"Bu seçimlerde ne olur" sorusu 12 Haziranda yanıtını bulacak.Yine de bir tahminde bulunmak gerekirse; oyları önceki seçime göre gerilese bile Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 11, Kemal Kılıçdaroğlu ile yakalanan rüzgar sayesinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) dört, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) barajı geçmesi durumunda üç milletvekili çıkartması muhtemel gibi görülüyor.
Bu tahminleri değiştirecek etkenlerin başında MHP'nin barajı geçememesiyle Turhan Tayan'ın Doğru Yol Partili (DYP) seçmenin ne kadarını yeni partisi CHP'ye kazandıracağı geliyor.
Yine Saadet Partisi ile birinci sıra milletvekili adayı Şevket Kazan'ın ve Has Parti'nin muhafazakâr oylar üzerindeki etkisi de sonuçlar üzerinde az da olsa etkili olacağa benziyor.
Bursa'nın 23. dönemde 16 olan milletvekili sayısı yeni dönemde 18'e çıktı. 23. dönemde Bursa'yı 10 AKP'li, üç CHP'li, üç MHP'li milletvekili temsil etti. Bursa'da 2007 genel seçimlerinde oyların yüzde 51'ini AKP, yüzde 18.46'sını CHP, yüzde 14,11'ini MHP aldı.
İki kutuplu seçim havası
12 Haziran'a sayılı günler kaldı ancak Bursa kent merkezinde hissedilir bir seçim havası pek yok. Parti mitinglerinin olacağı sıra bir hareketlilik oluyorsa da geçmiş yıllara oranla daha sönük bir seçim atmosferi yaşanıyor diyebiliriz.
Ya da bir başka deyişle referandumda siyasete doyan Bursalılar büyük gürültü kopar denilen merkezi uygulamalara bile sessiz kalmayı tercih ediyorlar.
Parti il örgütlerine rağmen AKP, Bülent Arınç'ın birinci sıra milletvekilliği adaylığına yerleştirilmesi, CHP'den Turhan Tayan'ın ikinci sıradan aday gösterilmesi seçim suyunu çok da bulandırmışa benzemiyor.
Turhan Tayan dağ köyleri ve ilçelerinde oldukça etkin bir isim. Uzun yıllar CHP karşıtlığını kimselere kaptırmayan Tayan şimdilerin en hızlı CHP'lisi gibi.
Daha çok AKP-CHP merkezli iki kutuplu bir seçim havasının yanı sıra, Demokrat Parti (DP) ile ittifak yapan ve Bursa Milletvekili adayı olan Haydar Baş'lı DP propagandası da sokakta oldukça yaygın.
Sosyalist sol ve Kürt seçmeni
Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun (EDÖB) Bursa bağımsız milletvekili adayı Mehmet Deniz Büyük seçim çalışmaları sırasında başta Kürt sorunu olmak üzere, işçilerin ve emekçilerin birikmiş sorunlarını dile getiriyor.
Büyük, bugüne kadar iktidar ve iktidar ortağı olmuş tüm sermaye partileri tarafından istismar edilenlerin sesi olacaklarını ifade ediyor. Büyük, daha çok mahalle çalışmaları ve internet üzerinden propagandayı tercih ediyor.
MHP'de kaset şokuyla toparlanma
MHP kanadında kaset şoku ile birlikte bir toparlanma görülüyor. Başını MHP Bursa Milletvekili adayı Cüneyt Karlık'ın çektiği çalışma grubu baraj kaygısından uzak bir görüntüyle iddialarını sürdürüyorlar.
Öte yandan Bursa da genel anlamda piyasaların durgunluğu ve işsizlik oranına dair hissedilir bir düşüşün olmayışı partilerin vaatleri noktasında seçmende pek bir heyecan yaratmışa benzemiyor. (RA/BA)