“Bir kadın, ne zaman kendi sesini duyurmak için ayağa kalksa, planlamamış bile olsa, tüm kadınlar için de ayağa kalkmış olur…”
Feminist yazar Maya Angelou’nun bu sözüne, bir örnek de Türkiye’den.
Önce geçmişe gidelim…
Uçan Süpürge Vakfı, bundan 22 yıl önce Yerel Kadın Muhabirler Ağı projesini başlattı.
Tıpkı yazar Angleou’nun söylediği gibi kendi seslerini duyurmak için ellerine fotoğraf makinesini alan kadınlar, aslında birçok kadının görünmeyen sesini de kendi sesleriyle birlikte görünür yaptı.
Hatta o dönem, birçok haber, yerelden çıkıp ulusal ve uluslararası medyada da yansıdı.
Elbette, bu projenin ev sahibi Uçan Süpürge Vakfı’nın yöneticilerinin, emekçilerinin bir başarısı olduğu kadar, o dönemin gönüllü muhabirlerinin de farkı ve özenli emeğinin sonucu.
Ve bugüne gelelim…
Yerel Kadın Muhabirleri Ağı projesi yeniden hayata geçiyor.
Türkiye’nin farklı illerinden onlarca kadın muhabir, aldıkları hak odaklı habercilik eğitimleri sonrasında Antep, Van, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Samsun gibi kentler başta olmak üzere pek çok ilden haber akışı sağlamaya hazırlanıyor.
Eşitsizlikler ve muhafazakâr toplum yapısı içinde sesi kısılan, varlığı görünmez kılınan, hayatsız bırakılan kadınların hak ettikleri değeri geri verme hayalini kuran, bunun için kalbi çarpan birçok kişiyi heyecanlandırıyor bu proje. Beni de.
Projenin hedefinde üç ay gibi kısa bir sürede, 50 haber yayınlamak var.
Haberlere, Uçan Süpürge Vakfı’nın sayfalarında ulaşılabilecek.
Ayrıca sosyal medya uzmanı iki arkadaşımız sayesinde de haberler, özellikle Instagram ve X sayfasından da kamuoyuna duyurulacak.
Gündem yoğun
6 Şubat depremlerinin etkisini ve derin izlerini taşıyan kentlerden yükselen sesleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve yerel seçim gündemlerini düşündüğümüzde, yerelden haber geçecek olacak kadınları zor fakat bir o kadar da üretici olacakları, olacağımız bir dönem bekliyor.
bianet’te kadın ve LGBTİ+ odaklı habercilik alanına bakmak, benim için nasıl büyük bir sorumluluk ise sözünü ettiğim Yerel Kadınlar Muhabirler Ağı Projesi’nin bir parçası olmak da benim için öyle.
“E biz de anlatmak için buradayız”
Peki projeye geçmişten bugüne kadar emek verenler ne diyor?
Projenin sosyal medya editörü Seher Işık anlatıyor:
“Ben aslında Yerel Kadın Muhabirler Ağı’na başta haber yazmak isteyen bir kadın olarak dahil oldum. Projeye geçen sene tam bu zamanlar başvurmuştum. Finallerden bunaldığım, ders çalışmaktan daraldığım bir anda Yerel Kadın Muhabirler Ağı’na kabul edildiğime dair mail geldi Süpürge’den, çok mutlu oldum. 5 Ocak’taki ilk oturumumuza toplumsal cinsiyet eşitliğini konuşarak başladık, 8 Şubat’a kadar her hafta farklı bir konu etrafında buluştuk.”
“Kadınların her hafta mutlaka vakit ayırıp bir araya gelmesine hem şaşırıp seviniyor hem de bundan güç buluyordum. En heyecanlı kısmı elbette artık haber yazmaya başladığımız zamanlardı. Kadınlar daha yazmadan, haberlerini anlattıklarında bile evet, diyordum, bu haberlerin her yere yayılması lazım. Tam bu noktada proje bazı teknik sorunlardan dolayı yarım kaldı ama daha anlatılacak çok şey var. E biz de anlatmak için buradayız. Özgürlüğün önünde büyük bir dirençle karşılaştığımız zamanlarda bu projenin yeniden canlanması bana umut veriyor. Dileğim Yerel Kadın Muhabirler Ağı’nın girmediği ev kalmaması.”
“Sansür ve baskıya karşı direniş alanı”
Projenin asistanlarından Dalım İlteriş’i dinliyoruz:
“22 yıl önce henüz yurttaş haberciliği kavramı konuşulmazken Uçan Süpürge, Yerel Kadın Muhabirler Ağı projesini hayata geçirmiş ve gerçeği görünür kılmak için harekete geçmişti. Habercilik sektörünün üzerindeki sansür ve baskının her gün arttığı günümüzde, bu projenin bir direniş alanına dönüşebileceğini düşünüyorum.”
“Neredeyse aynı yaşta olduğum bu projede yer almak benim için gurur verici. Birlikte güzel işler başarmak dileğiyle…”
“Hepimize iyi geldi”
Projenin Haber Koordinatörü Dilek Metin Sert’e bağlanıyoruz:
“Haber yapma biçimlerine ilişkin birlikte düşünmek, nelerin haber yapılması gerektiğine dair tartışmak ve nasıl bir haber dili olması gerektiği konusunda ilkeler belirlemek hepimize çok iyi geldi diye düşünüyorum."
"Çünkü bu birliktelik ilk Yerel Kadın Ağları Projesi'nin başarısını tekrar yakalamak ve basın üzerinde baskıların arttığı bu dönemde herkesin bulunduğu yerden bilgilendirme/haber yapması için harekete geçti. Başlangıç için gayet iyiydi. Ancak yeni Yerel Kadın Ağları Projesi ile gerçek anlamda habercilik yapmak anlamında daha başarılı olacağını düşünüyorum.”
“Onlarca şehirden 100’ü aşkın kadın başvurdu”
Projenin geçen yılki koordinatörü Ceren Kurt da şöyle diyor:
“Yerel Kadın Muhabirler Ağı Projesi’nin 20 yılı aşkın bir tarihi var. Uçan Süpürge Vakfı’nda çalıştığım süre boyunca; sivil toplum aktivistlerinden milletvekillerine, avukatlardan yazarlara kadar birçok insanla tanıştım. Hemen hemen hepsinin yolunun YKMA ile kesiştiğini öğrendiğimde çok şaşırıyor ve seviniyordum. Aradan geçen 20 senenin ardından, değişen gündemleri ve gelişen teknolojiyi de göz önünde bulundurarak yeni bir döneme başladık. Onlarca şehirden 100’ün üstünde kadın projemize başvurdu.”
“Uzaktan iletişimle yürüyen düşük bütçeli bir proje olmasına rağmen, katılımcıların yüzde 90’ı 6 haftalık eğitime katıldı, tüm toplantılara girdi ve yerelden sesini bizimle buluşturdu. Tüm muhabirlerimiz hala ilk günkü heyecanını koruyor.”
“Kadınlara dair haberler, ana akım medyanın eril dilinde sadece 3.sayfalarda karşımıza çıkıyor ve bundan çok rahatsızız. Biliyoruz ki, Türkiye’nin hatta Dünyanın dört bir yanında kadınlar birçok deneyim yaşıyor, bu deneyimlerin birçoğunun haber değeri var. Projemizle birlikte toplumsal cinsiyet eşitliği temelli habercilik anlayışını herkese göstermek istiyoruz.”
Projeden daha yeni haberi olan kadın arkadaşlarımız bir çağrı da size, Uçan Süpürge Vakfı’nın yerelden haber geçecek muhabirlerinden biri olmak isterseniz, sosyal medya hesaplarından başvuru yapabilirsiniz.
Henüz geç değil, kadınlar için hiç geç değil!
Sosyal medya hesapları
@kadinmuhabiragi
https://www.instagram.com/yerelkadinmuhabirleragi/
(EMK)