Anadolu Ajansı haberi gazetelerde yayımlandı. Başbakan yardımcısı ve Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın bir soru önergesine yanıtı 1 Temmuz 2002 günlü Bizim Gazete'de "Mesut Yılmaz, 'RTÜK Yasası değişmeli' dedi" başlığıyla haber oldu. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "İnternet'le ilgili düzenlemeler başta olmak üzere, yasada değişmesi gereken hususlar bulunmaktadır" demiş. Miş(!)...
Hükümetin Başbakan Yardımcısı Sayın Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş'ın soru önergesine verdiği yanıtta, kamuoyunda RTÜK Yasası olarak adlandırılan yasanın Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun olup olmadığının tartışmalı olduğunu söylemiş. Çünkü bu yasanın hazırlanması sırasında İngiltere gibi AB üyesi ülkelerdeki düzenlemeler de göz önünde bulundurulmuş. Muş (!)...
Bütün bu mişlerle muşlar arasında, AB kriterlerine aykırılığının, ancak uygulamayla anlaşılabileceğini bildiren Sayın Başbakan Yardımcısı'nın daha önemli bir görüşü var:
"Yasa, hükümet tasarısı olarak Meclis'e geldiği ve kamuoyundaki eleştiriler doğrultusunda değişiklik yapılması yönünde bir uzlaşma da sağlanamadığı için mevcut şekliyle çıkmıştır. Uygulamada ortaya çıkacak sonuçlar ve elde edilecek deneyimler ışığında, yasanın değiştirilmesi yolu daima açıktır. Bize göre İnternet'le ilgili düzenlemeler başta olmak üzere yasada değiştirilmesi gereken noktalar bulunmaktadır".
Başbakan Yardımcısı RTÜK Yasası'nın "yürürlüğe" girmesinden 41 gün sonra yayınlanan haberde; RTÜK Yasası'nın AB kriterlerine aykırı olduğunu ve değişmesi gerektiğini söylüyor. Yani kendi yaptıkları yasanın değişebileceğini söylüyor. Peki bu yasayı kim yaptı? Aslında bu yasa ne zaman ve kimler tarafından şekillendirildi acaba ? Yanıtlayalım.
Bakanlar Kurulu 7.6.2000 tarihinde hazırladığı "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun, Basın Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı kabul ederek 14.6.2000 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) gönderdi.
Bu tasarı TBMM Anayasa Komisyonu'na gönderilmesinden 11 ay sonra ele alındı. O zaman basından sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen başkanlığında görüşülerek İstanbul Milletvekili Cavit Kavak, Necdet Saruhan ve Kilis Milletvekili Mehmet Nacar tarafından verilen önergelerle bu gün RTÜK olarak bilinen Yasa ortaya çıkarıldı. Hükümet Tasarısı verilen önergelerle değiştirilerek kabul edildi. Böylece bu gün tartışılan RTÜK Mayıs 2001'de şekillendirilmiş oldu. Anayasa Komisyonu da tasarıyla ilgili 1/705 Esas, ve 10 karar sayılı 21.5.2001 günlü raporunu Meclis Başkanlığı'na verdi. Tasarı Genel Kurul'a geldi. 22 Mayıs 20001 ile 7 Haziran 2001 tarihleri arasında Meclis aralıksız çalıştı. Hükümetin Başbakanı ve tüm yardımcıları sabahlara kadar Meclis'ten ayrılmadı. Böylece hükümetin tam bir yıl önce hazırladığı tasarı; 4676 sayılı RTÜK Yasası olarak 07.06.2001 günü TBMM tarafından kabul edilmiş oldu.
Cumhurbaşkanı gönderilen yasayı on gün inceledi. Sayın Sezer 18.06.2001 günlü yazısıyla RTÜK Yasası'nı Anayasaya aykırı gördüğünden bir daha görüşülmek üzere TBMM Başkanlığı'na geri gönderdi.
Anayasa Komisyonu on ay sonraki 9.4.2002 tarihli toplantısında basından sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu başkanlığında toplandı. RTÜK Yasası hakkındaki Cumhurbaşkanı'nın geri gönderme tezkeresini görüştü. Anayasa Komisyonu Esas 1/878 ve 18 numaralı ve 11.04.2002 günlü raporuyla yasanın virgülüne dahi dokunulmadan Meclis'ten aynen geçmesine karar verdi. Böylelikle Sayın Sezer'in geri gönderme gerekçelerine rağmen, yasa TBMM'den hiç bir değişiklik yapılmadan yeniden geçerse Cumhurbaşkanı'nın ikinci kez geri göndermesi önlenecek ve Yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girebilecekti. Aynen öyle oldu. Yasa virgülüne dahi dokunulmadan 15.05.2002 günlü Genel Kurul'da aynen eski haliyle kabul edildi. 21 Mayıs 2002 Salı günlü ve 24761 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı ve 4756 sayılı RTÜK Yasası yürürlüğe girdi. Yani 2001 yılında kabul edilen ama Cumhurbaşkanı'nın geri çevirdiği 4676 sayılı yasanın sadece numarası değiştirilerek 2002 yılında yeniden ve aynen 4756 sayılı yasa olarak kabul edildi.
Cumhurbaşkanı 21 Mayıs 2002 günü Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru ile bu yasanın yürürlüğünü durdurma ve bazı maddelerin iptalini istedi. 2002/97 Esas, 2002/9 (Yürürlüğü Durdurma) Karar ve 12.06.2002 günlü Anayasa Mahkemesi kararı ile 4756 sayılı RTÜK Yasası'nın beş maddesi ve bazı fıkra ile bentlerinin yürürlüğünün durdurulmasına karar verildi.
RTÜK Yasası'nın imalatında ANAP damgası vardır. Anayasa Komisyonu çalışmaları ile Meclis tutanaklarını inceleyin göreceksiniz. Hükümetin Başbakan Yardımcısı ile basından sorumlu bakanlarının mensubu olduğu ANAP parti olarak üstün gayret göstermiştir. ANAP mensupları 21 Mayıs 2001 günlü Anayasa Komisyonu'nda şekillendirdikleri bu günkü 4756 sayılı RTÜK Yasası'nın mimarlarıdır. Yasanın geçmiş oluşumundaki satır başlarında yazılı Meclis Tutanakları'ndaki gerçek budur. Gerisi miş (!) ile muştur(!). (EÖ/BB)