Sönmez, bianet'e yaptığı değerlendirmede "Bugün açıklanan tasarruf tedbirlerinin, IMF'den kaynak gelse bile Türkiye'yi düzlüğe çıkaramayacağını" vurguladı.
Tasarruf ve gelir attırıcı tedbirlerin, işçi emekçi ve tüketici kesimden sağlanacak kaynaklara bağlanmasının "tezkereye karşı çıkanlara bir tür ceza olarak düşünülebileceğini" belirten Sönmez, 66 katrilyonluk faiz harcamasına yönelik bir tedbirin olmamasına dikkat çekti.
"IMF ve borç takvimine karşı yürekli olun"
Sönmez'in açıklamasının satır başları şöyle:
* Ekonomide esas sorun hükümetin önündeki tabloda borçlar ve faizlerle uğraşmayıp, bugün açıklanan tedbir paketindeki günübirlik çözümlere yönelmesidir.
* Tezkerenin reddiyle ekonomide korkulan bir durum olmadı, tersine toplum savaş kararı çıkmadığı için rahatladı.
* Türkiye, IMF'den kaynak sağlasa bile, öncelikle borçlarla ilgili ödeme takviminde rahatlamadan, sonra da içeride faizlere yönelik düzenlemeler yapmadan düzlüğe çıkmaz. IMF'den gelen paranın önemli bir kısmı batık bankaların rehabilitasyonu için kullanıldığını unutmamak gerek.
* Cari harcamalar ya da yatırımları kısmak ekonomide düzelme sağlamaz. Dış borçların uzun vadeye yayılmasını Adalet ve Kalkınma Partisi'ni destekleyen Küçük ve orta sermayeyi temsil eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) bile destekliyor.
* Meclis tezkereye hayır deyince nasıl kıyamet kopmadıysa bu yürekliliği IMF programına ve borç takvimine karşı da göstermelidir. Toplum bu konuda hükümeti zorlamalıdır.
Sönmez, vergi affından Uzan'ların Çukurova grubunun yararlandığına ve yeni vergiye ihtiyaç varken vergi affı çıkarılmasına dikkat çekti.(ÖG/BB)