Haşim Hüsrevşahi, Tebriz doğumlu, yazdığı Azerice, Farsça ve Türkçe şiir, kısa öykü, eleştiri ve denemeleri değişik ülkelerde yayımlanan bir yazar.
1999 yılında Türkiye'ye dönen ve Ankara'da yaşamaya başlayan Hüsrevşahi'nin Farsça'dan Türkçe'ye kazandırdığı Furuğ Ferruhzad'a ait toplu şiir kitabı "Yaralarım Aşktandır" ve Ferhunde Hacizade'nin romanı "Gözlerinizden Korkuyorum" gibi çok sayıda eser bulunuyor.
Hüsrevşahi'nin "Ölümü Gözlerinden Gördüm" ismini verdiği ilk romanı İran'ın batı kapısı, belleği, şairler kenti Tebriz'de yaklaşık bir asırlık zaman diliminde geçen iç içe insan öykülerinden mürekkep.
"Mahşer toplansa da bitmez o matem"
Hüsrevşahi, romanındaki karakterlerin şiddetin, zulüm ve adaletsizlik sarmalındaki hayatlarını, yalın ve kıvrak bir dille anlatıyor. İnsanoğlunun içinde boğulduğu hırs, öfke, basiretsizlik ve acı denizinin evrensel bir dışavurumu olan Ölümü Gözlerinden Gördüm, edebiyatın yaşamı ifade etmekteki gücünü bir kez daha gözler önüne seriyor.
Azerbaycan halkının çilesini, yaşam mücadelesini ve acılarını anlatan romanda Hüsrevşahi, bize çok yakın bu coğrafyanın tarihine içeriden bakmamızı sağlıyor.
Hüsrevşahi, o coğrafyanın insanlarını çilesinin ölünce de bitmediğini şu sözlerle dile getiriyor romanında: "Bazı matemlerin sonu yoktur! Ölünceye kadar sürüp gider Öldükten sonra da bitmez İsrafil suruna üflese de, kıyamet kopsa da, mahşer toplansa da bitmez o matem."
Dibe batmanın portresini başarıyla çizer
Toplumsal hayatta insanların en dibe battığının portresini başarıyla çizen Hüsrevşahi'nin bu romanı, İran sineması kadar derin ve anlamlı. Doğu edebiyatını merak edenler ya da edebiyatıyla tanışmak isteyenler için es geçilmemesi gereken bir roman.
"Nahid'in babası, kızını alıp getirmiş, kendi eliyle vermiş gardiyanlara: 'Siz delirttiniz kızımı, siz düzeltin, iyileştirin,' demiş ve çekip gitmiş, kayıplara karışmıştı. Aralık ayının sonlarına doğruydu. Ocak ayının başında alınıp bu dört katlı binaya getirildiğinde Nahid hiçbir şey bilmiyordu, bildiği ve belleğine kazınan tek bir şey vardı belki; sadece koşmalıydı, sadece dönmeliydi, sadece uçmalıydı. Koştu, döndü ve sonunda uçtu... (UB/EÖ)
Ölümü Gözlerinden Gördüm kitabı, Haşim Hüsrevşahi, Arkadaş Yayınevi