Yunanistan'ın Selanik kentinde 3-12 Mart tarihleri arasında gerçekleşen uluslararası belgesel festivalinde Rahul Jain'in Makineler (Machines) adlı eseri üç ayrı ödüle layık görüldü.
Bu sene 19. kez düzenlenen etkinlik Olympion sinemasında 12 Mart Pazar akşamı kentin Belediye Başkanı Yiannis Boutaris'in de katıldığı ödül töreniyle sona erdi.
Geniş seyirci katılımına şahit olduğumuz festivalin programında toplam 213 belgesel yer aldı, John Berger'ın eserlerinin yer aldığı sergi dahil muhtelif etkinliklerle kentin kültürel çehresi perçinlendi.
Hayal İmparatorluğu
Festivalin uluslararası jürisi Paul Pauwels, Dina Iordanova, Laurent Rigoulet, Talal Derki ve Marianna Economou'dan müteşekkildi.
En iyi belgesele verilen Altın İskender Ödülü Danimarka'dan David Borenstein'ın Dream Empire adlı eserine verildi.
Çin'de Batılı figüranlar sayesinde insanların aldatılarak inşaat sektörünün nasıl zenginleştiği anlatılıyor. Tarihsel doku ve doğa katliamı yaşanan ülkede gökdelenlerden oluşmuş korkutucu boyutlardaki siteler artık müşteri bulmakta zorlanırken yaşanan insanlık dramları da belgeselde ayrıntılarıyla işleniyor.
Filmin dünya prömiyeri Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da geçtiğimiz Kasım ayında düzenlenen prestijli IDFA'da gerçekleşmiş, Selanik festivaliyle aynı tarihlerde organize edilen Miami Film Festivalinde de seyirciyle buluşmuştu.
Sundance Film Festivalinden sinematografi ödüllü Makineler ise Selanik'te jüri özel ödülünü aldı. Sömürünün had safhaya ulaştığı Hindistan'daki bir tekstil fabrikasında yönetmen Jain belgesel estetiği konusunda yüksek seviyelere ulaşıyor. Renkler, atmosfer, makinelerin ritmik tınıları seyirciyi hipnotize ederken kapitalist sistemin köleleştirdiği işçiler birer gölgeye dönüşmüş zayıf bedenleriyle hayat mücadelesi sürdürüyor. Makineler'in de dünya prömiyeri IDFA'da gerçekleşmişti.
Jürinin özel mansiyonu Angelos Rallis'in Şengal, Neredesin? (Shingal, Where Are You?) adlı belgeseline verildi. IŞİD'in soykırımına maruz kalmamak için memleketlerini terk etmek zorunda kalmış Yezidilere eğilen belgesel Türkiye'deki bir maden ocağına sığınmış bir aileye odaklanırken kız çocuklarını kaçırmış olan teröristlerle temas kurup onları kurtarma çabalarına tanık oluyoruz. Amsterdam'daki IDFA'da görücüye çıkmış olan film çarpıcı sahneleriyle Irak'ta yaşanan dehşeti seyirciye birebir yaşatıyor.
Yunanistan Parlamentosu tarafından verilen İnsanî Değerler Ödülünün sahibi de Rahul Jain'in Hindistan, Almanya, Finlandiya ortak yapımı Makineler adı eseri.
Uluslararası Af Örgütü ödülüne ise Raoul Peck'in I Am Not Your Negro (Senin Zencin Değilim) adlı belgeseli layık görüldü. Yazar ve insan hakları aktivisti James Baldwin'in ABD'deki Afrika kökenli vatandaşlara yönelik ayrımcılık ve ırkçılık hakkındaki militan duruşu filmin ana direğini oluşturuyor.
WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ödülünü Pandora Mouriki'nin Days Of A Lake (Gölün Günleri) adlı eseri aldı. Kerkini gölü hakkındaki filme verilen ödülü alırken yönetmen Mouriki doğayla insanın bir bütün olduğunu, yan yana veya karşı karşıya olmadığını belirtti.
Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu Fipresci'nin ödülü de Makineler'e verildi. Filmde acımasız patronların umursamaz tavırlarına şahit olurken çocuk işçilerin de ağır bedeller ödediğini görüyoruz.
İtalya'dan Roberto Tirapelle, Almanya'dan Bettina Hirsh ve Yunanistan'dan Christos Skyllakos jüriyi oluşturan isimlerdi.
Fisher birasının sponsorluğunda verilen seyirci ödüllerinden biri yine IDFA'ya katılmış, hatta ödül almış Nowhere To Hide (Saklanacak Yer Yok) adlı etkileyici belgesele verildi. Irak'ta hemşirelik yapan Nori Sharif ve ailesi hakkındaki eserde IŞİD vahşeti bir kez daha karşımıza çıkıyor. Yönetmen Zaradasht Ahmed, Nori'ye verdiği kamera sayesinde olaylara hepimizi aracısız dahil ediyor. (MT/EKN)
Festivalin toplu sonuçları için tıklayın.