İnsan denen eşrefi mahlûkat tuhaftır. Denizler içre olup da denizi ve denize dair olan birçok şeyi bilmezlik ya da farkında olmamak misali!
Bir dolu güzelliğin, hüznün dünyaya dair olan her bir şeyin tam da göbeğinde yaşar da, adeta farkında olmaz! Hayat dediğin “yalan dünya” misali, varsın ve yoksun. İşte, geldik gidiyoruz. Şen olasın, Halep şehri misali. Gidersiniz, yol bilip yordam bilirlik misali, sonra ardınızdan birileri çıkar ve tarihin bir dönemine ışıldağını tutar.
Şarkın ikinci kitabı
Karanlıkta kalmış her bir şeyi didik didik eder, döker orta yere. Ama bu orta yere dökme hâli öyle ulu orta olmaz. Titiz bir çabayla olur. Zaten öyle olmazsa yapılan işin pek kıymeti de olmaz!
İşte kendisini hayli yıllardır Diyarbakır’dan NTV emekçiliğinden tanıdığım İbrahim Ateşoğlu, “Yeşil Kırmızı, Şarkın Yıldızı” ilk kitabından sonra ikinci kitabı “şarkın yıldızları” ile sanki eksikliğini ya da yarım kaldığını hissettiklerini tamamlamak için yeniden sahnede.
Eskilerden-yenilere şehri kadim Diyarbekir’e dair iki yüz dolayında spor şahsiyetinin biyografik metinleri ile anıları, şehirlerinde veya deplasmandaki acı tatlı anılara dair futbolla ilgili neleri varsa! İbrahim Ateşoğlu’nun ulaşabildiği herkese dair sıkı bir çalışma olmuş. Şehrin futbol tarihine yazılı bir kaynak olacak belgesel tadında zengin görselliği olan bir kitap.
Beş yıllık bir çalışma
Panoramik bir film şeridi gibi şehrin adeta futbol hafızası; sahada ve deplasmandaki anılar, yaşananlar, galibiyetler, mağlubiyetler, şampiyonluklar, kavgalar, gürültüler, sporla başlanan hayatlardan kopuşlar ve koca bir ömrü futbola adamışlıklar…
Takdir edilmeli ki önce televizyonun sonra dijital dünyanın bunca müdahil olmadığı zamanlar (diyelim ki 1990’lara kadar) hayatlarımıza o denli sinemasal ve futbol üzerinden okunmayı, konuşulmayı hak ediyordu ki! Sanki anlatılmaz, yaşanır misali…
Çok özenli arşivlik bir prestij kitabı olmuş “Şarkın Yıldızları”. Beş yıl yoğun olarak üzerinde çalışılmış bir emeğin kitabı.
Tanıl Bora futbol yazılarında benim cephemden bir analisttir. “…’Teröre karşı ahalinin ilgisini futbola çekelim’ diye himaye edilmek bir yana, ezim ezim eziliyor…”der Diyarbakır ve futbolu konuşurken.
İşte, tam da bu baptan hareketle ilgi duyuyorsanız eğer, ha futbolla ilginiz olmasa bile kente dair ne var ne yoka ilginiz var ise birazda futbolun izdüşümleri üzerinden “Şarkın Yıldızları” tam size göre.
Not: Şarkın Yıldızları bir yayınevi kitabı değil. Yazarının kendi yayını, ilgilisi edinmek için yazarını aramalı. İşte telefonu: İbrahim Ateşoğlu +90 (532) 257 28 32
(ŞD/EMK)