Geçtiğimiz günlerde Türk Tabipleri Birliği (TTB) Toplum ve Hekim Dergisi’nin 40 yıl etkinlikleri kapsamında tabip odası temsilcileri, akademisyenler, edebiyatçılar ve yayıncılar “Süreli Yayıncılık: Neden? Nasıl?” sorusuna yanıt aradılar.
25 Kasım 2018 Pazar günü Ankara’da gerçekleştirilen ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte ilk olarak “40 Yılda Toplum ve Hekim” başlıklı oturum gerçekleştirildi.
Dr. Onur Hamzaoğlu’nun konuşmacı olduğu bu oturumda Ocak 1978’den Kasım 2018’e kadar 210 sayı çıkan ve bu sayılarda 736 farklı yazarın 2801 yazısının yayımlandığını derginin dönemleri ve öyküsü paylaşıldı.
Sonrasında Dr. Feride Aksu Tanık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen bir panelde “Günümüzde Süreli Yayıncılık: Neden? Nasıl?” başlığı irdelendi. Bu panelde yayıncı Emirali Türkmen örnekler ve tarihçeyle siyasal alandaki yayıncılığın bir panoramasını çıkartırken yazar ve şair Turgay Fişekçi edebiyat alanındaki dergilerin sürecini değerlendirdi. Prof. Dr. Aylin Uluşahin ise yayıncılığın akademik boyutunu ele alarak bilimsel dergilerdeki yayıncılık faaliyetlerine mercek tuttu.
Sonrasında TTB yayınları(Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, Tıp Dünyası, Toplum ve Hekim) ve tabip odaları söz alarak “TTB ve Tabip Odalarında Süreli Yayıncılık” başlıklı oturumu gerçekleştirdiler.
Tarihçesi bin dokuz yüz kırklı yıllara ve “Üçüncü Mıntıka Ettibba odası Gazetesi”ne uzanan tabip odası ve TTB yayınları, bugünde bir yandan çeşitli zorluklarla baş etmeye, yeni mecralar ve yollar bulmaya, çoğalmak ve örgütlenmek için birer araç olmaya çalışıyor. Ticarileşen bir süreli yayıncılık ortamında ayakta ve hayatta kalmaya çalışıyorlar. Tıpkı süreli yayıncılığın diğer alanlarında olduğu gibi. (CIY/HK)