"bia[net]" 10 yaşında. 1997'den bu yana bağımsız ve alternatif bir "medya" kanalı olarak varlığını sürdüren, 1999'un sonlarından başlayarak internette bir "haber sitesi" olarak yayında olan "Bağımsız İletişim Ağı" çıkış noktasında TÜrk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) - Türk Tabibleri Birliği (TTB) gibi meslek örgütlerinin yer aldığı bir alternatif mecranın adıydı.
O günlerde yayına gireli bir yıl olan Bizim Gazete'de TGC ile İstanbul Tabip Odası'nın ortaklaşa sürdürdüğü bir çalışma ile her hafta "sağlık-tıp" sayfasının hazırlanmasında yer alıyor, bir yandan da Türkiye'de en uzun süre yayınlanmış radyo sağlık programı "Merhaba Acil"i, bir hekim ve bir eczacı arkadaşımla birlikte Yön Radyo'da yayınlıyordum. BİA'nın ilk proje yürütme kurulunda yer almam da bu deneyim nedeniyle TTB'yi temsilen oldu. Sonrasında BİA ve bianet'e katkıda bulunmak bir görev ve onur oldu.
Aralık 2000'de deneme yayınına başlayan ve Ocak 2001'den bu güne kadar yayınını sürdüren, medyada bir "marka"ya dönüşmüş olan "bianet"in 10. yaşını kutlamak için 2 Mayıs 2010, Pazar günü bir araya geldiğimizde durup geriye baktığım oldu.
O gün için hazırlanan broşürün ön sayfasındaki veriler, sevgili Ertuğrul Kürkçü'nün toplantıyı açarken vurguladığı, bugüne gelene kadar sarf edilen "emeğin büyüklüğü"nü bir kez daha somutlaştırdı.
Geçen 10 yılda 121 bin 605 haber, 3 bin 859 yazar, bin 483 haberciye eğitim, 15 kitap, 64 medya gözlem raporu, 27 editör ve muhabir, 96 radyo programı, sekiz ödül, internet sayfasını Türkiye ve dünyadan izleyen on milyon ziyaretçi, 20 milyon ziyaret ve 40 milyon kez görüntülenen sayfalar, bu sırada hakkında açılmış dört de dava.
Kıyaslamak için yararlanacağımız başka bir örnek, benzer bir platform yok. Ama içinde yer aldığım için yakından bildiğim bir gerçek var, tüm bunlar Kürkçü'nün söylediği büyük bir emekle gerçekleşti.
Destek, katkı ve katılıma yeni bir çağrı
bianet'e sağlık alanından doğru biraz daha yakından bakmak, sağlık haberciliği açısından yaptıklarını değerlendirmek ve en azından sağlık alanındaki destek, katkı ve katılıma yeni bir çağrıda bulunmak gerekiyor.
Sağlıkla ilgili, her an kullanıma hazır "on yıllık bir arşiv" niteliğindeki bu bölümde yer alan yazıların ilki, 27 Ocak 2001 tarihli, "İlaçta Boykot Çare Değil" başlıklı yazı. Benim yazdığım ilk yorum ise "Deli Danaya Karşı Önlemimiz Yok" başlıklı yazı; 9 Şubat 2001'de yayımlanmış.
O tarihten bu güne kadar bianet'te sağlık başlığı altında sıralanmış haber ve makalelerin toplam sayısı "1566"; tümüne oranı ise "binde 12". Ancak sağlıkla doğrudan ilintisi bulunan kadın, çocuk, çevre ve insan hakları başlıkları altında da ilgili haberler yer aldığını göz önüne alırsak bu sayının yüzde birler düzeyinde olduğunu söylemek mümkün.
Yaygın ve genel medyada sağlıkla ilgili konuların oranı, "magazin, reklam ve tanıtım" türü haber ve yazılar dahil yüzde 6-10 arasında değişiyor. bianet'in baktığı yerden bakmayan haberleri dışında tutsak bile sağlık açısından henüz olması gereken yerde olmadığımızı söylememiz gerekiyor.
Sağlık alanından gelen bir kişi olarak bu konuda elimden geleni yapmaya çalışsam da çabaların yeterli olmadığını görüyorum.
Sağlık habercilerine çağrı
Elbette çıkarılacak sonuç bianet'i eleştirmek ya da "ahlanıp vahlanmak" olmamalı. Tersine bu durumu bianet'in olanaklarından daha yaygın ve etkin yararlanarak çoğaltmak gerekli.
Sağlık hizmetinden yararlananlar, sağlık alanında çalışanlar, bu kesimlerin örgütleri, birliktelikleri, eğitim ve akademik kurumlarıyla onların temsilcileri, sağlık alanında yazıp çizenler, kendi çalıştıkları yayın organlarında yazdıkları haberleri çeşitli nedenlerle yayınlanmayan sağlık habercileri bianet'i de bir iletişim, bilgi ve haber paylaşımı, görüş ve düşünce iletimi, tartışması zemin olarak görmeli ve katkıda bulunmalılar.
Yazımın spotunda yer alan "bianet'in duruş ve yaklaşımı"na uygun her türlü haber ve yoruma bianet'in kapıları sonuna kadar açık; bianet'in varlık nedeni ve beklentisi de bu. "Hak haberciliği" temelinde sağlık alanında yaptıklarınızı, yaşadıklarınızı, düşündüklerinizi, eleştiri ve önerilerinizi bianet bekliyor.(MS/BB)