Günlük-güneşlik olan bir yer, kilometrelerce öteden gelen sel suları tarafından da tahrip edilebilir. Bu nedenle gelişmiş ülkelerde, medyada sırayla ve anında yapılan "Sel Gözetleme, Sel Uyarı ve Sel Alarmlarına" halk her zaman kulak kabartır.
Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de peş peşe gelen şiddetli sağanaklar veya uzun süren hafif yağışlar sonucu oluşan taşkınlar ile birlikte sık sık seller görülebilmekte ve bunlardan dolayı büyük can ve ekonomik kayıplarımız olmaktadır.
Meteoroloji, gerçekten uzmanlık isteyen, zor bilim dallarından biridir. Meteoroloji biliminin boyutları hakkında yeterli bilgi sahibi olmayanların sürekli olarak söylediği gibi; mevsimler "çıldırsa" da, Ozon tabakası "delinse" de, atmosferde "hava boşluğu" oluşsa da... Gelişmiş ülkelerde rutin bir şekilde yapılırken bizde "yağış miktarını tahmin etmek de imkansızdır" dense de...
Türkiye öncelikle aşağıdaki soruları objektif bir şekilde tartışıp gerekenleri tam ve doğru bir şekilde yapmalıdır:
* Devletin "meteoroloji mühendisi" diye bir kadrosu var mı?
* Kamu kurum ve kuruluşlarında kaç tane meteoroloji mühendisi çalışabiliyor?
* Geçmişteki sellerden ne tür dersler alındı?
* Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi nehirlerimizin kıyılarında "erken uyarı" sistemleri kurulu mu?
* Toprağın durumunu, yağmış ve yağacak olan yağışın miktarlarını belirleyip tahmin eden ve nehir sularındaki yükselmeyi bir bütün içinde sürekli olarak takip edip sel ihbarlarını günler öncesi yapacak şekilde donatılmış ve görevlendirilmiş bir kamu kurum veya kuruluşumuz var mı?
"Yağan" ile "akan yağışa" farklı merci
* Dünya'da bizden başka, yağan yağışı bir kamu kurumu, akışa geçen yağışı ise başka bir kamu kurumunun ölçtüğü kaç ülke var?
* Nehir, dere yatakları ve göl kıyıları ülkemizde hala imara ve yerleşime açık mı, değil mi?
* Ülkemizde kaç tane nehir veya dere doğal yatakları içinde akabiliyor? Şehirlerde yağmur suyunu tahliye edebilecek alt yapı var mı?
Broşür ve kitap
* Selden önce, sel anı ve selden sonra halkın ne yapacağına dair eğitici bir broşür var mı?
* Ders kitaplarında meteoroloji ve meteorolojik afetler ile ilgili doğru ve yeterli bilgi var mı?
Afet Anında Zorunlu Yayın
* Kaç çiftçi veya ev ve işyeri sahibi sel, dolu, don vb. meteorolojik afetlere karşı bilinçli ve sigortalı?
* Özel ve resmi yerel TV ve Radyo'ların bir merkeze bağlı olarak "Afet Anında Zorunlu Yayın" yapmaları mümkün müdür?
* Radyo ve TV'lerimizde hava durumunu kimler, nasıl ve kaç dakika içinde sunuyor?
Türkiye'de bir selin neden olduğu ekonomik kayıp; gelişmiş ülkelerdeki gibi, yeterli sayıda meteoroloji mühendisinin istihdamının, bilimsel çalışmaların ve gerekli tedbirlerin yaratacağı maliyetten, çok ama çok, daha fazladır. Ve bunu asla unutulmamak gerekiyor.(NU)