Bu yaz zorunlu stajımı yaptım. Açık söylemek gerekirse staj yapacağım kuruluşa dair birçok kaygım vardı. Haber yapma biçimi nasıldır? Haber merkezinde stajyerlere nasıl davranılır? Aklıma bir haber geldiğinde bunu yapmama izin verirler mi? Orada insanlar güler yüzlü mü?
Bu ve buna benzer kafamda artık kaygıya dönüşmüş birçok soruyla nerede staj yapabilirim diye düşünürken aklıma IPS İletişim Vakfı tarafından kurulmuş bianet geldi.
“Haklar için habercilik, haberciler için özgürlük” sloganıyla yola çıkmış bir haber merkezinden söz ediyoruz! İlkeleri olan bir haber merkezi! Kadın hakları, çocuk hakları, LGBT hakları kısacası insan hakları ve tüm göz önünde bulundurarak yapılan bir habercilik anlayışından söz ediyoruz!
Daha önce bianet’e özgeçmişimi gönderip normal yollarla staj için başvuruda bulunmuştum ama yapılan yüzlerce başvurunun içinden seçilip kabul edilecek kadar şanslı olamamıştım.
Normalde başvurulmaması gereken bir yöntem olmasına rağmen kendi kendime ”Git ve onlarla konuş” dedim ve karşıma çıkan her bianet muhabirinin yakasına yapışıp bianet’te staj yapmak istediğimi söyledim durdum. Ta ki eş yayın yönetmeni Haluk Kalafat ile tanışıncaya dek. Kendisi sağ olsun benim içimdeki isteği kırmadı ve yeniden özgeçmiş göndermemi istedi. Birkaç gün içinde özgeçmişimi tekrar incelediler ve staj isteğimi kabul ettiler.
Ben tüm bunları anlatırken, bu yazıyı okuyanların aklından staj yapma olayını abarttığım ya da başka yerlere staj için gidebileceğim düşünceleri geçebilir. Bu sebeple özellikle vurguluyorum: Her yerde staj yapılabilir ama her yer bianet gibi olmaz. Ben bünyaya bianet’in objektifinden bakmak istedim çünkü benim için en gerçekçi bakış açısı onun hak odağındaydı.
Bir aylık staj döneminde kaygılı sorularımın yerini aydınlatıcı cevaplar aldı. Mesela aklıma bir haber geldiğinde istediğim kişiye gidip sorabiliyor onların tecrübesinden epey faydalanıyordum. İnanır mısınız buna proje danışmanı Nadire Mater bile dahildi. Başka yerlerde stajyerlere karşı takınılan soğuk tavırlar ise bianet’te yoktu, herkes güler yüzlü ve pozitifti.
Dolu dolu geçen bir ay süresince kendimi bir gün bile stajyer gibi hissetmedim, bir muhabir gibi özgür bırakıldım. Haber yapma konusundaki açıyı hep geniş tuttukları için ufkum çok genişledi. Tüm bunların bana çok faydası oldu.
Staj sürem dolunca zorunlu olarak gittiğim bianet’ten ayrılmam da zor oldu. Ben ve stajyer arkadaşım Bengi Güven tüm ekiple tek tek kucaklaşıp haber merkezinden kırk yıllık çalışanlar gibi ayrıldık.Şimdi tekrar söylüyorum: Habercilik ilkelerinin acımasızca ihlal edildiği bir dönemde, her şeyin bulanık olduğu şu zamanlarda, hala ilkeleri yaşatan yerler olduğunu hatırlattığın için mesele hak odağı olunca en net fotoğrafı gözler önüne serecek cesaretin olduğu için bana cesaret verdiğin için beni aydınlattığın için eğittiğin için yüreklendirdiğin için teşekkür ederim bianet Teşekkür ederim... (TA/ÇT)