Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013 yılında bastığı “Sihirli Dünya Haritası”nın farklı bir versiyonunu kaleme alan yazar Fatih Erdoğan, okurlarını fantastik, macera dolu bir hikâyeyle Piri Reis’le yeniden tanıştırıyor.
Piri Reis’in denizcilik hikâyesi ve çizmiş olduğu dünya haritasını çocuk diliyle kaleme alan yazar, “Sihirli Harita” adını tercih ediyor. Piri Reis’in denizcilik alanındaki en önemli eserlerinden biri olan “Kitab-ı Bahriye”yi de hikâyenin içine usta bir dille yerleştiren yazar, Ufuk ve Suna adında iki karakterle ve iç içe geçen bir anlatımla esere akıcılık sağlıyor.
Arkadaşlık ilişkisinin iyi ve kötü zamanları
Komşuluk ve akrabalık ilişkileriyle Anadolu kültürünü kitaba yediren yazar, soru soran, sorgulayan ve merak uyandıran karakterler yaratarak, öğrenmenin önünü açıyor. Kitapta sıklıkla kullanılan tarih ve coğrafya terimleri ve yer isimleri okuyucuyu aynı zamanda tarihi süreçlerin içine dahil ediyor. Anadolu’da kullanılan şivelerden alıntıların kullanıldığı eser, okuyucuya hoş bir seda bırakıyor. Karakterlerinde yarattığı merak ve araştırma duygusu aynı zamanda arkadaşlık ilişkisinin iyi ve kötü zamanlarını barışçıl bir dille aktarıyor. Anadolu şivesindeki alıntılar kitaba ayrı bir tat katıyor.
Genel kültür
Piri Reis ile birlikte tarih ve coğrafyanın yanı sıra Anadolu’daki yaşamdan örneklerin kullanılması okul çağındaki çocuklarda genel kültür bilgisini artırıyor. Kitaptan şu alıntı sanırım sizi meraklandırır:
“Dede, hani bir adam vardı tarihte… ünlü bir haritası vardı. ‘Evet, Piri Reis’ Ufuk da hatırlamıştı şimdi Piri Reis’in adını. ‘Eee.. Ne olmuş Piri Reis’e?’ Ufuk, Muhiddin’i düşündü. Onun söylediklerini… Haritayı… Hazırlamayı düşündüğü denizcilik kitabını…
‘Yok bir şey’ dedi. ‘Adını hatırlayamamıştım da… Sen söyleyince aklıma geldi şimdi…’ ‘Gelibolulu, biliyorsun değil mi?’”
Özetle Piri Reis’in hayatını özetleyen eser bir parça da genel tarihi bilgisi açısından da yardımcı ders kitabı olarak da çocuklara okutulabilir.
Kadın mücadelesinin kazanımı
Son yıllarda yazılan çocuk kitaplarında kız ve oğlan çocukları arasındaki eşitlikçi dil yaklaşımı ve rol paylaşımında çok büyük yol alındığını düşünüyorum. Bu kitapta da kız çocuğunun dik duruşu, kendine güvenli yaklaşımı ve geleneksel rol dağılımına karşı koyuşu hissediliyor. Yazarın sade akıcı dili kitabın okunmasını kolaylaştırıyor ve okuma merakı uyandırıyor. Ancak bir konuda okurlarımı uyarmak zorundayım. Kitabın bir iki yerinde bir iyiliğe veya güzel bir işe karşılık teşekkür yerine dini terimler kullanıldığını dikkatinize sunmuş olayım. Tarih meraklısı çocuklara iyi okumalar diliyorum.
Kitap: Sihirli Harita
Yazar ve resimleyen: Fatih Erdoğan
Yayınevi: Mavibulut
Okuma Yaş Grubu: 10 ve üzeri
(SY/AÖ)