Türkiye’nin çözmesi gereken acil toplumsal soruları sıralayın desem aklınıza neler gelir?
İstihdam, cinsiyet eşitsizliği, insan hakları ihlalleri, doğanın hakları…
Peki çözüm önerileri?
İşte bu konuda herkesin de bin türlü önerisi vardır diye tahmin ediyorum.
Prof. Dr. Selçuk Şirin, “Türkiye’nin çözmesi gereken çok derdi var” demiş, durmamış bu sorunları daha sistematik bir şekilde ele almak için OECD, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası gibi kurumların kullandığı çoklu refah göstergelerini incelemiş.
Şirin’in araştırmasının sonuçlarını da değerlendirerek Türkiye’nin sorunlarını şu şekilde sıralamayı tercih etmiş: İstihdam, barınma, sağlık, eğitim, çevre, toplumsal güven ve yaşam kalitesi.
Prof. Dr. Şirin, bu konudaki yani Türkiye’nin sorunları ve çözüm önerilerini “Ya Adalet Ya Sefalet. Daha yaşanır bir Türkiye için: 7 Mesele-7 Reçete” isimli kitabıyla okurla da paylaşıyor.
Doğan Kitap etiketiyle yayınlanan kitabın daha ilk sayfalarında Şirin’in Yaşar Kemal’in röportajlarına dair bir önerisi yer alıyor. “Fırsat bulursanız Yaşar Kemal’in röportajlarını bulup okuyun” diyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan bir Yaşar Kemal röportaj kitabı vardı, şimdilerde bulunmuyor. Şirin hocanın önerisi ile belki yeniden bu kitap raflardaki yerini de alır. Umudum öyle.
Türkiye’nin 7 sorununa gelecek olursak…
Şirin, kitabında sorunları sadece sayılarla ve bir sorunlar yumağı olarak anlatmaktan öteye geçiyor ve her bölüme de “Yaşayan Anlatsın” bölümü ekliyor.
Kitabın girişinde kitabın amacının sorunların çözümü için bir diyalog başlatmak olduğunu söylüyor Selçuk hoca.
Sadece memleket sorunlarında değil aslında, evde, sokakta, sosyal ortamlarda en büyük eksikliklerimizden biri “diyalog” meselesi gibi gelir hep. Diyalog kurulsa, bir anlaşma haline varılır illaki bir çözüm bulunur diye düşünüyorum Selçuk hoca da kitabının daha başında bu diyalog meselesine dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Selçuk Şirin, sistematik bir biçimde sıraladığı Türkiye sorunlarını, sistematik olarak da çözüyor.
Kitapta, yer alan çözüm önerilerinin sivil toplumca dillendirilmesi, elbette yetkililerce duyulması, çözümün minik fakat ilk adımlarından.
Eminim herkes her gün olmasa da hayatının her hangi bir bölümünde yaşadığı bu dünyayı değiştirmeyi hayal etmiştir, istemiştir.
Kitap, sadece hayal kuranların değil hayallerini gerçekleştirmek isteyenlerin pusulası.
Künye: Ya Adalet Ya Sefalet. Daha yaşanır bir Türkiye için: 7 Mesele-7 Reçete, Selçuk Şirin, Doğan Kitap, 2023, 228 sf.