Kalkınma Bakanlığı 2018 Yılı Yatırım Programını yayımladı.
Gerçi Bakanlar Kurulu Kararı eki olarak Ekim 2017’de de yayımlanmıştı, ama ne hikmetse iki metin aynı değil gibi geldi bana. Konuyu uzmanlarına havale edelim, devam edelim.
Büyümekte olan bir ülkenin yatırım programı uzun olur tabii, ama ne aradığınıza göre okuma hızınız değişebiliyor. Metin üzerinde arama yapmak için tuşa basıp “şehir hastanesi” yazdım, 3 sayfa çıktı karşıma. Metnin ikinci sayfasında şöyle bir açıklama var: “Kuruluşların 7066 sayılı 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan sermaye transferi ödeneklerinden sadece kamu yatırımı niteliğini taşıyanlar kuruluş ve sektör yatırım ödeneği toplamına dahil edilerek, kamu yatırımı niteliğinde olmayıp kamu sektörü dışına transfer niteliğinde olan ödeneklerin bir kısmı ise kuruluş ve sektör yatırım toplamına dahil edilmeden 2018 Yılı Yatırım Programı ile ilişkilendirilmiştir. Genel ve Özel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdarelerinin yatırım ödeneklerine yatırımlarla ilgili personel giderleri, gayrimenkul alımı ve kamulaştırma ödenekleri ile şehir hastanelerinin kira ödemeleri dahil değildir”.
Cümle karmaşık gelmiştir. Tekrar tekrar okuyunca da anlaşılır olmuyor. Benim anlayabildiğime göre şehir hastanelerinin kira ödemeleri yatırım bütçesinde görünmüyor. Bütçede görünmeyen, bütçeden ödenmeyen yatırım kamu yatırımı değildir. Peki Sağlık Bakanlığı’nın yatırım bütçesinde görünmeyen bu “çıldırtan hastaneler” nasıl kamu yatırımı oluyor? Niye devlet erkanı gidip kurdele kesiyor? Sormaya devam edelim.
Programın 60. sayfasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ait bir proje görünüyor. Projenin konusu şöyle: YHT Gar-Şehir Hastanesi-Depo Sahası-Raylı Sistem Etüt Proje. Metinde ciddiyete uygun olsun diye “hast” yazıp kesmişler gerçi. Bu işin ÇED’i, fizibilite etüdü ve kesin projesi hazırlanacakmış. Bu işin bedeli 10 Milyon TL imiş. Bu proje Etlik için mi Bilkent için mi belli değil.
Gelelim Sağlık Bakanlığı’nın sayfasına. Programın 212. sayfasında şöyle yazıyor: “Şehir Hast. Kull. Bed. ve Zorunlu Hiz. Geri Öd. Proj.”. Meali yan sütunda “Hastane kullanım bedeli (10 adet)” olarak açıklanmış. Proje tutarı 1 Milyar 671 Milyon 685 Bin TL ve 2017 yılı itibariyle sadece dört hastane için yapılan ödeme 344 Milyon 685 Bin TL. 2018 yılı için öngörülen toplam ödeme 1 Milyar 327 Milyon TL. Aynı sayfada normal ihaleyle yaptırılan işler de görülüyor. Erzurum’da 1.200 yataklı hastanenin (yatırım maliyeti 213 Milyon TL idi) yanına ikinci etap olarak 700 yataklı bir ek hastane binası yapılacakmış ve bunun bedeli de 512 Milyon 917 Bin TL.
Yani memleketini ve hemşerilerini gerçekten seven bakanlar, şehir hastanesini şehrine sokmuyor. Şehir hastanesi ihalelerini alan şirketlere, bu şirketlere para verenlere baktığımızda bu işin milliyetinin olmadığı açıkça görülüyor. (ÖE/HK)