Farklılıklarıyla abisinin ve arkadaşlarının tepkisini toplayan, istenmeyen, uyumsuz giyimli Tuna ile ağabeyi Emir'in bir günlük macerası, önyargının ne kadar berbat bir duygu olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor.
Şimdi şöyle düşünün, "Sıska bacakları, incecik kolları, kısacık boyu ve komik giyinişiyle" sizi çileden çıkartan ve üstelik sürekli gülümseyen bir kardeşinizle günü geçirmek zorundasınız!
Mor tişört ve kırmızı kelebekli çoraplı kardeş
Üstelik, kardeşinizin farklılığı bununla da bitmiyor. Göbeğin yarısını dışarıda bırakan kısa mor tişörtü, kısa, kahverengi şortu, kırmızı kelebekli sarı çorabının tekini dizine kadar çekmesi de size "korkunç" olarak geliyor mu? Belki de birçoğumuz bize biçilen kadın ve erkek rollerinden kaynaklı bu "korkunç" durumu görmek istemiyoruzdur ama bu istenmeyen durumu yıkabiliriz de.
Vay halinize!
Kitabın sayfalarını çevirdiğinizde karakterlerimizden biri olan Emir, kardeşinin giyinişinden kaynaklı sürekli arkadaşları tarafından alaya alınıyor ve morali bozuluyor. Eh bu kardeş bir de Kızılderili şapka takıp, sağ omuzuna da oyuncak kargayı oturtursa vay halinize!
Aykırı ve başı dik
Bizim "aykırı" Tuna ise kendisine ve abisine alaycı şekilde gülünmesine aldırmayan, başı dik ve gülümsemesiyle farklılığını gösteriyor. Özgüvene sahip olması ve tuhaf tuhaf bakışlara meydan okuyuşu sizce de cesurca değil mi? Tuna'nın abisi ve arkadaşlarının tüm planlarını boşa çıkarması ve uğraşlarıyla baş etmesinin arkasındaki sevgi, kitabı bir nefeslik kılıyor.
Öfkeye karşı sevginin gücü
Aslında Tuna ile Emir ve arkadaşları arasında yaşananlar, sevgiyle öfkeye karşı olan gücünü ortaya koyuyor. Sevginin sarmalayan, kucaklayan, korkudan uzaklaştıran gücü ile öfkenin, yol açtığı olumsuzlukları ayırt edeceğiz. Tabii hayvanları sevmeyi ve onlarla dost olmanın sihirli bir formülünün olmadığını, sadece sevginin her şeyin üstesinden geleceğini de bize gösteren "tuhaf" Tuna'ya borçluyuz bunu.
Önyargılar kırılıyor
Emir ve arkadaşları tarafından sabah istenmeyen Tuna, günün sonunda "Cesur, çılgın kardeşim benim!" oluyor. Macera dolu, şaşırtıcı ve eğlenceli yolculuk sizde merak uyandırmadı mı? Öyleyse önyargıları kırmaya buyrun...
Kitap: Tuhaf şeyler oluyor Yazar: Yetgül Karaçelik Resimleyen: Ege Karadayı Yayınevi: Nota Bene Okuma Yaş Grubu: 4 yaş üzeri | |
BİA ÇOCUK KİTAPLIĞI İÇİN TIKLAYIN
(SYZ/AÖ)