"Barış için İstikrar, İstikrar için Diyalog" mesajıyla Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen dörtlü zirve, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani'yi biraraya getirdi.
İran'ın askeri amaçlı nükleer çalışmalardan vazgeçirilmesi ve İsrail ile barış görüşmeleri üzerine dün (4 Eylül) gerçekleşen zirve, Suriye'nin demokratik değerler ve insan haklarına yönelik saldırılar yaşanan bir ülke olduğunu unutturamadı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) kendi politikaları açısından uzunca bir süre İran ile birlikte "haydut devlet" olarak andığı Suriye, Batı ülkelerince özellikle özgürlükler konusunda ağır şekilde eleştiriliyor.
Esad için demokrasi araç
Bu konuya Sarkozy, zirvedeki "Düşünce özgürlüğüne saygı aşırılıklarla mücadelede bir zaaf değil bir zenginliktir" sözleriyle değindi.
Sarkozy'ye bu ülkede aralarında iktisatçı Arif Dalila'nın da aralarında bulunduğu iki siyasi tutuklunun serbest bırakıldığı bildirildiyse de, Suriye'de muhalif gazeteci, siyasetçi ve aktivistlerin durumu uluslararası hak kuruluşlarının gündeminde kalmaya devam ediyor.
France 2 televizyonunun haber bülteninde canlı bağlantı kurduğu Başkanlık Sarayı'ndan konuşan Esat, "Demokrasiyi refaha ve siyasi istikrara götüren bir araç olarak görüyoruz. Bu bir amaç değil bir araç bizim için" dedi.
Hak savunucuları ve gazeteciler baskı altında
Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi başkanı Mazen Derviş, 23 Haziran'da, "Devlet idaresine hakaret" iddiasıyla 10 gün hapse mahkum oldu. Suriye Ceza Yasası'nın 387. maddesi uyarınca verilen bu ceza nedeniyle sabıkalı duruma düşen Derviş, Şam Askeri Mahkemesi'nin bu kararı yüzünden yedi yıl süreyle kimlik ve pasaportunu yenileyemeyeceği için bu cezaya itiraz etti. Ocak ayında Şam'ın banliyösünde gözaltına alınan gazetecinin el konulan fotoğraf ve not defterleri iade edilmedi.
Bağımsız gazeteci Ali Abdullah, 17 Aralık 2007 tarihinden beri hapiste bulunuyor. Ailesi, Aralık ayında sorgulanırken darp edildiğinden işitme kapasitesini yitirmesinden endişe ediyor. Gazeteci, ayağa kalkmasını isteyen bir görevliyle tartışma yaşadığı için ceza olarak iki ay önce tutukluluk koşulları ağır olan Adra Cezaevi'ne nakledildi.
Şam 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 20 Ağustos'ta, Suriye'de demokrasi mücadelesi veren en önemli aktivistlerden 68 yaşındaki Michel Kilo'yu tahliye etmeye yanaşmadı. Bir grup Suriyeli ve Lübnanlı aydınla birlikte Beyrut Şam-Şam Beyrut Deklarasyonu'na imza atan Kilo, bundan kısa süre sonra tutuklanmıştı. Bildirgenin başlıca imzacıları, "ulusal duyguları zayıflatmak" suçlamasıyla mahkum edilmişti. Kilo'ya üç yıl hapis cezası verilirken hukukçu Anuar El Bunni şu anda beş yıllık hapis cezasını çekiyor.
İfade özgürlüğü hakkını Anayasası'nda güvence altına alan Suriye, İnternet site sahiplerini de sürekli baskı altında tutuyor. El Nazaha sitesi yetkilisi Abdullah Süleyman Ali, Başbakan Muhammet Naci El Otari ile ilgili yayımlanan yazı ve haberler nedeniyle 30 Temmuz'da 12 gün Devlet Güvenlik Departmanı'nda tutuklu kaldı.(EÖ/EÜ)