Uzun yıllardır İstanbul’un ortasında Beyoğlu'na bağlı Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak için çalışan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne (TTM) açılan “fesih” davası 22 Mayıs Pazartesi günü İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek.
Davada bu kez karar bekleniyor. Dernek, fesih edilebilir veya kadın ve çocukları gözeten bir kararla çalışmalarını sürdürülebilir. Beklentimiz, çalışmaların devam etmesi yönünde. Umudumuz da...
Kanıt yok, hukuk yok, bir takım spekülatif iddialar var
Mahkeme ne yönde karar verecek bilmiyoruz elbette fakat duruşmalar boyunca detaylıca sunum yapan TTM’nin avukatlarının beyanlarından anladığımıza göre “TTM’nin asla kapatılmaması” gerektiği ortada.
Bir kaç maddeyle bakalım...
1-Sondan başlayalım, bilirkiş raporu: İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan “Derneğin feshi“ davasının 9 Mayıs’taki son duruşması bilirkişi heyeti bir rapor gönderdi ve “Derneğin kuruluş amaçlarının sona ermediğini haliyle feshinin sona ermediğini” belirtti. Yani bilirkişi de “Tarlabaşı’nda çocuğa ve kadına şiddet devam ettikçe bu dernek çalışmalarını sürdürmeli” demiş oldu.
2- Dernekler Kanuna göre kurulmuş, tüm çalışmaları denetlenen, bir dönem Fatma Şahin’in ziyaret ettiği dernek bugün bir kaç LGBTİ+ karşıtının hedefinde olduğu için onların gönlünü hoş etmek için kapatılmak isteniyor.
3- Bu nefret söylemi yayan, kanıtsız iftiralarla derneğin kapatılması isteyen çevrelerin isteği olacak diye, Tarlabaşı’nda yaşayan kadınların ve çocukların ulaşabileceği haklar engelleniyor. Alacakları destekler bir anda yok edilmek isteniyor.
4- Derneğe dair davanamede bu iddialar kapsamında yer verilen işlem ve eylemler ancak idari para cezası yaptırımı doğurabilecek defter kayıtlarında eksikler ile eğitim faaliyetlerinde bulunulup izin alınmadığı, dernek yayınlarının cumhuriyet başsavcılığına bildirilmediği gibi hususlar yer alıyor. Ayrıca bir gerekçelendirme olmadan “(…) çocukları hedef alarak, toplumda kısaca LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, intersex) olarak bilinen kişilerin cinsel eğilimlerini normalleştirmek sureti ile çocukların cinsel kimliklerini etkileme” iddiası ileri sürülüyor. Dernek kanıtı olmayan, tamamen muhafazakar çevreler ve basınca hedef haline getirildiği için bugün yargılanıyor ve kapatılmak isteniyor.
5- Dernek çok sayıda çalışanı olan bir dernek. 87/1.maddede 'amacına ulaştı' deniyor bu nedenle 'kapatılmalı' diye iddia ediyorlar. Oysa, bu argüman gerçeği yansıtmıyor. Tarlabaşı Toplum Merkezi'nin varlığı Bilgi Üniversitesi'ne bağlı değil. Toplum merkezi olarak çalışan bir dernek burası. Davacı taraf, derneğin amaçlarını saptırıyor. Derneğin iki amacı daha var. Tarlabaşı'nda yaşayanların hayatlarını kolayştırmak ve çocuklara, kadınlara destek olmak amaçları arasında.
6- Dernek, sayısız denetim görüyor. Hiçbir yaptırımla da karşılaşmıyor. Buradan her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Bir kaçına sonraki maddelerde değindim.
7- Çok Güzel Atölye: 2016 yılından beri hafta içi her gün devam eden Çok Güzel Atölye, çocuklarla birlikte “katılımcı, güvenli bir alanda ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz neler olabilir?” sorusu etrafında şekilleniyor. 2011’da itibariyle Suriye’de iç savaşın başlamasıyla Tarlabaşı, İstanbul’a gelen Suriyeli ailelerin yeni yaşam mekanları oldu. Çok Güzel Atölye, Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin Suriyeli mülteci gruplarla -Kürt, Dom, Abdal, Türkmen- ilk karşılaşma anları ve yaşanılan karşılıklı zorlukların bir çıkarımı olarak “Çocuk güvenliği ve çocuk katılımı araçlarının hakim olduğu, her çocuğun biricikliğini gözeten yeni bir kapsayıcı atölye mümkün mü?” sorusunun cevabını bulmak için başlıyor.
8- Fotoğraf Atölyeleri: 2019'da 22 kez gerçekleşen Fotoğraf Atölyelerine 38 çocuk 95 kez katılmış.
9-Çocuklar ve kadınlar için destek projeleri.
10- Yoksullukla mücadele: TTM, yoksulluk, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun şekilde yaşandığı dezavantajlı kılınmış bölgelerden biri olan Beyoğlu-Tarlabaşı’nda, bir toplum merkezi modeli ile faaliyetlerini yürütmektedir. Söz konusu sorunların çözümüne yönelik olarak çocuk ve kadınları önceliklendirir. TTM’nin amacı, çocukların ve kadınların tüm haklarına eşit bir şekilde erişebilmelerini desteklemektir. Bu doğrultuda hak temelli yaklaşımla koruma, güçlenme ve savunuculuk faaliyetleri yürütür ve deneyimini yerelden genele yaygınlaştırmayı amaçlar. Bu faaliyetleri uzman ve çalışanların yanı sıra hak temelli sivil toplumun önemli bir paydaşı olan gönüllülerin desteğiyle yürütür.
11- Her türlü şiddete karşı kadınların güçlendirilmesi ve desteklenmesi.
12- Dernek Tarlabaşı’nda yaptığı çalışmalar ile bölge halkını desteklediği gibi mahallede kabul görmüş bu nedenle de çok uzun yıllardır o bölgede faaliyet yürütebilen tek dernek.
13- Sosyal Sirk: Evet yanlış okumadınız. Tarlabaşı’nda hem göçmenler hem de Kürt illerinden göç etmek zorunda bırakılmış yoğunluklu olarak Kürtler yaşıyor. Bu çocuklar için “Sosyal Sirk” hazırlanıyor. “Sosyal Sirk”, dezavantajlı kılınmış gruplarda sirk sanatlarını kullanarak bedensel ve sosyal gelişimi hedefleyen bir öğrenme metodu. 2019'da 23 kez yapılan sosyal sirk atölyelerine Türkiyeli 50, Suriyeli 44 çocuk katılmış.
14- Sanat Atölyeleri: 2018 yılından beri haftada bir gün gerçekleştirilen Sanat Atölyesi'nde, çocuklara atölye aktiviteleri aracılığı ile geleneksel eğitim sisteminden farklı olarak kendilerini daha rahat ifade edebildikleri, teknik anlamda kısıtlamalara maruz kalmadan yeni malzeme ve uygulama teknikleriyle karşılaştıkları veya kullanılmayan, eskiyen nesnelerin dönüştürülerek üretime dahil edildiği bir alan sunuluyor.
Derneğe açılan iki ayrı davaya ve bilgi notuna da bakarsanız, burada özetlemeye çalıştığım bilgilerin daha detaylı haline ulaşabilirsiniz.
Sanattan, çocuk şenliklerine, kadınların hikayelerini anlayıp anlatmaktan onlarca projeye, Tarlabaşı’nda eşitliği savunan bir dernek kapatılmak isteniyor.
Kabul etmiyoruz, ısrar ediyoruz: TTM kapatılmasın!
(EMK)