Hacker'lar kendini gerçekleştirme telaşında olan, zevk alabileceği bir iş düzenini kuran ve bu düzende zamanını tamamen ya da büyük çoğunlukla kendine göre ayarlayabilen insandır. Aslında bundan "Bir Emekçi Olarak Hacker Kimdir" yazısında bir miktar bahsetmiştim. Tekrarlamak gerekirse, hacker emeğiyle alışılmışı öteleyen, ötede bir insandır. Ötededir ama öteki ve ötekileştiren değildir. Paranın ve ticaretin yarattığı ötekileri de reddeder.
Bu anlamda Özgür Yazılım üreten, test eden ve kullanandır hacker. Özgür ve bağımsız yayın yapandır. Belgesini, bilgisini ticarete kurban etmeden sunandır. Hacker bianet'in herkesidir. O halde hacker'lar hacker'larla dolu bir mekana saldırmış olamazlar.
Cracker kimdir?
O halde kim saldırdı bianet'e? Cracker'lar. Cracker kimdir? Saldırarak ve bozarak varolandır. Varolmasını, yok etme üzerine kurmuştur. Bu anlamda aklıma ilk gelen örnek ABD Başkanı. Yaşamını yok ederek kurgulayan ve varlığını yok ederek ortaya koyan bir meşhur olarak.
Hacker'lar sosyal insanlardır. Sosyal olana, toplumadır işleri güçleri. Cracker'sa kendinedir.
Craker'lar nasıl cirit atarlar ya da kısaca güvenlik
İnternet dünyanın küçülmesi ve özgürlük. Belki de özgür ifade ortamı sağlamada en güzel araçlardan biri.
İnternet, bilgisayarların ve bilgisayar ağlarının bir iletişim protokolü üzerinden birbirleriyle görüşebilmesi demek. Bu görüşme karşılıklı mesajlaşma, sohbet etme şeklinde olabildiği gibi Web sitelerini sunan sürekli açık bilgisayarın sunuculuğuyla bir bilgi toplumu ortamı da olabilir. Artık araştırmaların çoğu İnternet kaynaklarından yani WEB sunuculardan yapılıyor.
Sunucu bilgisayarlarsa bir işletim sistemine, bir Web sunma yazılımı ve bir Web sitesiyle birkaç katmanda hizmet veriyor. Bunlardaki herhangi bir açık bilgisayarcılar tarafından hemen yakalanıyor ve çoğunlukla açığa sahip taraf uyarılıyor. Uyarı bazen bir sözle, bazen bir küçük mesajla sempatik olarak yapılıyor.
Uyarı değil de, ele geçirme ve bu yolla haz alma telaşındaki bilgisayarcılarsa bu konuya tamamen bayrak dikme mantığıyla yaklaşıyorlar. Bayrağı dikip hazlarıyla yollarına devam ediyorlar.
En güvenlisi Özgür Yazılım araçları ve Linux
Linux, Web sunucusu bilgisayarların yüzde 60'ına yakınında var artık. Rüştünü ispat etti. Nedeniyse sunucu bir bilgisayar olarak yarattığı güven ortamı. Güvenli, çünkü betik yapısı güvensizliğe izin vermiyor. Güvenli, çünkü tüm kapılarının kontrolü sizde.
Buna rağmen Linux sunuculara saldırı gerçekleştirilebiliyor olmasının nedeni, henüz sunucu yöneticilerinin yeterli bilgiye sahip olmaması. Ya da güvenlik konusunu (benim de yaptığım gibi) hafife almaları. Hafife alıyoruz, çünkü bari İnternet üzerinde güvenlik ve güvenlikçi sözcüklerinden uzak yaşayalım istiyoruz. Diğer bir nedense İnternet sunucu programlarının ve Web sitelerinin yeterli güvenlik önlemi alınmadan tasarlanmış olması.
Her gün gelişen Linux dağıtımları ve üzerinde çalışan ürünler, bu tür güvenlik açıklarını anında tespit ederek yamalar üretiyor ve güvenlik güncelleştirmeleriyle özgür yazılım kullanıcılarının rahat etmelerini sağlıyorlar.
Sanal saldırıda tek gerçek: Tatminsizlik
Biz de bir site yaptık. Tek amacı özgür yazılımla ilgili yaşadığımız süreçlerin ve bazı özgür yazılım haberlerinin siteye aktarılması ve insanlarla paylaşılması. Reklam yok. Politik mesaj yok. Ancak sitemizi ele geçirdiler. Kötü tabiriyle "heklediler". Yani birisi yaptıklarımızı bozmak adına enerji harcadı. Merak ettim ve sordum neden diye; yanıt alamadım. Hani nedenini bilsem hak vermeye hazırdım.
bianet'e neden saldırılır? bianet haber sitesi. Günlük haber ve bir sürü emek. Bir sürü telaş. Artık sosyal kesimlerin izlediği, haberdar olduğu ve hatta haberdar ettiği bir site. Tüketicisini üreticileştiren, birlikte üretilen ve herkesle bedelsiz paylaşılan haberlerin sitesi. Reklam bile almıyor. Saldırıya uğruyor. Ne adına?
Neden bu saldırılar? Bir tatminsizlik. Üreterek değil, tahrip ederek varolma süreci. Ancak varolmuyorlar. Kendi kafasında var hissediyorlar kendilerini. O anda bile yok oluyor diğer kafalarda. Karanlık kadar görünmez oluyorlar.
Oysa isterdik ki, İnternet özgürlük olsun ve herkes her şeyi söylerken kapılar ardına kadar Antakya evlerindeki gibi açık olsun. İsteyen girsin çıksın. Bir değil, tüm bilgiyi alsın. Okusun, öğrensin. Öğretsin, okuyalım.
İnsan saldırma potansiyelini İnternet'le ve sanal toplumla yeniden ortaya çıkardı. Ne mutlu ki, insanlık içinde birlikte üretme ve herkesle paylaşma potansiyelini de taşıyor ve dünyada milyonlarca hacker, yani Özgür Yazılımcı var, Özgür Haberci var. (AA/TK)