"Öteki Tarih" ana temasıyla bugün (10 Aralık) başlayan ve 17 Aralık'a kadar sürecek 7. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nda 80'i aşkın uzun metrajlı film, sinemaseverlerin beğenisine sunuluyor.
Bu filmlerden 10'u "Apollon" ödülü için yarışacak:
"James'in Kudüs Yolculuğu" (Ra'anan Alexandrovic), "Proteus" (John Greyson), "Yasemin" (Kenny Glenaan), "Vaat Edilmiş Topraklar" (Amos Gitai), "Or/Hazinem" (Keren Yedaya), "Babam-Rua Alguem 5555" (Egidio Eronico), "Nehir Kıyısı" (Ali Rıza Eminî), "Böyle Binlerce Rüya" (Sudhur Mishra), "Herkese Karşı" (Roberto Moreira) ve "Varşova" (Dariusz Gajewski).
İnsan Hakları ve Yazılmamış Tarih bölümleri de yer alıyor
"İnsan Hakları" ve "Yazılmamış Tarih" bölümleri ise "Öteki Tarih"in en dikkat çekici kısmını oluşturuyor. "İnsan Hakları" bölümünde yer alan 18 film, Ruanda'dan Filistin'e, Hindistan'dan İran'a yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekiyor.
Rakesh Sharma "Son Çözüm" ile Hindistan'da Müslümanlara karşı girişilen soykırım üzerinden nefret politikasına odaklanırken, Hasan Yektepenah "Bitmemiş Destan"da, yasadışı göçün belgeselini yapmaya çalışan iki yönetmeni işliyor.
"Yazılmamış Tarih" bölümünde ise savaşın biçimlendiremediği coğrafyalardan iki kesit sunuluyor. Zrinko Ogresta "Burası"nda Bosna Hersek'i, John Maringouin "Anavatanda Başka Gün"de Irak'ı anlatıyor.
Festivalde yer alan diğer bir bölüm de"Tarihe Karışmış Bir Ülke".Bu bölümde artık var olmayan Demokratik Alman Cumhuriyeti, "19 Yaşındayım", "45 Doğumlu", "Bir Yaz Tasviri","Lot'un Karısı", "Paul ve Paula Efsanesi", "Taşların İzi", "Tavşan Benim" ve "Yalancı Jakob" filmleriyle kendini festivalde gösteriyor.
Fransa ve Avusturya sinemasından örnekler de birer başlık altında izleyiciyle sunulacak.
Onur ödülü Szabo ile Brandauer'in
7. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması'nda Macar yönetmen Istvan Szabo ile Avusturyalı oyuncu Klaus Maria Brandauer de "Ömür Boyu Onur Ödülü" alacak.
Büyük usta Szabo'nun 7. Sinema Tarih Buluşması'nda yer alacak filmleri ise: The Age of Daydreaming, Love Film, Albay RedlHanussen, Sweet Emma ve Dear Böbe.
Festivalde yer alan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Suyun İki Yakasındaki Barış Kalemleri" sempozyumu ise 14-15 Aralık'ta Pera Palas Oteli'nde gerçekleştirilecek.
Sempozyuma Türk ve Yunan basın dünyasından isimler katılacak. Nuri Çolakoğlu'nun başkanlığında yapılacak "Görsel ve Yazılı Medyanın Öteki Tarihe Etkisi" başlıklı oturumlara Türkiye'den Orhan Erinç, Doğan Hızlan, Haluk Şahin ve Can Dündar katılıyor.
Üç ayaklı projenin "Genç Kalemler Makale Yarışması" ise genç gazetecileri biraraya getiriyor.
7. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması, 11 ana bölümden oluşuyor:
1- Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması
2- Uluslararası Belgesel Film Yarışması
3- Yazılmamış Tarih'in Uzun Hikâyeleri
4- "Öteki Tarih"in Keşfi
5- Bir Ülke Sineması : "Avusturya"
6- Tarihe Karışmış Bir Ülkeden Sinemasal Belgeler
7- İnsan Hakları'nın Yazılmamış Tarihi
8- Fransız Sinema Tarihi'nden Klasikler
9- Sempozyum : "Öteki Tarihin Yazılmasına Medya'nın Katkısı"
10- Ulla Lemberg Fotoğraf Sergisi : "Moldavia'lı Kadınlar"
11- Söyleşi : Ankara (International Organization of Migration) IOM Başkanı Ms. Marielle Sander / Ötekilerin Tarihi : Moldavia'lı Kadınlar...
Festival'in "Açılış Gecesi" 11 Aralık 2004 Cumartesi günü, Ödül Töreni (Kapanış) gecesi ise 17 Aralık Perşembe akşamı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak.
* Gösterimler Cinemajestic Sineması ile Alman, Fransız ve İtalyan kültür merkezlerinde gerçekleştirilecek. Kültür merkezlerindeki gösterimler ücretsiz olarak izlenebilirken, Cinemajestic'te öğrenci bileti 3, tam bilet 4 milyon olarak belirlendi.
* Bilgi için Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın web sitesine bakılabilir. Telefon: 212 244 552 51 (NS)