Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk Destekleme Şube Müdürlüğü'ndeki etkinliklere katılan 9-14 yaş grubundaki 118 çocuğa 'Tatil ne demektir?' sorusunu yönelttik.
Çocuklarla İnsan Hakları Eğitimi PUSULACIK eğitimleri kapsamında düzenlediğimiz bu etkinlikte ilginç cevaplar derledik: 'Tatil bir yerin adıdır', 'Gidilmesi gereken yerdir', 'Köye teyzemlere gitmektir', 'Tatilde şeker toplanmaz. Bayram da şeker toplanır', 'Herkes tatile gidemez', 'Tatilde eve misafir gelir'....
Binlerce çocuğun ihtiyaç duyduğu halde erişemediği bir hak gibi önümüzde duruyor tatil. Diyarbakır'ın kavurucu sıcağında yaz dönemi kentte kalmak oldukça zor. Nüfusu her geçen gün çoğalan kentlerde önemli bir kesimi oluşturan çocuklar belediyelerin sosyal hizmet politikalarında önemli bir yer tutmakta.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi zorunlu göç mağduru binlerce çocuğun durumunu dikkate alarak 2005 yılında Diyarbakır-Elazığ arası Gezin İlçesi'nde 20 dönüm arazi üzerinde kurulan çadırlarla şirin bir tatil mekanı oluşturdu. Son beş yıl içerisinde her yıl ortalama 800 çocuğun kaldığı bu kampta çocuklar hiç bilmedikleri birçok şeye tanıklık etti.
Hazar Gölü'ne sıfır bir mekana sahip kampta açık hava sineması yanı sıra voleybol, futbol, basketbol sahaları ayrıca 2 yüzme havuzu ve organik ürünlerin yetiştirildiği bir de bostan bulunuyor. Kampa gelen çocuklar çocuk eksenli çalışan tüm kurumlarla yapılan işbirliği protokolleri ile belirleniyor. Kriterler içerisinde yer alan tatile erişme imkanı olmayan profiline özellikle dikkat ediliyor.
Eğitmenler tatilin yanı sıra kişisel gelişimlerine katkı sunmayı, daha mutlu bir çocukluk sürecine destek olmayı, değersizlik ve dışlanmış hissinden çocukların uzaklaşmasını, yeteneklerini daha rahat ortaya çıkarabilecekleri etkinliklere erişmelerini sağlamayı amaçlıyor. Çöpe atılan pet şişeler, yoğurt kabı, karton kutu, cam şişelerden oluşan Doğal Ritim Orkestrasında tüm çocuklar görev alıyor.
Çocuklar çaldıkları bu aletlerle hem ıslıkları, hem alkışlarıyla beraber hareket etme, sorumluluk alma bilincini ele alıyor. Drama, halk oyunları atölyesi, çocuk hakları atölyesi, tiyatro, müzik, sanat ve resim atölyelerinin yanı sıra satranç turnuvaları düzenleniyor.
Kampa bir kez gelen yazılı notlardan da çok iyi anlaşılıyor ki bir daha gelmek istiyor. Hatta gelebilmek için topluca belediye yönetimine mektup gönderenler bile var. Bu da kampın amacına ulaştığını ifade ediyor.
Çocuk Yaz Kampı tatil adıdır
Çocuklar tatil sonrası kampa ilişkin düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor:
'Ben ilk kez kampa geldim. Anlamadım ne çabuk bir hafta geçti. Keşke gelecek sene yine gelsem', 'Kamptan ayrılmak ailemizden ayrılmak kadar zordu', 'Kamp çok disiplinli. İnsanlar şiddet uygulamıyor. Konuşarak çözüyor sorunlarını', 'Bir hafta çok güzel geçti. Darısı yeni arkadaşlarıma', 'Ben bütün yaz boyunca hiç yaşamadığım şeyleri yaşadım. Çünkü türlü türlü atölyelere girdim.', ''Burayı çok sevdim şehre gitmek istemiyorum', 'Bütün hocalar çok iyiydi. Kavga etsek bile hocalar bizleri dövmez sakince konuşur bize öğüt verirdi', ''Burası çok güzel bir yer.
Ögretmenler ve görevliler bize çok iyi davranıyor. Buraya 2. Cennet ismini verdim. Çocuk Yaz Kampı tatil adıdır.', 'Biz Diyarbakır'a yeni taşındık. Kamp sayesinde Diyarbakırlı çocukların sıcaklığı saf ve iyi niyetliliklerini gördüm.
Bizim o kola ve meyve suyu içip attığımız şişelerden nasıl bir ritm orkestrası oluşturulacağını öğrendim. Buradaki insanlar gerçekten çok güzeldi. Bu bir hafta boyunca insanın bir odada arkadaşı veya kardeşi ile nasıl paylaşacağını öğrendim. Bizden sonra gelecek çocuklarında böyle iyi niyetli düşünceler beslemesini dilerim.'
Ne yaşadık?
Biz ne mi yaşadık? Tatil nedir? sorusu sorulmamış yıllarımıza inat bu çocuklarla bu mekanda çocukluğumuzu yaşadık. 'Tatil bir yerin adıdır' diyen arkadaşımıza ek olarak 'Çocuk Yaz kampı tatil adıdır'ı düşündük. Buyrun tatile.. (HC/EÖ)