Ara Ana Sayfa
bianet-Bağımsız İletişim Ağı
Menü GösterMenü Gizle
Yayın Tarihi: 9 Kasım 2024 00:00
 ~ Son Güncelleme: 9 Kasım 2024 14:06
5 dk Okuma

Post-faşizm dönemi

Klasik faşizmin bir mutasyon sürecine girdiğini ve yeni dönemde henüz tam manasıyla bir kristalleşme gerçekleşmediğini vurgulayan Traverso, 'faşizm bitti' ihtiyatsızlığına da 'faşizm hortladı' aceleciliğine de katılmıyor. Ekonomik durgunluğun, göçmen sorununun, bölgesel gerilimlerin ve savaşların, sosyolojik krizlerin ve yabancı düşmanlığının yeryüzüne neo-faşizm tohumları ektiğini fakat meselenin hâlâ geçici ve değişken karakterde olduğu söylüyor.
Görseli Büyüt
Bu görsel, çeşitli dünya liderlerinin yer aldığı, kolaj tekniğiyle oluşturulmuş bir dijital sanat çalışması gibi görünüyor. Görüntü siyah-beyaz tonlarda olup, üzerine renkli dijital efektler ve arka planda bazı yazılar eklenmiş. Arka planda büyük harflerle İngilizce "The New Faces of Fascism" (Faşizmin Yeni Yüzleri) ve "The Far Right" (Aşırı Sağ) ifadeleri okunabiliyor.  Görselde çeşitli liderlerin yüzleri yer almakta; bu yüzler, dijital olarak üst üste bindirilmiş veya bazen parçalanmış şekilde yerleştirilmiş. Görüntüde bir konuşma yapan bir kadın figürü de dikkat çekiyor. Çalışma, günümüz politik figürlerinin veya sağ görüşlü liderlerin eleştirisini içeren, dikkat çekici bir görsel dil kullanıyor. Genel olarak, çağdaş siyasi sahneyi ve sağ ideolojinin yükselişine dair bir eleştiriyi yansıttığı izlenimi veriyor.
Görsel: posle.media
Haber Yeri
İstanbul
faşizm Enzo Traverso
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Anabilim Dalı'ndan 2005'te Prof. Dr. Betül Çotuksöken yönetiminde...

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunu. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Anabilim Dalı'ndan 2005'te Prof. Dr. Betül Çotuksöken yönetiminde hazırladığı "Albert Camus'nün İnsan Anlayışı" isimli teziyle yüksek lisans derecesi aldı.

2000-2002 yılları arası, kurucuları arasında yer aldığı Sosyal Bilimler İletişim Platformu'nun başkanlığını yaptı. Cumhuriyet Kitap ekinin editörlüğünü üstlendi. Yazıları Cumhuriyet, Radikal, Felsefelogos, Maltepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cumhuriyet Kitap, Kültür Servisi, Varlık, K24, Gazete Duvar, 2Yaka, BirGün ve BirGün Kitap'ta yayımlandı.

Devamını Göster
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.
Google ile Katkıda Bulunun
Sayfa Başına Git