın başlangıcında halka cesaret veren haberleri ve onların en önemlilerinden biri olan, (la Operación milagro) Mucize Operasyon'una sansür koyma kararı aldılar.
2004-28 Ekim 2008 tarihleri arasında ameliyat edilen hastaların toplam sayısı:
Venezüella: 566 bin 704
Küba: 171 bin 183
Diğer Karayip ülkeleri (15 ülke): 54 bin 801
Diğer Latin Amerika ülkeleri (14 ülke):511 bin 358
Mali: 6 bin 714
Angola: 2 bin 453
TOPLAM (33 ülkeden): 1 milyon 313 bin 213 kişi
dipnotlar:
(1) http://www.jornada.unam.mx/2008/01/13/index.php?section=mundo&article=029n1mun
(2) http://www.juventudrebelde.cu/2005/julio-septiembre/agos-21/fidel15.html
(3) http://www.20minutos.es/noticia/294012/0/oftalmologos/solidaridad/africa/
(4) http://comercioconjusticia.com/index.php?file=patentes_ceguera.htm&cat=2&subcat=3&select=9
(5) http://www.iblnews.com/story.php?id=42621
(6) http://www.barrioafuera.com/
(7) http://saludpublica.bvsp.org.bo/sys/s2a.xic?DB=B&S2=2&S11=12195&S22=b
(*) José Manzaneda'nın kaleme aldığı yazıyı sendika.org sitesinden alıntıladık. Rebelion'daki İspanyolca orijinalinden Atiye Parılyıldız, Latinbilgi (Sendika.Org) için çevirdi.(JM/EÖ)