6 Kasım 2010 tarihli Biamag'da yayınlanan Ücretsiz En İyi 10 Online Fotoğraf Düzenleme Hizmeti başlıklı yazıda, online fotoğraf düzenleme araçlarını tanıtmıştık.
Ancak sınırsız, kesintisiz-kısıntısız internet erişimi imkânının hâlâ tam anlamıyla yaygınlık kazanmamış olduğunu göz önünde tutarak, resimlerini kendi bilgisayarında işleyenler için web üzerinden çalışmayan programları da incelemenin doğru olacağını düşündüm.
Görünen, online ve bilişim uygulamalarının bu tür yazılımları zorladığı; piyasayı hareketlendirdiği... Gimp, Paint.NET ve ImageMagick gibi "kıdemliler" varlığını korurken, aralarına Pinta, Pixia ve Krita gibi "yeniler" de katılıyor. Tux Paint gibi yaratıcı programlar ise bilgisayar kullanımını gerçek anlamda beşiğe kadar indiriyor.
Irfan View ( http://www.irfanview.com/ )
Bosna-Hersek doğumlu yazılım uzmanı Irfan Skiljan'ın 1996'dan itibaren geliştirmeye başladığı, kullandığım her bilgisayara, işletim sisteminden sonra yüklediğim ilk program. Yalnızca fotoğraf görüntüleyip, kesme-biçme ve dönüştürme işlemlerinde değil sunu hazırlama, ses ve video ekleme gibi meziyetleri de olan bir editör. Hem PSP'den TIFF'e açamayacağı format yok, hem de sabit diskinizde kapladığı birkaç MB'la tüy gibi hafif.
Gimp (http://www.gimp.org/ )
Irfan View'e kıyasla daha profesyonel, ücretsiz Photoshop alternatiflerinin başında Gimp geliyor. GIMP, "GNU Image Manipulation Program", Türkçesiyle Resim İşleme Programı'nın kısaltması. 1995'te, Kaliforniya Üniversitesi öğrencileri Spencer Kimball ve Peter Mattis'in sömestr ödevi olarak ortaya çıktıktan sonra hızla yaygınlık kazandı. Windows'un yanı sıra Linux, Mac OS X, FreeBSD, Solaris ve AmigaOS 4 sürümleri de mevcut. Photoshop'u aratmayan birçok özellikle donatılmış Gimp, hızlı ve basit kurulumuyla da dikkat çekiyor. Katmanlı çalışmaya izin veriyor ve Gimpshop'la ihtiyaca bağlı genişletmelerin yüklenmesine imkân tanıyor.
Krita ( http://krita.org/ )
Ücretsiz bir başka Photoshop alternatifi. Krita, uzun süre yalnızca Linux üzerinde çalışan Koffice'in bir parçasıydı. Koffice üreticileri, bu yıl içinde aldıkları bir kararla metin işlemeden sunum hazırlamaya birçok araç içeren paketin adını Calligra Suite ( http://www.calligra-suite.org/ ) olarak değiştirdiler ve başta Windows olmak üzere Mac OS X, FreeBSD ve Haiku işletim sistemlerine de taşıdılar. Özellik ve araçlar bakımından Photoshop ve Gimp'in altında kalmayan Krita, içerdiği belli başlı fonksiyonlarla bütün ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Katmanlı çalışma yapabiliyor, ek araçlarla kapsam ve özelliklerini genişletebiliyorsunuz.
Paint.NET ( http://www.getpaint.net/ )
Paint.NET, Windows XP, Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerinde çalışan bir görüntü işleme programı. 2004'te açık kaynak koduyla Washington State Üniversitesi'nde geliştirilmeye başlandıktan sonra Microsoft grubunun himayesine girdi. Hâlâ ücretsiz statüsünü koruyor. Efektleri zayıf olmakla birlikte hızıyla dikkat çekiyor. Ayrıca minik bir eklentiyle Photoshop uzantılı belgeleri okuyup kaydedebilir hale geliyor. Irfan View'ü fazlasıyla basit, Gimp'i karmaşık bulanlar için ikisinin ortasında bir çözüm sunuyor.
Pinta ( http://pinta-project.com/ )
Yukarda Paint.NET'in yalnızca Windows'ta çalıştığına değinmiştik. Buna kafayı takan bir grup geliştirici, 2010 yılı içinde bir tür Paint.NET klonu olan Pinta'yı çıkardı. Aradaki fark, Pinta'nın Linux ve Mac OS X sistemlerinde de çalışması... Halen geliştirme aşamasındaki bu açık kaynak kodlu yazılım, hedefleri arasına Gimp'e alternatif olmayı koymuş.
Pixia ( http://www.ne.jp/asahi/mighty/knight/ )
Japon yazılım uzmanı Isao Maruoka tarafından geliştirilen Pixia, aslında ilk başta anime ve manga çizerleri için bir araç olarak öngörülmüştü. Daha sonra kapsamının genişletilmesi kararlaştırıldı. Günümüzde sunduğu özelliklerle Adobe Photoshop'un gerisinde, buna karşılık Paint.NET'e oranla daha ileri fonksiyonlara sahip. 2010 Şubat'ında çıkan son sürümü 4.70, Windows 2000, XP, Vista ve 7'de çalışıyor. Arayüz olarak aralarında İngilizce, Fransızca ve Almanca'nın da bulunduğu 9 ayrı dil arasında seçim yapabiliyorsunuz.
PhotoFiltre ( http://photofiltre.free.fr/ )
Antonio Da Cruz tarafından geliştirilen bir ücretsiz görüntü işleme programı olan PhotoFiltre, adı üzerinde kapsamlı filtre ve efekt seçenekleriyle dikkat çekiyor. Yine orijinal sitesinden indirebileceğiniz 20 dolayında eklenti (plug-in), programın fonksiyonlarını önemli ölçüde genişletiyor. Arayüzü Umut Bingöl tarafından Türkçe'ye aktarılan programın son sürümü 26 Kasım 2010 tarihli. Ücretsiz sürümünün yanı sıra PhotoFiltre Studio'yu da Shareware statüsünde edinmeniz mümkün. Programın Studio sürümü, katmanlı çalışma, hareketli Gif belgelerini ve 8bf belgelerini destekliyor.
ImageMagick (http://www.imagemagick.org/script/index.php )
ImageMagick, ilk kez 1999'da ImageMagick Studio LLC tarafından duyuruldu. Dolayısıyla sahasının kıdemlilerinden sayılıyor. 100'ü aşkın resim formatını tanıyan ImageMagick, Windows'tan Mac OS X'e, Linux'tan MorphOS'a akla gelebilecek hemen her türlü işletim sisteminde çalışıyor. En önemli özelliği, komut satırı özelliği... Farklı boyut ve formatlara sahip binlerce resmin hem boyutunu değiştirmek hem de filigran (watermark) eklemek istiyorsunuz? ImageMagick işte bu tür işler için biçilmiş kaftan. Komut satırı özelliği kullanarak yapılabilecek işlemler arasında boyutlandırma, efekt ve parça ekleme ve dönüştürme de yer alıyor.
Artweaver http://www.artweaver.de/home-en/
Boris Eyrich tarafından geliştirilen Artweaver, yalnızca Windows'ta çalışıyor. Kolay uygulanabilir zengin efekt paletiyle dikkat çekiyor. BMP'den TGA'ya birçok formatı desteklemesine rağmen katmanlı çalışma özelliğine izin vermiyor. Ücretsiz paketin yanı sıra 25 avro karşılığında edinilebilen daha geniş özelliklerle donatılmış "Artweaver Plus" isimli bir başka sürümü daha bulunuyor.
Tux Paint (http://www.tuxpaint.org/)
10 Nisan 2010 tarihinde Biamag'da yayınlanan Çocuğunuzu Programlama Dünyasına Hazırlayacak Beş Uygulama ( http://bianet.org/bianet/biamag/121234-cocugunuzu-programlama-dunyasina-hazirlayacak-bes-uygulama ) yazısından sonra çocukları ilgilendirern hiçbir uygulama tanıtmamıştık. Tux Paint'le yeniden çocuklara, hatta bebelere hitap eden bir yazılımı huzurlarınıza getiriyoruz.
Bebe dedik, gerçekten öyle: Tux Paint, 3-12 yaş arası çocuklar için hazırlanmış bir çizim programı. 2002'de ABD'li yazılım uzmanı Bill Kendrick'in bir projesi olarak başladı. Önceleri sadece Linux sisteminde çalışırken sonradan başta Windows ve Mac OS X ve diğer Unix türevleri olmak üzere başka dağıtımları da çıktı.
Son derece eğlenceli ve aynı zamanda Türkçe bir arayüze sahip. Butonlara serpiştirilmiş ses efektleri, çocukların ilgisini sürekli kılmayı hedefliyor. "Magic Tool" aracıyla desenler çizip, resmin belli noktalarını karartıp parlatabiliyor, kara tahtada tebeşirle yazıyormuş hissi veren "Chalk" özelliğini kullanabiliyorsunuz. (NH/EÖ)