Her şeyin daha da netlik kazanacağı yarınki seçim, kültür sanat ortamının da haleti ruhiyesini etkileyecek kuşkusuz.
Sezon sonu yaklaşıyor. Açıkhava sahnelerinde oyunlar elbette devam edecek ancak “fikstürün” bu kadar yoğun olmasını bekleyemeyiz ki önümüzdeki sezonda bile sahne sanatları açısından ne olup biteceği henüz belli değil.
O yüzden, gelin yol yakınken, tarihi, yeri, saati, netleşmiş oyunlara bir göz atalım. Takvimleri ona göre ayarlayıp tiyatro izlemek için bir “son kesti” yapalım.
Celile
Biz onu Nâzım Hikmet’in annesi olarak tanısak da Ayşe Celile Hanım Osmanlı’nın ilk kadın ressamlarından biri. Hatta ilk kadın nü ressamı da diyebiliriz. Dönem ve mekân ele alındığında cesaretinden bahsetmemek abesle iştigal olur.
Ayşe Celile Hanım aynı zamanda oğlu Nâzım’ın açtığı yolda ilerleyen bir mücadele kadını da. Ayşegül Yalçıner’e 9. Uluslararası Emek ve Başarı Ödüllerinde “Yılın En İyi Kadın Performansı” ödülünü getiren Celile oyunu birçok ilde sahnelendikten sonra 15 Mayıs Pazartesi günü Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.
Mata Hari
Mata Hari dünyanın en meşhur dansçısı. Fırat Devecioğlu’nun kaleme aldığı ve yönettiği, Aslı İktu’nun oynadığı Mata Hari’de kolektif bilinçdışı, yaratıcılık ve gölge arketipi, zihin felsefesi, maskülen protesto, ölüm sonrası yaşam, ruhsal dünya, kendilik bilinci gibi kavramlar Jung ve Freud’un gölgesinde bir araya geliyor.
Çalkantılı hayatı ve kurşuna dizilerek öldürülmesiyle son bulan yaşamıyla Mata Hari, 17 Mayıs Çarşamba günü Think House’ta olacak.
Tatavla’da Son Dans
Tarihimizin en kanlı lekelerinden biri olan 6-7 Eylül olaylarını “yerinde” anlatan Tatavla’da Son Dans, geçmiş ve şimdiki arasında kalmış Eleni ve Gül’ün hikâyesine odaklanıyor.
Başrollerinde Sumru Yavrucuk ve Deniz Çakıroğlu’nun yer aldığı oyunun yönetmen koltuğunda Berfin Zenderlioğlu otururken oyunun uyarlaması Sumru Yavrucuk’a ait. İki Rum kadının gitmekle kalmak, “burada” var olmak ve tüm bunların Araf’ında olmalarına dair hüzünlü bir hikâye olan Tatavla’da Son Dans, 17 Mayıs’ta Bursa Akademik Odalar Birliği’nde sahnelenecek.
Kanlı Nigar Müzikali
Geleneksel Türk Tiyatrosunun en önemli figürlerinden Kanlı Nigar’ın öyküsü Sadık Şendik’in 2 perdelik oyunuyla seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Fakir bir ailenin kızı olan Nigar, hizmetçi olarak zengin bir ailenin yanına verilir.
Evin kedisi de dahil olmak üzere tüm ahaliyle sorun yaşayıp türlü badirelere katlanan Nigar’ın, “Kanlı Nigar’a” nasıl dönüştüğünü anlatan oyun, kalabalık oyuncu kadrosu ve müzikleriyle dikkat çekiyor. Kanlı Nigar Müzikali 18 Mayıs’ta Ankara Yenimahalle Belediyesi 4 Mevsim Tiyatro Salonu’nda seyirciyle buluşacak. (BS/AS)