“Duman vurmuş kemençenin yayına
Haramiler el uzatmış aşına
Tütününe fındığına çayına
Ne susarsın çağır can yoldaşını
Dağlar başına”
Şair İbrahim Karaca’nın “Karadeniz” isimli bu şiiri, bugün Doğu Karadeniz halklarının başına gelenleri özetliyor.
Karaca sadece şiir yazan bir toplum öncüsü değil; aynı zamanda kültür sanat üzerine çalışmaları, Hemşin dili ve kimliği üzerine araştırmalarıyla da özellikle Hemşin yazınına önemli katkılar sunuyor.
Su Yayınları, tam sözünü ettiğim nokta üzerinden Karaca’nın iki kitabını yeniden okurla buluşturdu.
İlki, “Dil, Tarih, Kültür” serisinde yer alan “Bir Avuç Hemşin”. Kitap, Hemşinileri anlatan fotoğraflarla da bölgeyi ve kültürü daha iyi tanımanıza yardımcı oluyor.
Karaca, kitabın önsüzünde kitabın ortaya çıkışını şöyle anlatıyor:
“Aklıma geldikçe bir kenara not ettiğim yerel sözcüklerle başlayan bu serüven önceden düşüncesi bile olmayan bu kitaba kapı araladı. ‘Khaçapit’te Yaşayan Hemşin Sözcükler’ olarak tasarladığım kitapçık, genel metinle beraber ‘Bir avuç Hemşin’e’ dönüştü..”
TIKLAYIN - Muxiyes Gedri Oç, Tseniyes Edi Tsen Elli Oç*
Ters Akıntılar: Şiir unutmamaktır
Karaca’nın diğer kitabı da “Ters Akıntılar”. Şairin seçilmiş yazılarından oluşan kitap, şairin hayatla ve şiirle kurduğu bağla yakından ilintili.
Kitabın tanıtım yazısında, “Hayatın bir akışı var ve büyük insanlık için yarının dünden daha güzel olması bu akışın düzgün okunmasına bağlıdır. Düzgün okumak ters akıntılara girmek demektir. Ters akıntıya girmek ona kapılıp kaybolmak değil aslında, o olmaktır. Orada hayat vardır. Hayatın şiiri yazılmaktadır.”
Karaca ilk kitabı ile okuru Hemşin kültürünün çiçekli, türkülü, horonlu sokaklarına çağırırken ikinci kitabı ile de çok katmanlı kültür sanat yazılarının ortasında bırakıyor.
Bundan sonrası okurun zihninde bitiyor.
Şairin dediği gibi...
"Hemşin... Kalbimin diri yanı!
Hemşin... Bulutların, yağmurun ve yeşilin ana vatanı.." (EMK)