Küçük bir sınıfta sahneye çıkmış genç bir kadın, heyecanla konuşuyor. Bir sınıf dolusu insan onu izliyor. Kadın zaman tünelinde inanılmaz bir yolculuğa çıkarıyor onları…
Paris’te Grand Cafe’de şaşıran, şoke olan bir salon dolusu seyirci, Trenin Gara Girişi’ni izliyor. Sessiz, renksiz, birkaç dakikalık bir görüntü, onlara daha önce varlığını bilmedikleri bir heyecanı tattırıyor. Sinemanın tutku, bilinmezlik dolu tuhaf serüveni böyle mi başlamıştır? Daha da öncesine gidiliyor. Yaşamın ölümsüz kılınması için hareketli görüntüyü görünür kılmak insana ilginç geliyor. İnsanlar bunun için kıyasıya yarışıyor. Buluşlar, patent kavgaları, yaşamın gölgesini elde ettiğimiz yanılgısına yol açan küçük oyuncaklar…
Bütün bu geçmiş; görüntünün şaşırtıcı tarihi, yaşamın silik bir gölgesini elde etmek, sonra da durup izlemek ve şaşırmak içindir. Lumier Kardeşler, Melies Baba, ilk filmler, sinematografın yolculuğu…
İnsanları heyecandan heyecana sürükleyen bu yolculuk, sınıftaki öğrencileri de heyecanlandırıyor. Genç, coşkulu hocalarını mutlulukla, biraz da buruk izliyorlar.
Onları zaman tünelinde sinema yolculuğuna çıkaran hocaları, üniversitedeki görevinden ihraç edilmiş Ahsen Deniz Morva’dır. O, sinema tarihinin en heyecanlı, sinema sevgisini sınıflardan ülkeye, dünyaya taşıran Ahsen Deniz hocasıdır. Sinemanın geçmişindeki, bugününde ve geleceğindeki her kavrama tek tek dokunur, arada durur, bekler, sonra dokunduğu noktadan derinlemesine dalışlar yapar. Onun öğrencisi olmak, bir ayrıcalıktır. O serüvene sizi de ortak eder, bir sınıftan kâh gökyüzüne çıkar, kâh ayın yüzeyindeki kraterleri sayar bulursunuz kendinizi…
İşte o zamanlarda, insanın sinema salonunda, giderek sinema sanatında ne aradığını anlamaya başlarsınız. Bir denizin üstünde uçarken insanın bir filmde bulabileceklerinden söz ediyor olursunuz.
Ve onu dinlemeye gidiyorsanız geç kalmayınız, kendi sandalyenizi aramak ve salona taşımak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü sınıf daima doludur, ama her gelen öğrenciyle heyecan, sinema tutkusu artar, yeni bir serüvenciye daima yer vardır o sınıfta…
Ahsen Deniz Morva kimdir?
Ahsen Deniz Morva, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nde Sinema Kuramları hocasıydı. 29 Ekim 2016’da yayınlanan KHK ile ihraç edildi.
“50 d’yi Bal Eyledik” isimli asistan haklarıyla ilgili belgeselin yönetmenidir. Ahsen Deniz Morva bugünlerde Moda Sahnesi’nde “Sinema Üzerine Düşünmek” Adlı bir dizi seminer veriyor. 12 hafta sürecek olan seminer, sinemaya derin bir bakış geliştirmeyi amaçlıyor. (SY/ÇT)