Mekan, bir oto tamirhanesi. Enişte, kayınço, çırak ve abla’dan oluşan dörtlü, tamirhanede birbirlerinin boğazına yapışmış durumda. Çırak elindeki silahı enişte, kayınço ve ablaya yöneltmiş enişteden çalıştığı gün kadar parasını yani maaşını istemekte. Enişte birkaç dakika öncesine kadar "yanlışlıkla" öldürmüş olduğunu düşündüğü çırağın silahını indirmesi için ikna etmeye çalışmakta. Abla’nın da araya girmesi ile çırağa parası verilir ve çırak bu sayede silahını bırakır. Fırsattan istifade, kayınço ile enişte silahı alıp çırağa doğrultur. Enişte istekli değildir. Kayınço ise tetiği çekmesi için ısrar etmektedir.
O esnada şu sözler birkaç kez ağzından dökülür: “Wî bikuje... ji me re miriyek lazime..an na ev malbat wê bela bibe.. te nedît wexta miribû me çiqas li hev dikir.” (Onu öldür. Bize bir ölü lazım. Yoksa bu aile dağılacak. Ölü iken ne güzel anlaşıyorduk, görmedin mi?).
Şermola Performans'ın yeni sezon oyunu olan “Balans”tan bir sahne idi yukarıdaki. Oysa bu sahneye kadar, oyun boyunca, karşılıklı olarak birbirlerinin kuyusunu kazmaya çalışan enişte, abla ve kayınçoyu görmekteyiz. Ne zaman ki dışarıdan biri, yani çırak olaya dahil oluyor, o andan itibaren kendi aralarındaki çelişkileri bir kenara bırakıyor bu üçlü. Ya da bırakıyor gibi görünüyor.
Çıkarlar uğruna kurulan ilişkileri sorguluyor
Selim Akgül’ün yazdığı, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği “Balans”, ikiyüzlülüğün, riyakarlığın bireysel ilişkiler ve çıkarlar çemberinde nasıl normalleştiğini anlatıyor. Üç kişilik bir ailenin, ailenin tek tek bireylerinin ve dışarıdan ilişkilere dahil olan çırağın, çıkarları uğruna kendi aralarında kurduğu dengeleri, bu dengeleri kuran ve dengeleri kurduktan sonra ortaya çıkan karakterleri sorguluyor “Balans”.
Karamizah tarzındaki oyun, mizahi öğelerle bezenmiş gerilim dolu bir saat yaşatmayı amaçlıyor. Enişte rolündeki Nazmi Kırık gibi Kürt sinemasının ve tiyatrosunun önemli bir isminin yanı sıra Özlem Taş’ı abla rolünde, Sabahattin Ozan Aslan’ı çırak, Selim Akgül’ü ise kayınço rolünde görüyoruz bu oyunda. Kürtçe tiyatronun dram ve komedi oyunlarına yönünü daha çok döndüğü düşünüldüğünde, Hitchcockvari bir gerilim yaratma hedefiyle yola çıkan “Balans”, izleyicinin ilgisini çekmeye aday bir oyun.
Seyirci yoğun ilgi gösterdi
4 Ekim günü Taksim’deki Kumbaracı50 Sahnesinde prömiyerini yapan, 9 Ekim’de yine aynı sahnede seyirci ile buluştu oyuna seyirci yoğun ilgi gösterdi.
Kürtçe tiyatro gruplarının önemli bir kısmının KHK'lar ile kapatıldığı, geriye kalanların ekonomik imkansızlıklarla boğuştuğu bu dönemde, Kürtçe tiyatro yapmakta ısrar eden Şermola Performans, “Balans”ı 17 Ekim’de Toy İstanbul’da, 19 Ekim’de ise Toy İzmir Sahnesinde, daha sonra da Almanya’nın Bonn şehrindeki Theaterimballsaal’de sahnelemeyi planlıyor.
24 Mayıs’ta prömiyerini Bonn’da yapan, Mirza Metin’in yazdığı ve Frank Heuel’in yönettiği, Şermola Performans ve Fringe Ensemble (Almanya) işbirliği ile sahnelenen Anziehungskräfte (Erdkêşî/Yerçekimi) adlı oyunları ise Almanya’da Almanca olarak sahnelenmeye devam edecek.
Şermola Performans 10. yılını geride bırakıyor
Şimdiye kadar “Disko 5 No’lu”, “Serencama Qijikan” (Kargalar) ve “Di Tuwaletê De” (Tuvalette) gibi önemli oyunlara imza atan Şermola Performans, önümüzdeki günlerde 10. yılını geride bırakmaya hazırlanıyor. Grup, 21. İstanbul Tiyatro Festivali’ndeki “Panopticon” oyunuyla da büyük beğeni toplamıştı.
Oyunun Künyesi: | |
Yazan: Selim Akgül Yönetmen: Berfin Zenderlioğlu Oyuncular: Nazmi Kırık, Özlem Taş, Sabahattin Ozan Aslan, Selim Akgül Sahne Tasarımı: Başak Özdoğan Kostüm Tasarımı: Hilal Polat Hareket Tasarımı: Dicle Doğan Işık Tasarımı: Recep Söğüt Müzik ve Efekt: Gökçe Selim Reji Asistanları: Hazni Demir, Emrah Çoban Oyunun Asistanları: Berkan Rodi, Perizat Aktaş, Ümit İnanç Oyun Afişi: Caner Yılmaz |
(FD/BK)
* Fotoğraflar: kumbaraci50.com