* Fotoğraf: Ayşe Köse Badur.
"Küçücük bir virüsün kibir, gösteriş dolu, her şeye kadir ve muktedir olduğu düşünülen kapitalist dünyamızı fos çıkarışını izlerken sürekli bundan birşeyler öğrenmeliyiz demiştik. Bugün sormalıyız: Öğrenebildik mi?"
İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından 13 Nisan 2020 tarihinde düzenlenmeye başlanan ve 21. yüzyılı "beklenmedik" şekilde etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin farklı açılardan irdelendiği toplantılar kitaba dönüştü.
Metis Yayınları tarafından yayımlanan "Salgın, İklim, Toplum" kitabı, pandemi sürecinin değerlendirilmesi açısından okura önemli bir kaynak sunarak, literatürdeki yerini alıyor. Pandeminin ilk günlerinden başlayarak salgının dünyadaki ekonomik ve sosyal etkileri inceleyen kitapta iklim krizinin etkisi de önemli bir yer kaplıyor.
Kitapta akut kriz koşulları altında insan davranışlarının nasıl şekillendiği, nasıl yönetildiği ya da yönetilemediği; salgın ve iklim krizinin etkileri başlıca tartışma konularından.
Covid-19'a karşı etkin aşıların henüz bulunmadığı ve kullanılmaya başlanmadığı bir dönemde açılan kitapta, salgına karşı alınan fiziksel önlemleri ve pandemi koşullarında iyiden iyiye ağırlaşan işsizlik sorununun ekonomiye etkileri de önemli bir yer ediniyor.
Şaşkınlık ve belirsizlik
"Küresel ısınma, iklim değişikliği de bir insan hatası. Savaş da bir insan hatası. Esasında insan odaklı bir dünyanın sonuçlarını bugün ve bu yıkım sadece insan üzerinde olmuyor. Bütün canlılar üzerinde oluyor, doğa üzerinde oluyor, yani tüm bunlara yaşam diyoruz."
Salgın döneminde ön plana çıkan bir diğer tartışma konusu ise kitapta da vurgulandığı üzere din, toplum ve siyaset ilişkisi oldu. Bu durumun en önemli nedeninin, dinin salgınla mücadelede merkezi bir role yerleştirilmesi olduğu, kitaptaki "Salgın Dönemi Siyaset ve Uluslararası Politika" başlığında detaylıca ele alınıyor.
Dünyayı ve küresel sistemi, eşitsizliklerin katmerlendiği bir dönemde etkisi altına alan Covid-19 salgını, eşitsizlikleri derinleştirirken hangi taşları yerinden oynattı? Bu sorunun yanıtı da "Pandeminin Ekonomi Politiği" başlıklı bölümde veriliyor.
İPM tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen "Salgın ve Toplum" toplantılarındaki konuşmalar, salgının başında yaşanan belirsizlik, şaşkınlık ve korkuya dair hislerimizi de bizlere hatırlatarak pandemiyle ilgili kaleme alınan metinlere önemli bir katkıda bulunuyor.
İPM Kentleşme ve Yerel Yönetişim Koordinotörü Ayşe Köse Badur tarafından derlenen kitap "COVID-19 Salgınında Bilimsel Gelişmeler", "COVID-19 Sürecinde İnsan ve Psikoloji", "COVID-19 ve İklim Krizi", "COVID-19 Salgını Esnasında Türkiye ve Dünya Siyaseti" temalı dört bölümden oluşuyor.
Kitabın son bölümünde ise salgına sadece insan odaklı bakmaktan çıkıp, yaşam odaklı bir gözle bakılmasına vurgu yapılıyor.
Katkıda Bulunanlar: E. Fuat Keyman, Selim Badur, Senem Aydın-Düzgit, Evren Balta, Ümit Şahin, Kâmil Yılmaz, Işıl Arıcan, Yağız Üresin, Pelin Oğuz, Cem Güneri, Çiğdem Nas, Nebi Sümer, Emre Erdoğan, S. Adil Sarıbay, Erdoğan Özmen, Sinan Alper, Ayşenur Dal, Onurcan Yılmaz, Fikret Adaman, Zafer Yenal, Sinan Erensü, Hande Paker, Gökşen Şahin, Akgün İlhan, Murat Türkeş, Tuğba Öztürk, Galip Dalay, Çağlar Keyder, Atila Eralp, Nilgün Arısan-Eralp, Feyzi Baban, Pınar Uyan Semerci, Işık Özel, Mustafa Kutlay, Alper Kaliber, Yusuf Leblebici, Galip Yalman, Gökçe Uysal, İnsan Tunalı, Ateş Altınordu, Umut Azak, Ayşe Çavdar. |
Salgın, İklim, Toplum
Nasıl Bir Dünyada Yaşayacağız?
İstanbul Politikalar Merkezi Panelleri
Derleyen: Ayşe Köse Badur
Yayıma Hazırlayan: Ayşe Köse Badur ve Semih Sökmen.
Haziran 2022
Metis Yayınları
(MT/TY)