Bu 23 Nisan kendinize bir iyilik yapın...
Yanlış anlamayın. "Gidin, kendinize bir şeyler satın alın" türünden bir reklam değil bu. Tam tersine, reklamlara "Dur" demenizi önereceğim.
Evet, "Dur" demek gerek çünkü durduran yok. Birçok şirket reklamlarında çocuk kullanıyor. Reklamlarda beliren çocukların bilerek ve isteyerek reklamlarda yer alması söz konusu değil çünkü onlar daha çocuk.
Reklamlarda oynatılan çocukların sokaklarda mendil sattırılan çocuklardan pek farkı yok. Satılan ürün yine bir büyük şirketin. Satan ise küçük bir çocuk. Emeğinin karşılığı sokakta da, reklamda da onu çalıştıran kişilerin cebine gidiyor.
Sokakta çalıştırılan çocuklar nasıl zarar görüyorsa, reklamlarda çalıştırılan çocuklar da zarar görüyor. Ama görüntüler titizlikle kurgulandığı için izleyiciler anlamıyor. Ama neresinden bakılırsa bakılsın, bir suistimal var. Çocuklar büyük şirketler, reklam ajansları ve ana babalar tarafından kötüye kullanılıyor. Çocuk kullanılan her reklam bir çocuk hakları ihlali örneği.
Sokakta mendil satın alanlar ile reklamlardaki mesajları yutanlar da aynı kişiler, aynı kitle. Mendil sattırılan çocuklar insanların acıma duygusunu sömürebilecekleri için çalışmaya itiliyorlar. Reklamlara çıkarılan çocuklar da insanların sevimlilik ve masumiyete algılarını sömürebilecekleri için çalışmaya itiliyorlar.
Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocukları ilgilendiren her uygulamada, her kararda öncelikle çocukların yararının düşünülmesi gerekmekte. Konu reklamda oynatılmaksa, reklam çocuğun yararına mı zararına mı sorusu önceliklidir; yani çocuğun yararı üstün tutulmalıdır. Reklamda yer almak çocuğun yararına değilse, ötesini tartışmak gerekmez.
Bugün kendinize bir iyilik yapın!
Büyük şirketlerin çocuk emeğini milyonların gözünün önünde her gün sömürmesine göz yummayın. Çocukların kullanıldığı reklamları izledikçe bu sömürünün bir parçası olduğunuzu unutmayın.
Bugün kendiniz, çocuğunuz; yine olmadı sırf 23 Nisan vesilesi ile beş dakikanızı ayırın. Reklamlarında çocuk emeği kullanan şirketlerin web sitelerinden, telefon hatlarından güçlü bir "Dur" mesajı gönderin.
Çocuk emeğinin kullanıldığı reklamlara tepki gelmedikçe bu reklamlar azalmayacak, tam tersine çoğalacaktır.
Nasıl mı?
Reklamlarında çocuk emeği kullanan şirketlere hemen bugün tepki verebilirsiniz.
Fiat web sitesinde "Türkiye'nin her yerinden yılın 365 günü, günün her saati 444 22 55 numaralı telefonu" arayarak ... tüm talep, öneri ve şikayetlerinizi iletebilirsiniz. Başvurularınız en kısa sürede değerlendirilerek size bilgi verilecektir," deniyor. Bu telefon numarasını arayarak Fiat reklamlarında çocuk emeği kullanılmasına karşı olduğunuzu iletebilirsiniz. Ayrıca Fiat web sitesinden görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Toyota web sitesinde bizlere birkaç seçenek sunuluyor: "Bayimiz sizi arasın". Diğer seçenek ise bayiyi sizin aramanız ve görüşlerinizi bildirmeniz.
Daha müdahaleci bir eylem için Toyota 24 Saat Yardım Hizmeti Hattı daha uygun: 0800 211 61 66 (veya 0212 233 3145). Ya da Toyota İletişim Merkezi'ni arayabilirsiniz: 0212 354 0 354. Bu sayede şirketin işleri de aksayacağı için şirketin vereceğiniz mesajı daha kolay anlaması mümkün olacaktır.
Türksel web sitesinde öneri ve şikayetler için ayrılmış olan bölüm var. Eğer telefon etmek isterseniz, numaralar şöyle: 444 0 532 veya 444 0 535. Eğer daha rahatsız edici olmak isterseniz, "Sinyal seviyesi, aranma aranmama, sim kart problemleri ve açılmayan yeni hatlar için" kullanılan ücretsiz "Acil Teknik Yardım" hattını arayabilirsiniz: 0532 757 0770.
Vakıflar Bankası web sitesinde şu sayfaları kullanabilirsiniz: VakıfBank Sorun Çözelim - Şikayetleriniz ve VakıfBank Sorun Çözelim - İstek ve Önerileriniz. Telefon numarası ise 444 0 724.
Pegasus Havayolları çocukları uçuş güvenlik filmlerinde oynatıyor. Pegasus'a "Dur!" demek için 444 0 737 numaralı telefonu veya web sitesini kullanabilirsiniz.
Artık yeter!
Reklamlarında çocuk emeği kullanan şirketlere artık "DUR" demek gerekiyor. Çocuk emeğinin kullanıldığı reklamlara tepki gelmedikçe bu reklamlar azalmayacak, tam tersine çoğalacaktır. Reklamlarında çocuk emeği kullanan şirketlere hemen bugün "DUR" diyebiliriz.
Haydi, iş başına! (SD/EÖ)
Daha geniş bilgi için: Reklamlarda istismar is-te-mi-yo-ruz!