Çok uzun zamandır Firefox kullanıyorum. İnternet Explorer ile epeydir aram yok. Google'ın birçok ürününün müdavimi olduğumdan Chrome ismini verdiği tarayıcının da ayrıntısıyla sağına soluna bakma ihtiyacı duydum. İşte inceleme notlarım:
Her ihtiyaca uygun bir extension
Chrome, Firefox''u birçok noktada takip ediyor. Hemen her ihtiyaca cevap veren extension'lar (genişletme/eklenti) Firefox'un çok tutulmasının nedenlerinden biriydi. Chrome'un extension arzı Firefox'la henüz kıyaslanamasa bile temel birçok ihtiyaca cevap verecek düzeye erişmiş durumda. Extension alanında Chrome'un hatta bir parça üstünlüğü bile var: Yeni extension yüklediğinizde tarayıcıyı yeniden başlatmanız gerekmiyor. Türkçe bölümünün en popüler 10 extension'ı geniş yelpaze hakkında bir fikir veriyor: Turn Off the Lights, Web sayfası görüntüsü yakala, RSS Abonelik Uzantısı, Google Quick Scroll, PanicButton, Analytics Kapsamı Dışında Kalma Eklentisi, Reader Plus, Sanal Klavye (Google'dan), ReSozluk, SesliSozluk.
İstikrar
Tarayıcılarda sekmenin öncülüğünü Firefox yapmıştı, bunu uygulamayan kalmadı. Chrome, sekme uygulamasında bir adım daha ileri gidiyor ve her sekme için ayrı bir exe başlatarak istikrarı güvence altına alıyor. Böylece herhangi bir sekmede açtığınız web sitesinin çökmesi, Chrome'un tamamen göçmesini beraberinde getirmiyor. O sekmeyi kapatıp diğerlerinde çalışmaya devam ediyorsunuz.
Hız
İnternet Explorer Trident, Mozilla Firefox Gecko, Chrome ise Apple'ın Safari'si gibi Webkit motorunu kullanıyor. Son incelemelerde Webkit'li Chrome hız bakımından hep birinci sırada geliyor. Tarayıcılarınızın hızını bizzat Peacekeeper isimli sitede de karşılaştırabilirsiniz. Burada tarayıcıları hız bakımından karşılaştıran ve sürekli güncellenen bir listeyi de bulacaksınız.
Mütercim tercüman
Chrome'a 4.1 sürümünden itibaren otomatik çeviri özelliği eklendi. Tarayıcınızın ayarlı olduğu dil haricinde bir sayfa açmanız halinde otomatik çeviri seçeneği de kendiliğinden adres çubuğunun altında beliriyor. Bundan sonrası onayınıza ve çevrilecek dil seçimine kalıyor. Otomatik çeviriyi Seçenekler'den belli kurallara bağlamak sizi her seferinde tıklamaktan alıkoyabilir: Böylece her Çince sayfayı İngilizceye, her Almanca sayfayı da Türkçeye çevir diye seçenekler arasına koymanız yeterli. Dil algılayıcı kaynak dili kendiliğinden belirleyecek, hedef dile çevrilen metni ekrana getirecektir.
Sabit sekmeler
Sabit sekme özelliği, Chrome'da çalışmayı kolaylaştıran bir başka özellik. Bunun için, Chrome açıldığında otomatik olarak açılmasını istediğiniz sayfanın bulunduğu sekmeye sağ tıklayıp "Sekmeyi İğnele" komutunu vermeniz yeterli. Diyelim ki e-posta, bianet.org ve facebook gibi sık kullandığınız siteleri sabitlediğiniz sekmeler, artık Chrome'u başlatmanızla birlikte kendiliğinden yüklenecektir.
Flash ve PDF desteği
Artık birçok web videosunun Flash temelli olduğu düşünüldüğünde, tarayıcıya dahil edilmiş bir video oynatıcısının önemi daha da belirginleşiyor. PDF desteği ise kullanıcının Adobe Acrobat Reader'e bağımlılığını ortadan kalkıyor. 5'nci sürümde Flash desteğini ekleyen Chrome, son sürüm olan 6.0'da da PDF desteği sağlıyor.
Omnibox: Aramalar artık adres çubuğunda
Chrome, adres çubuğu ile arama motorunu "omnibox" adını verdiği tek bir hanede birleştiriyor. Chrome, Google'ın ürünü olduğu için arama sonuçlarınız da otomatik olmarak Google'da görüntüleniyor. Ancak bunu değiştirip Google yerine Yahoo, Bing ya da Vikipedi'yi kullanmanız mümkün. Ne onları ne de Chrome'un önerdiği diğer bir düzine arama motorunu beğendiniz, çok tuttuğunuz bir Japon arama motorunu kullanmak istiyorsunuz. O da mümkün: Seçenekler - Vasayılan Arama'ya tıklayınca karşınıza çıkan forma Ekle komutu vermeniz yeterli.
İleri seviyede Chrome kullanıcılarına Görev Yöneticisi
Chrome basit ve hafif bir tarayıcı olmasına rağmen programı biraz daha kurcalamak isteyenlere, tasarımcı ve geliştiricilere de yeterince araç sunuyor. Ctrl + Esc kısayolu, doğrudan tarayıcının Görev Yöneticisi'ne götürüyor.
Chrome'u yanınızda götürün
Birden fazla bilgisayarda çalışanlar için Chrome'un güzel bir özelliği var: senkronizasyon. Bunun için tek ihtiyaç duyduğunuz bir Google hesabı. Hesabınızı kullanarak yer işaretlerinizin/imlerinizin (favoriler), tarayıcı tercihlerinizin ve tarayıcı temanızın birden çok bilgisayarda senkronize olmalarını sağlayabilirsiniz.
Hızlı sörfün anahtarları: kısayollar
Klavye kısayolları, yazılımları daha hızlı ve etkili olarak kullanabilmek için mutlaka öğrenilmesi gereken özelliler arasında yer alıyor. Ctrl + S (kaydet) ve Ctrl + C (kopyala) gibi birtakım hemen her yazılım için geçerli kısayollar var. Bir de yazılıma özel kısayollar ve sizin özelleştirip atayabileceğiniz kısayollar söz konusu. Chrome'da sizi sekmeler arasında fareye ihtiyaç duymaksızın gezdirebilecek bazı kısayollar önem taşıyor. Ctrl + T ile yeni sekme, Ctrl + N ile yeni pencere açabilir, Ctrl + H ile geçmişi gösterebilirsiniz. Ctrl + Shift + N, web'de iz bırakmadan gezinebilmenizi sağlayacak gizli pencereyi açar. Ctrl + Tab ile sekmeler arasında gezebilirsiniz.
Diğer kısayollardan bazıları:
* Ctrl + F & F3: Sayfa içerisinde ara
* F5: Yenile
* Ctrl + D: Yerimi Ekle
* Ctrl + E: Adres Çubuğunda Arama Sorgusu Başlat
* Ctrl +/-: Yazı boyunu büyüt / küçült
* Ctrl + 0: Yazı boyunu varsayılan yap
* Ctrl + P: Yazdır (NH/EÜ)