Şam -Tahran arası işleyen Tahran-Şam-Tahran treni, Şam'dan hareketle Islahiye, Malatya, Elazığ, Muş, Tatvan, Van ve Tebriz'den geçerek Tahran'a ulaşır. Üç günde üç ülke kat edilir. Bu hatta ilişkin bir Alman gazetecinin ödüllü "multimedyal notları" ile karşılaştığımda bu haftanın konusunu sunumlara ayırmaya karar verdim.
"Sunumda Powerpoint'ın kalıplarını aşmış bir uygulama var mı?" diye soracak olursanız ilk yanıtım Prezi olur. Üyelik ücretsiz. Prezi'nin işleyişi biraz mindmap'i andırıyor. Mesaj ve nesneleriniz zoom in ve out'larla, kimi zaman hızlanan, kimi zamansa ağır çekim hareketlerle ekrana geliyor. İyi planlanmış, arayüze doğru serpiştirilmiş bir Prezi sunumunda sıkılmak imkânsız.
Fotoğraf, video, audio ve metni aynı platformda buluşturan Vuvox'u bir sunum aracı olarak kullanmak mümkün mü? Muhtemelen bir Powerpoint gösterisinden daha zahmetli ama bunun karşılığında etkileyici olacağı kesin. Powerpoint'u kaydetmeye alışkın biri olarak tek şey garibinize gidebilir: Basitten karmaşağa Express, Collage ve Studio olmak üzere 3 seçenekten birini seçtikten sonra elinizdeki malzemeyle hazırladığınız sunumu indiremiyor, yalnızca ilgili bağlantısını aldıktan sonra Vuvox'a yönlendirebiliyorsunuz.
Yaratıcılığın kopyalamakla başladığına inanıyorsanız Slideshare tam size göre. Kendi ifadesiyle "dünyanın en kapsamlı sunum paylaşım platformu" bu servise ücretsiz üye olduktan sonra akla gelebilecek hemen her alan ve konudan sunumu izleyip PPT ve PDF formatlarında indirebilirsiniz. İyi sunumun bazen yalnızca bir fikre bağlı olduğu düşünüldüğünde bu tür servislerde geçireceğimiz zaman çalışmalarımıza her zaman büyük katkı sağlayacaktır.
"Hiç beni üyelikle uğraştırmayacak bir online sunum hizmeti yok mu?" derseniz, buyrun size 280slides. Hoş ve kullanışlı bir arayüze sahip servisle hazırladığınız sunumunuzu yalnızca Powerpoint'ın çeşitli sürümlerinde kaydedebilmekle kalmıyor, Open Office veya PDF olarak da bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Belgenizde ihtiyaç duyduğunuz görsel malzeme Flickr, Vimeo ve Youtube gibi fotoğraf ve video sitelerinden getiriliyor.
Google'ın hizmetlerini yoğun olarak kullananlardan biriyseniz online sunum hazırlamak için de muhtemelen Google Dökümanlar'ı kullanacaksınızdır. Online kaydettiğiniz sunumları unutma ya da kaybetme derdi de yaşanmıyor. Sunumlarınızı e-postayla göndereceğiniz davetlerle paylaşabilir, sunumların üzerinde ortak çalışmalar yapabilirsiniz.
Scribd ile sunum hazırlamıyor ama var olan sunumlarınızı paylaşabiliyor ve her şeyden önemlisi diğerlerinin çalışmalarına göz atabiliyorsunuz. Ayrıca Scribd'e yüklediğiniz sunumlarınızı bağlantı kodlarıyla dilediğiniz sitede paylaşabiliyorsunuz.
Sunumlarda genelde uygulanan usulü bilirsiniz: Bir yandan powerpoint gösterisi perdeye/ekrana yansıtılırken, diğer taraftan bir konuşmacı o anki slaytla ilgili bir şeyler anlatır. Zentation, sadece sunumun ya da videonun yetmeyeceğinden yola çıkarak günlük hayatımızdan aşina olduğumuz sunum olayını birebir sanal ortama taşımış. Ücretsiz üye olabileceğiniz sitede sunumlarınızı iki koldan hazırlabiliyorsunuz: Bir yandan PowerPoint, diğer yandan konuşmanızın yer aldığı video... Her iki belgeyi de hazırladıktan sonra siteye yüklüyorsunuz. Video için bir başka seçenekse Google Video ve Youtube videolarının kullanılabilmesi. Zentation, ekranı birkaç bölüme ayırarak videoyu sol üst, powerpointları ise sağdaki ana çerçevede gösteriyor.
Zoho Office Suite
Yalnızca sunum değil, 20'den fazla ofis uygulamasını tarayıcı üzerinden kullanabilmenize imkân veriyor. 2005 yılında kurulan Zoho, Hindistan merkezli. 2009 Ekiminde rakibi Google ile işbirliğine giderek bazı hizmetlerinin Google Apps ile entegrasyonunu sağladı. Kimbilir, belki de kapalı kapılar ardında Google, Zoho'yu da bünyesine katmak için görüşmeler yapıyordur.
SlideRocket, online sunum hazırlayabileceğiniz bir başka hizmet. Etkileyici ve kolay kullanımıyla dikkat çeken SlideRocket, yalnızca deneme amacıyla 30 günlük ücretsiz üyeliğe izin verdiğinden daha ziyade kurumsal kullanıcılara hitap ediyor.
Japon yazılımcılar tarafından 1997'den itibaren TinyPoint adıyla geliştirilmeye başlanan, daha sonra şimdiki ismini alan MagicPoint, Unix ve türevi tüm işletim sistemlerinde çalışıyor. 2008 Şubatında son sürümü olan 1.13a çıkan MagicPoint, sadece "kurcalamayı seven" ve meraklılarına önerilir. (NH/BB)