Rusya'da sadece 2019 Duma seçimleri sonrası Temmuz ayında başlayıp Eylül ayında sona eren protestolarda 1373 kişi gözaltına alındı.
Rusya'nın LGBTİ+ hareketi ve iklim aktivistleri başta olmak üzere gözaltı geçmişi malumunuz.
Şimdi gündemde Başbakan Medvedev'in istifası, yeni Başbakan adayı var ancak arka plandaki Anayasa değişikliği başka değişimlerin habercisi.
Yasama, yürütme, yargı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, istifa eden Başbakanı Dmitriy Medvedev'in yerine Federal Vergi Dairesi Başkanı Mihail Mişustin'i yeni başbakan olarak aday gösterdi.
Medvedev'in istifa ederken, söyledikleri de zaten aslında bir bakıma malumun ilanı.
Putin'in Rusya Anayasası'nda yapılacak köklü değişikliklerin tanımını yaptığını kaydeden Medvedev, "değişikliklerin sadece Anayasanın belli maddelerinde değil, yasama, yürütme ve yargı erklerinde ciddi değişiklikleri getireceğini" duyurdu.
Zamanlama manidar mı?
Putin daha dün, anayasa değişiklikleriyle ilgili tekliflerin hazırlanması için çalışma grubunun oluşturulması kararını imzaladı.
Putin'in hükümetin istifasına ilişkin kararnameyi imzaladığını duyuran açıklamada şöyle denilmişti:
"Rusya Federasyonu Anayasası'nın 83. Maddesinin 'b' şıkkı ve 117. Maddesi'nin ikinci bölümü uyarınca, Rusya Federasyonu Hükümeti'nin istifasının ilan edilmesine karar veriyorum."
"Yapbozun ilk parçaları..."
BBC Moskova Muhabiri Steve Rosenberg, gelişmeler sonrası Twitter'dan paylaştığı mesajda şu notu düştü:
"Önemli bir yapbozun ilk parçaları yerine oturmuş gibi görünüyor. Tamamlandığında ise Putin'in hala iktidarda olduğunu göreceğiz."
Stalin'den sonra en uzun dönem
1999'dan beri Başbakan ya da Başkan olarak görev yapan Putin, herhangi bir Rusya lideri ya da Sovyetler lideri Josef Stalin ile yarışıyor.
Tarihe pek çok şeyin yanı sıra "diktatör" olarak da geçen Stalin, 1922-1952 yılları arası görevdeydi.
Eski KGB ajanı, göreve ilk kez Boris Yeltsin'in beklenmeyen istifasından sonra gelmişti.
2008'de iki dönem başkanlık süresi dolduğunda, hali hazırdaki Başbakan Medvedev ile koltukları değiştirdi ve Medvedev Başkan, kendisi Başbakan olarak görev yaptı.
Putin, bu süreç içinde de her zaman "Medvedev'in iplerini elinde tutan kişi" olarak anıldı.
2012 yılında Başkanlık görevini geri alan Putin, "sadık Medvedev"i başbakan olarak atadı.
Mesai değişimi 2011-2012 yıllarında Kremlin'e karşı kitlesel protestolar yarattı.
"Babacık her şeyi aldı"
Son alarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Vladivostok'taki Doğu Ekonomi Forumu'nda kapsamında toplum temsilcileriyle yaptığı görüşme sırasında, Güney Kuriller için yaptığı yorumu hatırlayalım:
"Gelin bu başlangıç noktasına dayanalım. Babacık (Josef Stalin) her şeyi aldı, bu kadar, iş bitmiştir. Halkların babası."
(PT)